HomeHL-EconomyΜε νέο «κούρεμα» απειλούνται οι διπλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μεικτά

Με νέο «κούρεμα» απειλούνται οι διπλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μεικτά

Τι προβλέπει η ενοποίηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις «κρύβει» η ενοποίηση και καταβολή, από την 1η Ιανουαρίου μέσω του ΕΦΚΑ, όλων των διπλών συντάξεων, ως άθροισμα πλέον, σε… μία και η εφαρμογή του νέου πλαφόν των 2.000 ευρώ μεικτά.

Τον κίνδυνο να δουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα αντιμετωπίσουν μάλιστα, αν δεν υπάρξει αντίθετη πρόβλεψη από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ακόμη και όσοι δεν έφταναν το νέο -χαμηλότερο- πλαφόν των 2.000 ευρώ (συνυπολογιζόμενης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) αφού έως και φέτος εισέπρατταν… χωριστά από δύο ταμεία τις συντάξεις τους.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία, το πρόβλημα θα προκύψει, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου για όλους τους διπλοσυνταξιούχους, ανεξαρτήτως Ταμείου προέλευσης και, ειδικά σε ό,τι αφορά το άθροισμα των συντάξεων, θα γλιτώσουν μόνο όσοι λαμβάνουν συντάξεις από διαφορετική αιτία, όπως από μεταβίβαση λόγω χηρείας, καθώς ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να τις καταβάλει χωριστά.

Αγνωστο παραμένει, σύμφωνα με την Ημερησία, αν αντίστοιχη συνένωση θα γίνει μέσα στο 2017 (με το νέο Κανονισμό εισφορών και παροχών του ΕΤΕΑΕΠ) και για τις επικουρικές συντάξεις που εξακολουθούν να καταβάλλονται διπλές παρά την ενοποίηση των Ταμείων.

Το «κούρεμα» των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ, όποτε ξεκινήσει, θα γίνει… αναδρομικά από τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (12 Μαΐου 2016) ενώ για τη διετία 2016 – 2017 έχει υπολογιστεί να «κοπούν» τουλάχιστον 132 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί ότι το πλαφόν θα πιάσει και άλλους συνταξιούχους μετά την ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση