HomeΚΟΣΜΟΣΗ αντίδραση της Κομισιόν στις απειλές Ερντογάν για το προσφυγικό

Η αντίδραση της Κομισιόν στις απειλές Ερντογάν για το προσφυγικό

«Πλήρης δέσμευση της Ε.Ε. στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πλήρη δέσμευση της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μερικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ότι θα «ανοίξει τις πύλες των συνόρων», ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και εργάζεται για την επιτυχία της. «Πρόκειται για ένα συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αναμένουμε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους.

Η ΕΕ από την πλευρά της αυτό κάνει και στο τέλος της διαδικασίας θα δούμε ποιο είναι το συνολικό συμπέρασμα αυτού του συμβολαίου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όσον αφορά γενικότερα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διατύπωσε τη θέση της Επιτροπής, λέγοντας πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.

Εξάλλου, σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Έρνστ Τόβε, επανέλαβε ότι επτά από τα εξήντα επτά συνολικά κριτήρια δεν έχουν ικανοποιηθεί. Ένα από αυτά τα κριτήρια που δεν έχει εκπληρώσει η Τουρκία αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά η Επιτροπή εκτιμά ότι η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή, και προς τον σκοπό αυτό συνεχίζονται οι επαφές σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Τούρκου υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τέταρτη έκθεσή της για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας η οποία θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση εκπλήρωσης των κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση