HomeΚΟΣΜΟΣ«Πειραγμένα» εναντίον της Χίλαρι τα εκλογικά αποτελέσματα σε τρεις πολιτείες;

«Πειραγμένα» εναντίον της Χίλαρι τα εκλογικά αποτελέσματα σε τρεις πολιτείες;

Ζητούν να δοθεί εντολή για επανακαταμέτρηση ψήφων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για εκλογικά «μαγειρέματα» σε τρεις πολιτείες – κλειδιά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου κάνουν λόγο ειδικοί σε ηλεκτρονικά θέματα, δικηγόροι και ακτιβιστές στις ΗΠΑ.

Σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσκιν, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται πως τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν «πειραχθεί» και για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να παραδώσουν ένα έγγραφο 18 σελίδων σε επιτροπές του Κογκρέσου και στις ομοσπονδιακές αρχές.

Οι ίδιοι ζητούν από τις αμερικανικές αρχές να δώσουν εντολή για επανακαταμέτρηση των ψήφων σε πολιτείες-κλειδιά (τις επονομαζόμενες swing states) που έκριναν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Επιπλέον, ζητούν από το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον να συμμετάσχει και αυτή στη μάχη. Το κείμενο αυτό, έχει 18 σελίδες, αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και επικεντρώνεται στις τρεις αυτές πολιτείες.

Η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Σίμονς, σύμβουλος της εκλογικής επιτροπής των ΗΠΑ και ειδικός στην ηλεκτρονική ψήφο δηλώνει ότι «πρέπει να κάνουμε μετεκλογικούς ελέγχους». Η ίδια έχει συνεισφέρει στην έκθεση αυτή, αλλά δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπάρχουν και αναλυτές, υπό την ηγεσία του ιδρυτή του Εθνικού Ινστιτούτου εκλογικών δικαιωμάτων Τζον Μπονιφάζ και του καθηγητή Άλεξ Χάλντερμαν, διευθυντή στο κέντρο ψηφιακής ασφάλειας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή και είναι σε επαφή με την Σίμονς.

Υπενθυμίζεται ότι, η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν του Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν για ολόκληρη την προεκλογική περίοδο στις πολιτείες αυτές, αλλά τελικά έχασε σε Πενσυλβάνια και Ουισκόνσκιν και ίσως χάσει και το Μίσιγκαν (η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη).

Δεκάδες καθηγητές με ειδίκευση στην ψηφιακή ασφάλεια, την άμυνα και τις εκλογές έχουν ήδη υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή προς το Κογκρέσο δηλώνοντας ότι είναι «έντονα προβληματισμένοι» από προηγούμενες αναφορές για «ξένη ανάμειξη», ζητώντας άμεση δράση από τους βουλευτές.

Ωστόσο, πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί να δηλώσουν πως υπήρξαν παρατυπίες στο αποτέλεσμα, κυρίως επειδή η Χίλαρι άσκησε σφοδρή κριτική στον Τραμπ προεκλογικά, καθώς ισχυριζόταν πως οι εκλογές θα είναι στημένες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση