HomeHL-9Ανοιχτοί Ορίζοντες: «Εικονική πραγματικότητα ο απολογισμός του δημάρχου»

Ανοιχτοί Ορίζοντες: «Εικονική πραγματικότητα ο απολογισμός του δημάρχου»

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως «εικονική πραγματικότητα» βλέπει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ηρακλείου «Ηράκλειο: Ανοιχτοί Ορίζοντες» το περιεχόμενο του απολογισμού της διετίας που παρουσίασε χθες στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

Στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη υπογραμμίζονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ομολογούμε  πως ακούγοντας τον μακροσκελή απολογισμό του Δημάρχου, μας δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι δεν ζούμε στο Ηράκλειο αλλά σε κάποια άλλη πόλη.

Σε μια πόλη τυχερή που βιώνει όλα αυτά τα ‘θαυμαστά’  που τόσο …γλαφυρά ακούστηκαν. Δυστυχώς όμως  για τη Δημοτική Αρχή μένουμε εδώ και παρά τις όποιες καλές προθέσεις μας να τα πιστέψουμε , η αφήγηση  δεν συμβαδίζει με τα πραγματικά γεγονότα  και μόνο ως εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Όσα ειπώθηκαν -δυστυχώς- βρίσκουν απέναντι τους την καθημερινότητα μας . Μια καθημερινότητα που βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με όσα είχαν προεκλογικά υποσχεθεί, αλλά και με όσα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Η Δημοτική Αρχή στο διάστημα που διοικεί το Δήμο, έχει καταφέρει – χωρίς βέβαια εμείς να το …αντιληφθούμε- να  μετατρέψει το Ηράκλειο »Σε πόλη έξυπνη, συνεκτική, με βιώσιμες υποδομές, με κοινωνική στήριξη, με πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα.

Ένα μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου »τιμώντας, όπως είπε  το…ηθικό συμβόλαιο που έχει συνάψει με τους πολίτες».

Καλά και άγια όλα αυτά τα ωραία λόγια , αλλά ταιριάζουν σε… άλλη περίσταση, σε προεκλογική  ομιλία  ίσως.

Εδώ όμως γίνεται απολογισμός, που σημαίνει αναφορά στα »πεπραγμένα»  και μόνο. Και αυτά με στοιχεία και αριθμούς, όχι με γενικότητες και αοριστολογίες. Όχι τι θέλουμε να πράξουμε, αλλά τι πράξαμε.

Δυστυχώς, αυτά δεν  τα ακούσαμε, πράγμα που δυσχεραίνει  και τον δικό μας αντίλογο. Γιατί εμείς, σε όλη μας την πορεία, μένουμε  πάντα προσκολλημένοι στην ιδέα  της πρακτικής πολιτικής, στα  έργα και όχι  στα λόγια.

Ανέφερε  ο κ. Δήμαρχος στην τοποθέτηση του,  ότι διοικεί έναν υγιή οικονομικά Δήμο.

Η αλήθεια είναι ότι ΠΑΡΕΛΑΒΕ ένα υγιή οικονομικά Δήμο με πολύ μεγάλο  ταμειακό υπόλοιπο.

Μια αλήθεια  που αρχικά προσπάθησαν να αποκρύψουν και αναγκάστηκαν  τελικά να  το παραδεχτούν, μόνο όταν κλήθηκαν από την  κεντρική κυβέρνηση να δηλώσουν το ακριβές του ύψος. Ένα Δήμο που παρά τις τεράστιες μειώσεις των πόρων του, το 2011 λόγω μνημονίου -από το οποίο εσείς δεν είχατε καμία οικονομική συνέπεια, γιατί  όλες οι μειώσεις είχαν γίνει επί των ημερών μας-  είχε καταφέρει να μην αυξήσει ούτε ένα Ευρώ τα Δημοτικά Τέλη, κρατώντας τα στο χαμηλότερο επίπεδο πανελληνίως.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή,  στην πρώτη κιόλας χρονιά της θητείας της και παρά τον αρνητικό πληθωρισμό,  τα αύξησε κατά 10% στους δημότες  και κατά 200% περίπου στους επαγγελματίες στην βιομηχανική περιοχή.

Σε μια  στιγμή,  που εκείνοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία,  αντιμετώπιζαν  πρόβλημα επιβίωσης.

Αναφέρθηκε απαξιωτικά, στα έργα που υλοποιήσαμε χαρακτηρίζοντας τα »πυροτεχνήματα». Αναρωτιόμαστε, τόσο γρήγορα ξέχασε τις φορές που μας είχε συγχαρεί, ως πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, επειδή »αλλάξαμε το Ηράκλειο»;

Αν οι λεωφόροι που άλλαξαν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης  -Παραλιακή, Κνωσσού,  Μεγάλη και Μικρή Πεταλοειδής,  Λ. Δημοκρατίας, Παπαναστασίου,

Παρασκευοπούλου, Ούλαφ Πάλμε, Μεγάλου Αλεξάνδρου, 25ης Αυγούστου και το δίκτυο πεζοδρόμων-  η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου, του ανακαινισμένου κτιρίου της Βικελαίας, του κτιρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη,  (συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση του Εφετείου ,με την παραχώρηση του χώρου για τη στέγαση των υπηρεσιών του)   το πλήθος των καίριων διανοίξεων, τους Κοινωφελείς και Κοινόχρηστους χώρους ,τα χιλιάδες δέντρα και θάμνοι που φυτεύτηκαν στο πράσινο, και όλα αυτά που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης και τη ζωή των Ηρακλειωτών, είναι »πυροτεχνήματα», είμαστε πραγματικά  πολύ περίεργοι να δούμε τα δικά τους έργα.

Γιατί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτά που γίνονται είναι όσα  είχαμε μελετήσει, τα είχαμε εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δημοπρατήσει ΕΜΕΙΣ.

Κι αυτά μάλιστα προχωρούν με χαρακτηριστική βραδύτητα, αφού έργα απολύτως ώριμα, όπως η ανάπλαση »στο σταυρό της πόλης» ( Δικαιοσύνης, Ίδης, 1821, ‘Εβανς) είναι ακόμα στο »περίμενε». Έχει όμως ένα χαρακτηριστικό η διετία τους σε ότι αφορά τα έργα, τις πολλές απευθείας αναθέσεις, και τις απεντάξεις έργων από προγράμματα.

Η Δημοτική  Αρχή βρίσκεται ήδη στον τρίτο χρόνο της θητείας της, κι ο κόσμος περιμένει να δει έργα, γιατί από… συνταγές έχει πια μπουχτίσει.

Για την κοινωνική πολιτική στην οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, να θυμίσουμε απλώς ότι εμείς πρωτοπορήσαμε, αλλά και σε συνεργασία με φορείς του Ηρακλείου, ξεκινήσαμε τις  δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ενώ  παραδώσαμε ένα σύγχρονο κτίριο για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, δύο χρόνια και κάτι μήνες μετά, κι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να το λειτουργήσουν.  Εμείς όμως και  παρά τα λειτουργικά προβλήματα από τη μετεγκατάσταση, δε χαλαρώσαμε ούτε στιγμή, αλλά αντίθετα, χάρη και στις προσπάθειες της επιτροπής Εποπτείας, επεκτείναμε την  παραδοσιακά πλούσια εκδοτική και πνευματική της δράση.

Θα σταθούμε στο θέμα του »εκδημοκρατισμού της λειτουργίας του Δήμου» το οποίο αναφέρθηκε. Λησμονούν προφανώς ότι το Ηράκλειο, είναι ένας εκ παραδόσεως δημοκρατικός Δήμος και πάντοτε σεμνύνονταν  για αυτό, τόσο οι Δημοτικές αρχές όσο και οι εργαζόμενοι που είχαν τις πόρτες τους  μονίμως ανοιχτές και φιλικές στους πολίτες.  Σε αντίθεση με σήμερα που μπορεί να περάσει μεγάλο διάστημα (συγκεκριμένες καταγγελίες )  για να δεχτούν  οι Αντιδήμαρχοι τους πολίτες.

Να θυμίσουμε  ακόμα ότι ο Δήμος Ηρακλείου το 2009 απέσπασε, το Εθνικό Βραβείο Ποιότητας Δημοσίων Υπηρεσιών για την παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε ότι αφορά το πράσινο η παρατήρηση μας είναι απλή. Θα ήμασταν ευτυχείς, αν απλά συντηρούσατε στοιχειωδώς το υπάρχον. Γιατί η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα ακόμα και τα κεντρικά πάρκα είναι  απογοητευτική, για να μην πούμε για τα  περιφερειακά και τις  παιδικές χαρές που προκαλούν θλίψη..

Βέβαια, από διάφορα δημοσιεύματα, πρόσφατα και παλαιότερα -τρεις τέσσερις φορές μέχρι τώρα- έχουμε πληροφορηθεί ότι το κεντρικό πάρκο ΘΑ αναβαθμιστεί ριζικά. Μέχρι τώρα πάντως το βλέπουμε απλώς να χειροτερεύει.

Για την καθαριότητα δεν χρειάζεται να πει  κανείς πολλά.  Είναι ορατή δια …γυμνού οφθαλμού. Το συχνότερο μάλιστα θέμα συζήτησης σε κάθε συντροφιά Hρακλειωτών,  είναι αυτό. Πολλοί  δεν περιορίζονται όμως στην προφορική μόνο έκφραση της αρνητικής τους γνώμης, αλλά την κάνουν γνωστή και με επιστολές τους στα μέσα ενημέρωσης με αυξανόμενη μάλιστα συχνότητα, τους θερινούς ιδιαίτερα μήνες.

Τότε που  μερικά μέτρα γύρω από τους κάδους- που δεν πλένονται ποτέ- δημιουργείται από τις οσμές… ‘νεκρή ζώνη’.

Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να αναφερθούμε στο θέμα του Αθλητισμού και στην τεράστια ώθηση που του δώσαμε, τόσο στο θέμα των εγκαταστάσεων, όσο και σε εκείνο των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ενισχύσαμε τον Μαζικό Αθλητισμό, καταστήσαμε, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, την άθληση μέρος της καθημερινότητας  μεγάλου αριθμού δημοτών μέσα από τα δημοτικά γυμναστήρια. Αξιοποιήσαμε  και λειτουργήσαμε όλους τους χώρους στο Παγκρήτιο Στάδιο, στα κλειστά γυμναστήρια Δύο Αοράκια και Πατελών και οργανώσαμε υψηλού επιπέδου και κύρους, αθλητικές εκδηλώσεις που έκαναν το Ηράκλειο γνωστό εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.

Τελειώνουμε τη σταχυολόγηση των σημείων αναφοράς  με τα Ενετικά τείχη.

Υπενθυμίζουμε σε όλους όσους πιθανώς το λησμονούν, ότι επί των ημερών μας είχε καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για την αποκατάσταση και αξιοποίηση  αυτής της ανυπολόγιστης πολιτιστικής μας »κληρονομιάς».

Όλοι οι προμαχώνες,  οι στοές, οι χαμηλές πλατείες κλπ  αποκαταστάθηκαν πλήρως και  αποδόθηκαν στους πολίτες για χρήσεις πολιτισμού (ΠΥΛΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ΠΥΛΗ ΒΗΘΛΕΕΜ, ΣΤΟΑ ΜΑΚΑΣΙ-ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ, ΠΥΛΗ ΙΗΣΟΥ, ΒΙΤΟΥΡΙ, ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ).

Αν, όπως είπε ο Δήμαρχος, έχει ολοκληρωθεί  και η μελέτη για τη χρήση τους, που ήδη είχαμε ξεκινήσει, ακόμα καλύτερα για τους πολίτες και την πόλη.

Τέλος θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες ότι η κριτική μας στο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής είναι ειλικρινής, αντικειμενική και  μακριά από κάθε υστεροβουλία.

Είναι καθήκον, που απορρέει από τον  θεσμικό μας  ρόλο, στον οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκρινόμαστε  με σεμνότητα, υπευθυνότητα, και παρρησία».

Διαφήμιση
Διαφήμιση