HomeHL-GreeceΟι δανειστές στέλνουν σήμερα το κείμενο με τα μέτρα

Οι δανειστές στέλνουν σήμερα το κείμενο με τα μέτρα

Για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένονται μεταξύ κυβέρνησης –δανειστών από σήμερα, με βασικό στόχο να κλείσουν οι… ανοικτοί λογαριασμοί της δεύτερης αξιολόγησης.

Εντός της ημέρας η ελληνική πλευρά αναμένεται να πάρει στα χέρια της την πρόταση-κείμενο των θεσμών, επί της οποίας και θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στο δρόμο για την τελική συμφωνία.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο «καίγονται» να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέχρι το τέλος του μήνα. Με το βλέμμα στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου που θα ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ενώ η Αθήνα πιέζει για τη συγκεκριμενοποίηση και των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων.

Μεγάλο αγκάθι τα εργασιακά

Αρμόδιες πηγές, εξηγούν στο iefimerida πως «το Ταμείο παραμένει αμετακίνητο από τις θέσεις του στα εργασιακά και συνεχίζει να ζητάει διευκρινίσεις για τις θέσεις της Αθήνας».

Αντιθέτως, συμφωνία λένε ότι υπάρχει για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017, καθότι δεν εντοπίζονται αποκλίσεις.

Αγωνία για χρέος-ποσοτική χαλάρωση

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης, πάντως,- κόντρα στη σκληρή στάση Σόιμπλε- για το θέμα του χρέους έδειξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και χτυπώντας «καμπανάκι» τόνισε με συνέντευξή του στην WSJ ότι «αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι «θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια» για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο του ’17. Με τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ να είναι προγραμματισμένες:  η πρώτη για τις 11 Ιανουαρίου και η δεύτερη για τις 9 Μαρτίου.

Το χρονοδιάγραμμα και οι ψηφοφορίες

Κατά τα λοιπά, η θάλασσα νέων μέτρων, μεταφράζεται σε «βροχή» νομοθετικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί τη Δευτέρα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση