HomeHL-9Κρήτη: Η κακοποίηση σε βάρος γυναικών με αριθμούς

Κρήτη: Η κακοποίηση σε βάρος γυναικών με αριθμούς

Τουλάχιστον 186 γυναίκες απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα και άλλες 62 στους ξενώνες

Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Κρήτη η μεγάλη ενημερωτική καμπάνια ενάντια στο φαινόμενο της κακοποίησης σε βάρος γυναικών και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι φορείς προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου  έως και τις 31 Οκτωβρίου 2016, στα Συμβουλευτικά Κέντρα Ηρακλείου και Ρεθύμνου απευθύνθηκαν συνολικά 186 γυναίκες ζητώντας ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη. Πραγματοποιήθηκαν 1.155 συνεδρίες ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης.

Επίσης, στους Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων Γυναικών και Παιδιών Ηρακλείου και Χανίων απευθύνθηκαν 62 γυναίκες, εκ των οποίων φιλοξενήθηκαν 22 γυναίκες και 24 παιδιά. Πραγματοποιήθηκαν 601 ατομικές συνεδρίες κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης και 12 ομαδικές συνεδρίες με τις γυναίκες, όπως και 274 συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης για τα παιδιά.

Τα παιδιά, εξάλλου, είναι μάρτυρες και πολλές φορές επίσης θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, γι΄ αυτό τον λόγο είναι σημαντική η ψυχολογική στήριξή τους προκειμένου να μπορούν να καταλάβουν και να διαχειριστούν αυτές τις εκφοβιστικές και ακραίες καταστάσεις που βιώνουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης) στο πλαίσιο της σημερινής παγκόσμιας εκστρατείας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδιοργάνωσε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού.

gynaikeia-kakopoihsh

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς επισήμανε μεταξύ με αφορμή τις σημερινές δράσεις: «Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι συγκλονιστικά στην Ε.Ε. καθώς 1 στις 3 γυναίκες κακοποιείται και 1 στις 2 γυναίκες κακοποιείται σεξουαλικά στην διάρκεια της ζωής της. Στην Κρήτη έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την πρόληψη του θέματος, για την αντιμετώπιση του. Σήμερα το μήνυμα που περνάμε ως Περιφέρεια Κρήτης και εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς είναι: Όχι στην βία κατά της γυναίκας, ναι στην ισότητα και στην ισότιμη αντιμετώπιση των 2 φύλλων σε μια κοινωνία δημοκρατική και ισότιμες ευκαιρίες σε όλους».

Η εμπειρογνώμονας θεμάτων ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης Μερόπη Απελίδου από την πλευρά της σημείωσε:  «Παγκόσμια ημέρα της βίας κατά των γυναικών σήμερα και καλούμαστε να πάρουμε θέση, να πούμε όχι στην βία κατά των γυναικών να συμμετέχουμε ενεργά και να είμαστε πολίτες που δεν κλείνουμε τα μάτια. Θέλουμε να δώσουμε  ένα  κύριο μήνυμα προς τις γυναίκες, ότι δεν είναι μόνες να σπάσουν την σιωπή τους και να απευθύνονται στα συμβουλευτικά κέντρα και στους ξενώνες φιλοξενίας όπου μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια».

Ο Κοινωνικός λειτουργός στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου Γιάννης Σερμάκης υπογράμμισε: «Η κρίση έχει επηρεάσει σίγουρα τις σχέσεις, το σημαντικό είναι ότι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης όπως η σημερινή, οι γυναίκες πλησιάζουν τις δομές μας και παίρνουν την πληροφόρηση αλλά και την στήριξη που χρειάζεται για να κάνουν το επόμενο βήμα. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι, μπορεί να γίνει αλλαγή εφόσον κάνουμε το πρώτο βήμα, και ευτυχώς όσα περιστατικά έρχονται στο συμβουλευτικό κέντρο αποδεικνύεται στη συνέχεια ότι η αλλαγή γίνεται…».

gynaikeia-kakopoihsh-2

Οι εκδηλώσεις που έπονται

Στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης αύριο Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

–           Παρασκευή 25/11/2016, ώρα 9:00-14:30, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου),  Διεπιστημονική Ημερίδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών με θέμα  «Μίλησες;;;   Έφυγες!!!», διοργάνωση Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής- Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής –Καινοτόμων Δράσεων – Δημόσιας Υγείας – Ισότητας των Φύλων – Ξενώνας Φιλοξενίας Δήμου Ηρακλείου

–           Παρασκευή 25/11/2016, ώρα 13:00, Μεραμβέλου 56, «Εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας για την Ανισότητα, τη Βία και τις Διακρίσεις με βάση το Φύλο – Τα Δικαιώματα των Γυναικών είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα»,  οργάνωση Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου ». Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00-17:00

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης πραγματοποιεί τις ακόλουθες δράσεις:

-Πέμπτη 1/12/2016 και ώρα 10:30-13:30, διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας στον χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου, Λ. Κουντουριώτη 98. Η δομή, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς, έχει δημιουργήσει ειδική μονάδα τράπεζας αίματος με σκοπό την παροχή αίματος σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Χανιά

-Παρασκευή 25/11/2026 – Κυριακή 27/11/2015, καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-22:00, στην Πύλη Σαμπιονάρα, Έκθεση Φωτογραφίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, διοργάνωση Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους του Δήμου Χανίων. Αναγνωρίσιμες Χανιώτισσες φωτογραφίζονται για να δώσουν ένα οχυρό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τους φορείς που συνεργάζονται και στηρίζουν το έργο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης, η εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες πρέπει να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για μια τοπική κοινωνία που χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη για όλα τα μέλη της.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μέγιστη απειλή για τις γυναίκες σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας εντάσσεται με προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα πολλών κρατών παγκοσμίως.

Διαφήμιση