HomeCity GuideΟι Κυριακές των παραμυθιών συνεχίζονται…

Οι Κυριακές των παραμυθιών συνεχίζονται…

"Ωραία Αθοκουτάλα" και "Η Φτέρενη Κόρη"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ιδιαίτερη καλλιτεχνική επιτυχία και πέρα από τα καθιερωμένα συνεχίζονται κάθε Κυριακή τα ελληνικά παραμύθια της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, στο Θέατρο Κρήτης.

Η πρώτη παράσταση, «Η Φτέρενη Κόρη» -ένα άπαικτο λαϊκό παραμύθι με μεσαιωνικές καταβολές- ξεκινάει στις 5μ.μ. και απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας. Λίγο αργότερα, στις 7μ.μ., στη σκηνή ανεβαίνει «Η Ωραία Αθοκουτάλα» -η Σταχτοπούτα της Κρήτης για μεγάλα παιδιά, σε γλαφυρή καταγραφή Γιώργη Γρ. Σταματάκη- η πλέον αγαπημένη παράσταση της περσινής θεατρικής περιόδου που επαναλαμβάνεται κατόπιν απαίτησης του κοινού για ακόμη τέσσερις Κυριακές -έως και τις 18 Δεκεμβρίου. Ημερομηνία λήξης και για τη νέα, χοροθεατρική δημιουργία της «Φτέρενης Κόρης».

Η Φτέρενη Κόρη

Μια παράσταση που συγκεντρώνει ισόποσα και πλήρως εναρμονισμένα τις παραστατικές τέχνες: το θέατρο και το χορό (κλασικό και σύγχρονο), τη χρήση της κινηματογραφικής προβολής, τη μουσική με λαϊκά τοξωτά όργανα της Γηραιάς Ηπείρου (κρητική λύρα, σουηδική νικελάρπα, νορβηγικό βιολί), αλλά και την εικαστική τέχνη του οριγκάμι από την Άπω Ανατολή που δημιουργείται μπροστά στους θεατές, μετουσιώνοντας μορφές και στοιχεία του μύθου σε έναν ισχυρό διαπολιτισμικό διάλογο του χθες με το σήμερα. Η φωνή του λαϊκού αφηγητή, αποδίδει πολυφωνικά το κείμενο ενώ παράλληλα συντονίζεται με το σώμα και τα εκφραστικά μέσα της μοναδικής ερμηνεύτριας που αντανακλά με αφαιρετικό τρόπο τα συναισθήματα που δοκιμάζει. Μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση ενός παλαιού παραμυθιού από τη λαϊκή προφορική μας παράδοση που ενέχει το θέμα της ετερότητας και αντιμετωπίζει -εν τη γενέσει του- το μέγα ζήτημα της ψυχολογικής κακοποίησης του ατόμου λόγω εξωτερικής εμφάνισης (σ.σ.: είδος bullying) και το θρίαμβο του καλού και του δίκαιου με την αποδοχή (και την επιβολή) της διαφορετικότητας.

Συντελεστές

Θεατρική προσαρμογή – αφήγηση – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Ερμηνεία – χορογραφία: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Μουσική: TOKSO Quartet / Κέλυ Θωμά – Sigrun Eng – Eleonore Billy – Anne Hytta

Κοστούμι: Diana Ender

Σκίτσα – κατασκευές: Άννα Χατζηδάκη

Βίντεο: Μαρία Χατζημηνά

Φωτογραφίες: Χρήστος Τσουμπλέκας

Η Ωραία Αθοκουτάλα

«Αθοκουτάλα» είναι το όνομα της ηρωίδας ενός πασίγνωστου παραμυθιού στα πέρατα του κόσμου. Πρόκειται για τη Σταχτοπούτα, όνομα με την ίδια ετυμολογική εξήγηση (άθος = στάχτη)∙ ένα μάλλον κοινό παραμύθι της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Η κρητική παραλλαγή της Σταχτοπούτας αντλεί υλικό από τα περήφανα Αστερούσια Όρη και δη τα Καπετανιανά, ιδιαίτερη πατρίδα του λαογράφου-συγγραφέα Γιώργη Γρ. Σταματάκη, ο οποίος είχε την τύχη να ακούσει το παραμύθι από τη γιαγιά του στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και να το καταγράψει διατηρώντας -στο ακέραιο- τη ντοπιολαλιά, το σκοτάδι και τα «πρεπά» μιας αλλοτινής εποχής.

Συντελεστές

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Αφήγηση: Ελένη Στρατάκη

Πρωτότυπη μουσική – εκτέλεση: Κωστής Μακάκης

Κοστούμι: Μανωλία Κοκολογιάννη

Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Φωτογραφίες: Κατερίνα Καμηλάκη

Πληροφορίες για τις παραστάσεις:

«Η Φτέρενη Κόρη» ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ στις 5 το απόγευμα

«Η Ωραία Αθοκουτάλα» ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ στις 7 το απόγευμα

στο Θέατρο Κρήτης (Καπετάν Χαραλάμπη 1 / όπισθεν ΟΤΕ, Πάρκο Θεοτοκόπουλου – Ηράκλειο)

Γενική είσοδος για την κάθε παράσταση: 7 ευρώ

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ»

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Διαφήμιση
Διαφήμιση