HomeHL-EconomyΣτουρνάρας: Δεν πιστεύω στη θεωρία «τώρα ή ποτέ» για το χρέος

Στουρνάρας: Δεν πιστεύω στη θεωρία «τώρα ή ποτέ» για το χρέος

Οι εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει “λευκός καπνός” απ’ το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίζεται ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και παράλληλα εκτίμησε ότι θα είναι τελικά πιο εύκολη μία συμφωνία για το χρέος, αφού «είμαστε πολύ κοντά στα επίπεδα διατηρησιμότητα του». Γι αυτό μάλιστα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν δραστικά μέτρα ελάφρυνσης ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Δεν πιστεύω σε θεωρίες ‘τώρα ή ποτέ’ όμως είναι η αλήθεια είναι πως σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ‘νωρίτερο το καλύτερο’», είπε ο κ. Στουρνάρας κληθείς να σχολιάσει το ελληνικό ζήτημα αλλά και τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ο ίδιος απέφυγε να συνδέσει το ιταλικό δημοψήφισμα, που θα διενεργηθεί μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα.

Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επισκιάσει το ελληνικό ζήτημα ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι είναι δύο διαφορετικά πραγματα. «Η ατζέντα για την Ελλάδα έχει κλείσει. Οι οικονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε δημοσιονομικό, οπότε μην τα μπερδεύουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ελπιζω το ΔΝΤ να μείνει. Όλοι θέλουν το ΔΝΤ να μείνει», απάντησε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» αποτελούν μεγάλη πρόκληση αλλά και μεγάλη ευκαιρία, αφού μπορεί να ενισχύσει τα Κεφάλαια τους. Χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» ως απόλυτη προτεραιότητα.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως «καλύτερες από ποτέ» τις σχέσεις του με την κυβέρνηση.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομική καθημερινότητα των Ελλήνων, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι στην οικονομία, πρώτα βελτιώνονται τα νούμερα και μετά το νοιώθουμε στις τσέπες μας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση