HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο νομοσχέδιο των «γκρίζων» μισθώσεων κατοικιών καθυστερεί λόγω… θεσμών

Το νομοσχέδιο των «γκρίζων» μισθώσεων κατοικιών καθυστερεί λόγω… θεσμών

Τι προβλέπεται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η χρονοτριβή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ήταν ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση από πλευράς της κυβέρνησης για την εισαγωγή προς ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στη ρύθμιση της αγοράς των παράνομων καταλυμάτων, ένα πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων.

Αυτό ανέφερε χθες ο κ. Γιώργος Τζιάλλας από το βήμα της ημερίδας για την «Οικονομία Διαμοιρασμού (sharing economy) και ζητήματα που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας», στο πλαίσιο της έκθεσης Expo Hotel. To νομοσχέδιο για τις «γκρίζες» τουριστικές μισθώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς (κατά τις -συντηρητικές κατά τους ίδιους εκτιμήσεις) αποστερούν έσοδα ύψους 280 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, είχε εξαγγελθεί πριν από ενάμιση χρόνο, χωρίς ωστόσο να έχει έρθει μέχρι σήμερα στη Βουλή.

Τώρα το υπουργείο Τουρισμού, δια στόματος και της ίδιας της κυρίας Έλενας Κουντουρά την περασμένη εβδομάδα υπόσχεται να φέρει άμεσα προς διαβούλευση τις σχετικές ρυθμίσεις, θέτοντας συγκεκριμένους όρους και κριτήρια για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να μισθώνουν τις κατοικίες τους σε τουρίστες.

«Η καθυστέρηση οφείλεται στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Οι θεσμοί έχουν την άποψη ότι όλα θα πρέπει να απλουστεύονται και να αφήνονται ελεύθερα ως προς την οικονομία διαμοιρασμού.

Οι ρυθμίσεις ήταν έτοιμες από τον περασμένο Μάιο κι επί ένα εξάμηνο είμαστε σε διαβουλεύσεις, ενώ από τους ίδιους τους εκπροσώπους του ΔΝΤ εκφράστηκε η άποψη ότι οι συνθήκες στην αγορά θα έπρεπε να μείνουν ως έχουν, χωρίς ρυθμίσεις ή τουλάχιστον να αφεθούν κάτω από ένα πολύ χαλαρό καθεστώς. Μετά από οργανωμένη προσπάθεια και συνεκτιμώντας διάφορες παραμέτρους, π.χ. συνθήκες νησιωτικότητας, εποχικότητα κ.τ.λ. έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα φέρουμε πολύ σύντομα στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Τζιάλλας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ζήτημα της οικονομίας διαμοιρασμού είναι «θέμα ευρωπαϊκό και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη προσπαθούν να το λύσουν σε επίπεδο δήμου, ωστόσο στην Ελλάδα σε σύντομο διάστημα, στο άμεσο, προσεχές διάστημα θα το λύσουμε σε κεντρικό επίπεδο» (σ.σ. αν και στην Ελλάδα για τους δήμους δεν προβλέπονται τέτοιου είδους διευρυμένες αρμοδιότητες).

Στις 60 μέρες το όριο για τα νησιά

Όσον αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις, όπως επεσήμανε ο ΓΓ, το νομοσχέδιο θα αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα, με περιορισμό ανά ΑΦΜ, και εγγραφή στο σχετικό Μητρώο, ενώ θα υπάρχει ένα μέγιστο όριο μίσθωσης 90 ημερών κι ένα μικρότερο όριο 60 ημερών για τα νησιά. Ο διαχωρισμός γίνεται προκειμένου να υποστηριχθούν οι νησιωτικοί προορισμοί, οι οποίοι έχουν μικρότερη διάρκεια σεζόν.

Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μητρώου καταλυμάτων που εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τη σύνδεση κάθε καταλύματος με αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου, τη σύναψη συμφωνιών με τις επιμέρους ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών στη φορολογική διοίκηση ως προς τα εκμισθωμένα ακίνητα, τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια για την εξασφάλιση συμμόρφωσης ως προς το δημιουργούμενο μητρώο, την επιβολή διοικητικών και φορολογικών προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση