HomeHL-PsilaΟ φερετζές μας … έλειπε

Ο φερετζές μας … έλειπε

Έρχεται η Black Friday στο Ηράκλειο – Όχι, εμείς δεν θα σας δώσουμε tips επιβίωσης…

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άλλο πάλι και τούτο. Μετά το Χαλογουίν, που το γιορτάσαμε  – λέει – και σε κάποια ελληνικά σχολεία, όχι κατ’ ανάγκη πολυπολιτισμικά, ετοιμαζόμαστε τώρα για μια ακόμη αμερικανόφερτη συνήθεια, που εγκαινιάζεται φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας και φυσικά και στο Ηράκλειο . Γιατί να υστερήσουμε άλλωστε; Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί καταναλωτές δέχονται στο κινητό τους και στα mail τους προσκλήσεις από διάφορα καταστήματα και πολυκαταστήματα για την Black Friday, που θα μας έρθει αυτή την Παρασκευή. Δεν θα σταθούμε στο γελοίο του πράγματος, που όλοι μα όλοι ξαφνικά γίνανε οι εμπνευστές της εφαρμογής του θεσμού στη χώρα μας «γιατί όλοι πρώτοι το σκεφτήκανε και οι άλλοι τους αντιγράψανε», αλλά στη φιλοσοφία του θεσμού.

black-friday

Γιατί και τούτο εδώ το καινούργιο …φρούτο, είναι κάτι σαν τον Άγιο Βαλεντίνο, ή τέλος πάντως σαν όλες εκείνες τις υποτιθέμενες «παγκόσμιες ημέρες» που κάπου μέσα στην εμπορευματοποίηση και την αγωνία τι δώρα θα κάνουμε και τι δώρα θα πάρουμε, χάσαμε την ουσία του μηνύματος.

Εκεί, στο εξωτερικό που λέτε, η Black Friday, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υπερκαταναλωτική υπερπρεμιέρα της υπερπρεμούρας για τον υπερχριστουγεννιάτικο υπερπαροξυσμό των υπερκαταναλωτών με τα υπερφουσκωμένα υπερπορτοφόλια. Δηλαδή, καμία σχέση με μας!

Είναι η ημέρα εκείνη, η πρώτη – λέει – Παρασκευή μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών, όπου τα καταστήματα βάζουν εκπτώσεις 70 και 80% σε ορισμένα μόνο, επιλεγμένα είδη τους. Το σκεπτικό αυτών των μονοήμερων αξιοσημείωτων εκπτώσεων είναι να καταστεί ελκυστική για τους καταναλωτές η έναρξη της εορταστικής περιόδου – ενόψει Χριστουγέννων – καθώς παραδοσιακά τότε είναι που αρχίζουν όλοι εκείνοι που δεν έχουν μνημόνια να κάνουν τα ψώνια τους. Όσοι δεν είστε 8 χρονών, θα θυμάστε τις εποχές προ 2009, και πώς ψωνίζαμε κι εμείς για τα Χριστούγεννα, έτσι; Ε! κάτι τέτοιο ας πούμε.

black-friday-2

Από αυτήν την συγκεκριμένη Black Friday είναι που κάθε χρόνο ακούμε και βλέπουμε στις ειδήσεις που μας έρχονται από το εξωτερικό ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα μεταξύ πελατών έξω από πολυκαταστήματα, ολονύχτιες κατασκηνώσεις μέσα στο κρύο και το χιόνι μέχρι να ανοίξει το μαγαζί, ορδές αλαφιασμένων καταναλωτών που μπουκάρουν από τις κεντρικές πύλες των πολυεθνικών για να δώσουν μάχη πάνω από τα 100 όλα κι όλα εκπτωτικά κομμάτια, και άλλα συναφή τραγελαφικά.

Αυτό λοιπόν είναι το «έθιμο» που ετοιμάζεται να βιώσει και το Ηράκλειο την Παρασκευή.  Όλα τα’ χαμε, ο φερετζές μας έλειπε…

Διαφήμιση
Διαφήμιση