HomeHL-GreeceΤα δίνουν όλα για συμφωνία τις επόμενες ώρες

Τα δίνουν όλα για συμφωνία τις επόμενες ώρες

Ολονύχτια διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προς ολονυχτία φαίνεται ότι οδεύει η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, για να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση πριν καν ξημερώσει.

Σε λίγη ώρα, και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των εν εξελίξει συναντήσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ετοιμάσουν ένα νέο κείμενο συμφωνίας μετά και από τις όποιες υποχωρήσεις και συγκλίσεις θα έχουν καταγραφεί. Το κείμενο αυτό θα στελεί στην κυβέρνηση, ώστε αργότερα σήμερα το βράδυ να επιστρέψει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο Χίλτον για μια τελική συζήτηση με στόχο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κοινά αποδεκτό κείμενο.

Αυτό το κείμενο θεωρείται πιθανό ότι θα αφήνει εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα (όσο το δυνατόν λιγότερα) προκειμένου να συμπληρωθούν και να υπάρξει προσέγγιση εξ αποστάσεως αφού αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου και οπωσδήποτε πριν από τις 28 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EuroWorkingk Group.

O εξωδικαστικός συμβιβασμός

Νωρίτερα, το κλείσιμο της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά, μένουν τρία ανοιχτά τεχνικά θέματα προς επίλυση.

Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που μετείχε στην σύσκεψη οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:

Με τι επιτόκιο θα υπολογίζεται η οφειλή, τι θα ισχύει για τις εγγυήσεις και τους εγγυητές του δανείου και το εάν θα «κουρεύονται» ή όχι τελικά κάποιες οφειλές φόρου στο Δημόσιο (όπως ΦΜΥ ή ΦΠΑ).

Ο ίδιος τόνισε πως «καταλήξαμε σε ένα νόμο που θα προβλέπει ίση μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα, όλων των πιστωτών» (Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες- στους οποίους χρωστά ο οφειλέτης).

Όπως εξήγησε, το σύνολο της οφειλής θα επιμερίζεται σε δύο κατηγορίες: στην αρχική οφειλή, στην οποία θα υπολογίζεται και ένα επιτόκιο (το οποίο ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιεί το αρχικό ποσό οφειλής, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει), ενώ θα αντιμετωπίζονται ξεχωριστά οι προσαυξήσεις που έχουν σωρευτεί.

Κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι ο τζίρος (τουλάχιστον 50.000 ευρώ) αλλά θα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο μπορεί να υπάγονται όσοι με βάση τον νόμο θεωρείται ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Δικαίωμα ένταξης θα έχουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις. Τις μικρές θα αξιολογούν μεσολάβητες ενώ τις μεγάλες θα αξιολογούν τρίτες μεγάλες εταιρείες.

Τόνισε πάντως ότι η ελληνική θέση είναι να εξαιρείται κάθε οφειλή από ΦΠΑ αν και το θέμα αυτό παραμένει μεταξύ των εκκρεμοτήτων που θα εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση