HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία: «Επανεξετάζουν» το νόμο για το βιασμό ανηλίκων και το γάμο θύματος-θύτη

Τουρκία: «Επανεξετάζουν» το νόμο για το βιασμό ανηλίκων και το γάμο θύματος-θύτη

Μετά το σάλο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπό το σοκ των κινήσεων της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη νομιμοποίηση του βιασμού ανηλίκων μέσω του γάμου θύματος-βιαστή και μετά το σάλο που ξέσπασε, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο για έμμεση νομιμοποίηση του βιασμού ανηλίκων θα επανεξεταστεί και θα επαναδιατυπωθεί.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε πως το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ «θα επαναθεωρήσει» το νόμο ώστε να διαφυλάσσεται η «κοινωνική συναίνεση».

Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι οι καταδίκες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης «άνευ βίας, απειλών ή τεχνασμάτων» που διαπράχθηκαν πριν από την 16η Νοεμβρίου 2016 θα αναστέλλονται επ’ αόριστον εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ επέκριναν έντονα το σχέδιο νόμου, το οποίο περιέγραφαν ως έμμεση χορήγηση αμνηστίας σε παιδεραστές προειδοποιώντας παράλληλα ότι εκθέτει τα θύματά τους σε περαιτέρω κακοποίηση.

«Οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται ως τέτοιο» τόνιζαν σε κοινή τους ανακοίνωση το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η Μονάδα των ΗΕ για την Ισότητα των Φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών (UN Women) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

«Καλούμε όλα τα μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να πράξουν το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα κορίτσια και τα αγόρια στην Τουρκία θα έχουν καλύτερη προστασία από κάθε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης» σημείωναν.

Η κυβέρνηση ανέφερε πως στόχος ήταν να βελτιωθεί η κατάσταση για τους άνδρες που έχουν φυλακιστεί και είναι παντρεμένοι με γυναίκες κάτω των 18 ετών με θρησκευτικό γάμο, απορρίπτοντας πως το νομοσχέδιο ουσιαστικά έδινε «αμνηστία» σε βιαστές.

«Υπάρχουν εκείνοι που παντρεύονται πριν συμπληρώνουν την ηλικία που προβλέπει ο νόμος. Δεν ξέρουν τον νόμο, και κάνουν παιδιά, και μετά ο πατέρας οδηγείται στη φυλακή και τα παιδιά μένουν μόνο με τη μητέρα τους» επιχειρηματολόγησε ο Γιλντιρίμ την Παρασκευή.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση