HomeHL-EconomyΜεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ

Μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ

Tο ελληνικό Δημόσιο, κάτοχος του 1% των μετοχών ΟΤΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οριστικοποιήθηκε η μεταβίβαση του 5% των μετοχών ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, από τις 2 Νοεμβρίου 2016 υφίσταται η τροποποιημένη σύμβαση μετόχων του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται 24.507.520 μετοχές του ΟΤΕ άνευ ανταλλάγματος.

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών αφήνει το ελληνικό Δημόσιο, κάτοχο του 1% των μετοχών ΟΤΕ και το 5% σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ψήφου. Στα δικαιώματα ψήφου του ελληνικού Δημοσίου συμπεριλαμβάνονται τα δικαιώματα του 4% των μετοχών ΟΤΕ που κατέχει το ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι κατά τη μεταβίβαση του 4% των μετοχών ΟΤΕ στο ΙΚΑ το 2008, δεν είχαν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών. Επομένως, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 5% των ψήφων στη γενική συνέλευση.

Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΔΕΑ, είναι ότι από 2 Νοεμβρίου 2016 υφίσταται η νέα συμφωνία ή η τροποποιημένη συμφωνία μετόχων ΟΤΕ του 2008. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν υποσχεθεί να φέρουν τη νέα συμφωνία στη Βουλή, παρόλο που αυτή δεν θα είχε δικαιοδοσία έγκρισης, αλλά μόνον για λόγους ενημέρωσης των κομμάτων και της κοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία στη Βουλή, βάσει της οποίας τροποποιούνταν διατάξεις του ν. 3676/2008 προκειμένου να καταστεί εφικτή η τροποποίηση της συμφωνίας των μετόχων ΟΤΕ, χωρίς την έγκριση της Βουλής. Ο ν. 3676/2008 προέβλεπε πως οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία μετόχων ΟΤΕ απαιτούσε την έγκριση της ελληνικής Βουλής.

Τώρα είναι άγνωστος ο χρόνος πώλησης του 5% του ΟΤΕ. Ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να αργήσει, καθώς τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να οδηγούνται στις ελληνικές καλένδες. Η κυβέρνηση, όσο και αν απεύχεται τη διάθεση του 5%, θα δεχθεί πιέσεις από τους πιστωτές για την επίτευξη του στόχου των εσόδων.

Η Deutsche Telekom, κάτοχος του 40% των μετοχών ΟΤΕ, ως πιθανός ενδιαφερόμενος για την απόκτηση του επιπλέον 5% κρατά κλειστά χαρτιά. Η εταιρεία δεν αναμένεται να αναφέρει κάτι περισσότερο, παρά μόνον όταν το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να πουλήσει τις μετοχές. Πάντως, το γεγονός ότι ήρθε σε συμφωνία με το Δημόσιο, συνυπογράφοντας τη νέα Συμφωνία Μετόχων, δείχνει ότι ενδιαφέρεται να συνεχιστεί η στρατηγική σχέση της με το ελληνικό Δημόσιο. Ως συνέπεια, η εταιρεία μπορεί να ενδιαφερθεί για το 5%, αλλά δεν θα επιδιώξει ένα άμεσο delist της μετοχής από το ταμπλό του Χ.Α.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση