HomeHL-WorldΑργεντινή: Οι επιχειρηματίες «παγώνουν» τις απολύσεις μέχρι τον Μάρτιο

Αργεντινή: Οι επιχειρηματίες «παγώνουν» τις απολύσεις μέχρι τον Μάρτιο

Μετά την άνοδο των ποσοστών ανεργίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Αργεντινοί επιχειρηματίες συμφώνησαν χθες να μην απολύσουν προσωπικό χωρίς εύλογη αιτία μέχρι τον Μάρτιο του 2017, μετά την άνοδο των ποσοστών ανεργίας στην παρατεταμένη ύφεση.

Οι επιχειρηματίες υπέγραψαν μια συμφωνία με την μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργαζομένων της Αργεντινής μετά από μια συνάντηση στην οποία διαμεσολάβησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία είχε ποντάρει στην άφιξη ξένων επενδύσεων για να δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η συμφωνία, την οποία είδε το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι το μέτρο έχει σκοπό να δώσει κάποια ασφάλεια στους εργαζόμενους για τη δουλειά τους. Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την ανεργία που εκδίδονται υπό την κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι δείχνουν ότι η ανεργία κυμαίνεται στο 9,3% για το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Ο αριστερός προκάτοχος του Μάκρι είχε κατηγορηθεί ευρέως ότι είχε παραποιήσει τα σχετικά στοιχεία και η νέα κυβέρνηση έχει πει ότι δεν εμπιστεύεται προηγούμενες στατιστικές απασχόλησης.

Τα οικονομικά στοιχεία για την απασχόληση στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο.

Από την ανάληψη της εξουσίας τον Δεκέμβριο, ο Μάκρι έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την αγορά, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια επεμβατικής πολιτικής που έτρεψαν τους επενδυτές σε φυγή από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Οι επενδύσεις όμως δεν έχουν επιστρέψει όσο γρήγορα αναμενόταν και η οικονομία της Αργεντινής προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος. Οι εργαζόμενοι, επίσης, έχουν υποφέρει από τον υψηλό πληθωρισμό, που κυμαίνεται γύρω στο 40%.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών προέλασαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την περασμένη Παρασκευή για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να αυξήσει τα επιδόματα των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση