HomeHL-9Νέοι σε ηλικία οι μετανάστες της Ιεράπετρας – Έχει ειδοποιηθεί ο Μουζάλας

Νέοι σε ηλικία οι μετανάστες της Ιεράπετρας – Έχει ειδοποιηθεί ο Μουζάλας

Τι λέει στο cretapost ο αντιδήμαρχος, Αρ. Πανταζής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέοι σε ηλικία, κυρίως άνδρες, από το Πακιστάν και την Συρία είναι οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας να πλέουν σ’ ένα ακυβέρνητο αεροσκάφος. Ανάμεσά τους μία γυναίκα που διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Αυτή τη στιγμή οι μετανάστες, στο σύνολό τους, βρίσκονται στο κλειστό στάδιο της Ιεράπετρας με την δημοτική αρχή, την εκκλησία, τον ερυθρό σταυρό και άλλους εθελοντές να βρίσκονται σε εγρήγορση για να τους παρέχουν όλα όσα χρειάζονται.

Το… χρονικό

Όλα ξεκίνησαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες όταν ένα ακυβέρνητο ιστιοφόρο εξέπεμψε σήμα SOS 35 μίλια νοτιοανατολικά του νησιού Κουφονήσι ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Αμέσως στο σημείο έσπευσε σκάφος του λιμενικού όπου αντίκρισε 42 μετανάστες να είναι στοιβαγμένοι στο πλοίο.

Οι λιμενικοί, με ιδιαίτερη προσοχή, μετέφεραν τους μετανάστες από το ιστιοφόρο στο σκάφος τους και ξεκίνησαν για το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Σήμερα λίγο μετά τις 9 το πρωί οι μετανάστες έφτασαν με λεωφορείο στο κλειστό στάδιο της Ιεράπετρας και αφού έγιναν οι πρώτες ιατρικές εξετάσεις ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την φιλοξενία τους.

Νεαρής ηλικίας οι μετανάστες

Το πρωτοφανές στη νέα… φουρνιά των μεταναστών που βρέθηκαν στην Κρήτη είναι το νεαρό της ηλικίας τους.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο cretapost, ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής «πρόκειται για 42 μετανάστες – 40 Πακιστανοί και 2 Σύροι, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι δηλώνουν – που είναι ηλικίας από 13 έως 30 χρόνων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία γυναίκα που διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της».

Η έγκυος γυναίκα – όπως μας πληροφορεί ο κ. Πανταζής – μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να γίνουν οι πρώτες εξετάσεις που «ευτυχώς έδειξαν ότι είναι υγιής τόσο η ίδια όσο και το έμβρυο με αποτέλεσμα να πάρει εξιτήριο και να μεταφερθεί στο κλειστό στάδιο. Την Δευτέρα θα μεταφερθεί εκ νέου στο νοσοκομείο για μία σειρά άλλων εξετάσεων».

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μετανάστες χαίρουν άκρας υγείας «δεν έχουμε εμπύρετους ούτε ασθενείς» όπως ανέφερε ο κ. Πανταζής.

Έχει ήδη ειδοποιηθεί ο Μουζάλας

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής της Ιεράπετρας ως προς την φιλοξενία των μεταναστών.

Εκτός από τις διαδικασίες που ξεκίνησαν για την μεταφορά τους και την σίτισή τους η δημοτική αρχή ήρθε σε επικοινωνία με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα.

«Ειδοποιήσαμε τον κ. Μουζάλα προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για το μέλλον των μεταναστών ώστε να μεταφερθούν από την Ιεράπετρα το συντομότερο δυνατόν. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες πολέμου – όπως φαίνεται με τα πρώτα στοιχεία – άρα μάλλον θα χρειαστεί η απέλασή τους. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα απελαθούν από την Κρήτη ή θα μεταφερθούν σε κάποιο hot spot  της Ελλάδος. Αυτό θα το αποφασίσει ο κ. Μουζάλας με τον οποίο βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πανταζής.

Όλα είναι έτοιμα για την φιλοξενία των προσφύγων για όλο το Σαββατοκύριακο

Όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στο κλειστό στάδιο της Ιεράπετρας και υπάρχουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να καλυφθεί όλο το Σαββατοκύριακο.

«Για την σίτιση έχει φροντίσει ο δήμος Ιεράπετρας για όλο το Σαββατοκύριακο ενώ υπάρχει και συνδρομή από την Εκκλησία για κάποια μικρά γεύματα. Έχουν ήδη μπει στρώματα στο κλειστό στάδιο, οι μετανάστες έχουν κάνει μπάνιο κι έχει γίνει ένας πρώτος ιατρικός έλεγχος. Σε όλα αυτά βέβαια μας βοηθάνε πολύ οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού, της ΕΔΥΚ και άλλοι εθελοντές.

Τώρα, αν χρειαστεί να παραμείνουν κι άλλο τότε θα πρέπει να υπάρξει νέος συντονισμός».

https://www.youtube.com/watch?v=cqzP7dqm6-8

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Τουρλούκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση