HomeHL-GreeceΕκλογικά «ξόρκια» από τον Τσίπρα – Επιμονή στην «πολιτική αλλαγή» από τον Μητσοτάκη

Εκλογικά «ξόρκια» από τον Τσίπρα – Επιμονή στην «πολιτική αλλαγή» από τον Μητσοτάκη

Προτροπές προς τους βουλευτές για εγρήγορση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σφοδρή σύγκρουση επεδίωξαν και είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στο εκλογικό φόντο που διαμορφώνουν τα βαριά σύννεφα που συσσωρεύονται στον πολιτικό ορίζοντα καθώς πληθαίνουν τα ανοιχτά μέτωπα σε όλα τα επίπεδα. Με διαφορετικές στοχεύσεις και ο ένας και ο άλλος απευθύνθηκαν στα κοινοβουλευτικά τους στελέχη για να τους ζητήσουν να κινητοποιηθούν και να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Αν και ο πρωθυπουργός επεχείρησε να ξορκίσει την εκλογολογία, αξιοποιώντας το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του για να επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά».

Και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει για «το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το μέτωπο του Προσφυγικού, το μέτωπο του Κυπριακού, τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας που αφορούν την περιοχή μας και βεβαίως το μέτωπο της οικονομίας».

Και ενώ είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας προς τους δικούς του βουλευτές είχε υποστηρίξει ότι είναι επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή, καθώς «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού», ο κ. Τσίπρας προσέγγισε διαφορετικά το θέμα, πασχίζοντας να αποδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της δεν έχουν άλλο σχέδιο και με την επιμονή τους για τις εκλογές θα οδηγήσουν την οικονομία στην καταστροφή.

«Και σήμερα ζητά εκλογές, πάλι λίγο πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας μάλιστα ότι αυτή δεν θα κλείσει», είπε αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αλλά ζητά εκλογές για ποιον ακριβώς λόγο; Για να πετύχει τι για τη χώρα; Μήπως έχει να μας πει ότι αυτός έχει κάποιο σχέδιο να διαπραγματευθεί καλύτερα;» αναρωτήθηκε για να απαντήσει ο ίδιος με ένα «Όχι».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το μόνο που έχει να μας πει είναι ότι ενδεχομένως θα συνεννοείται καλύτερα με τους δανειστές, γιατί δεν θα φέρνει καμία αντίρρηση σε τίποτα. Αλλά αυτό που αποκρύβει είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η Ν.Δ., ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία. Θα χάναμε οριστικά το τραίνο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και της εξόδου της οικονομίας στις αγορές, της έγκαιρης εξόδου, δηλαδή πριν από τη λήξη του προγράμματος».

«Να βγούμε από τα γραφεία μας»

Εκείνο, ωστόσο, που ξεχώρισε περισσότερο από την ομιλία του ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε να κινητοποιήσει τους βουλευτές του με τον ισχυρισμό ότι η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία για να… εφαρμόσουν το 4ο Μνημόνιο. «Έχουμε σήμερα ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να βγούμε από τα γραφεία μας, από τη Βουλή, από το Μέγαρο Μαξίμου, από τα υπουργικά γραφεία, από τα βουλευτικά γραφεία, από τα κομματικά γραφεία και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που θα έχουν να μας πουν και τα παράπονά τους, που θα έχουν να μας πουν και την κριτική τους», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα να μπει σε διάταξη κινητοποίησης, σε διάταξη μάχης, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στην ελληνική κοινωνία», συνέχισε. «Και αυτό, νομίζω, ότι αφορά όλες και όλους, όσοι βρισκόμαστε σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πρέπει να τις συνδιαμορφώσουμε».

Παραδεχόμενος ότι στους ανθρώπους που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει απογοήτευση», επειδή «υπήρχε μια ελπίδα πιο γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η πλειοψηφία έχει την άποψη ότι «το να αφήσει κανείς στη μέση του ποταμού την προσπάθεια και να γυρίσει πίσω, είναι η μοναδική εκδοχή της αποτυχίας». Για να προσθέσει: «Βρισκόμαστε στη μέση. Θα κολυμπήσουμε να βγάλουμε τη χώρα, να βγούμε στην άλλη μεριά της όχθης, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο»

«Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Διανύουμε μια περίοδο πυκνής διεθνούς κινητικότητας, η οποία εύλογα προκαλεί ανησυχία … Η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο», ενώ «ταυτόχρονα, η Ένωση θα πρέπει να διαχειριστεί το Brexit», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη γειτονιά μας, εξήγησε, «οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί», ενώ «η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απρόβλεπτη». Και συνέχισε: «Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεων μας με τη γείτονα χώρα … Η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, βάζοντας στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Η πιθανότητα να καταρρεύσει είναι υπαρκτή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας. Σχέδιο Β δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει».

Όπως επεσήμανε ο αρχηγός της ΝΔ, «μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας, όπου ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, χωρίς καμιά ξεκάθαρη εθνική στρατηγική». Ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σύγκλησης σύσκεψης για το θέμα του χρέους, χωρίς να προσκληθεί η ελληνική πλευρά, ανέφερε: «Κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς. Είναι πολύ κρίμα. Διότι, αν δεν είχαμε σήμερα την θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ισχυρή ατμομηχανή ανάπτυξης η οποία δεν θα έκανε απλά περήφανους τους πολίτες της αλλά θα δικαίωνε και όλους όσους μας έχουν στηρίξει … Για το λόγο αυτό, δεν είναι μόνον η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, είναι και οι διεθνείς εξελίξεις … Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση με ξεκάθαρες θέσεις, με αξιοπιστία, με κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού και δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας».

«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε σε συστράτευση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στο λαϊκισμό, τονίζοντας: «Είμαστε όλοι μας μπροστά στην πρόκληση μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Και αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που στέκονται απέναντι στον εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό και απέναντι στην ανευθυνότητα και στον τυχοδιωκτισμό της σημερινής Κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθεί και πάλι όρθια αυτή η χώρα. Για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και ίσων αποστάσεων. Έχουμε όλοι μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην ίδια την Ιστορία. Το έχω πολύ πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Το διακύβευμα υπερβαίνει τον καθένα από εμάς ατομικά. Το ζητούμενο είναι να μη μας υπερβεί και όλους συλλογικά. Γιατί αυτό θα οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή. Και τότε κανείς, ούτε οι πολίτες, αλλά ούτε η Ιστορία, θα συγχωρήσουν είτε την άρνηση είτε την ουδετερότητα. Το ξέρουμε καλά, το εισπράττουμε κάθε μέρα ότι στη Νέα Δημοκρατία έχει πέσει ο κλήρος να εκφράσει αυτό το ισχυρό ρεύμα πολιτικής αλλαγής».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να μπει το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας με τον ελληνικό λαό. Με δραστική μείωση φόρων για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Με ενίσχυση της ρευστότητας, με σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Έτσι, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για 4% ετήσια αύξηση του Α.Ε.Π. και 120.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για μια πενταετία. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι αναμφισβήτητα σημαντικές για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να τις χάσουμε για άλλη μια φορά. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να περιμένει».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση