HomeHL-WorldΜετά τον Τραμπ και το Brexit, η Ιταλία είναι το επόμενο πεδίο μάχης λαϊκισμού

Μετά τον Τραμπ και το Brexit, η Ιταλία είναι το επόμενο πεδίο μάχης λαϊκισμού

Τον Δεκέμβριο το δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλοί έχουν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2017 ως το επόμενο τεστ μετά τις μεγάλες ανατροπές με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit, για το αν οι δυτικοί ψηφοφόροι συνεχίζουν να περιφρονούν το πολιτικό σύστημα για ένα αβέβαιο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της Ιταλίας, τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το επόμενο μεγάλο κρασ τεστ σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει στοιχηματίσει το μέλλον της χώρας του και τη δική του καριέρα με την ελπίδα ότι η πλειοψηφία των Ιταλών θα στηρίξει το τέχνασμα του για να μειώσει την αστάθεια του πολιτικού αδιεξόδου στη Ρώμη με ένα «ναι».

Τα ακριβή μέτρα του δημοψηφίσματος είναι περίπλοκα, αλλά να το θέσουμε απλά, αυτό θα μειώσει τον αριθμό των νομοθετών και των δικαιωμάτων της άνω Βουλής και της Γερουσίας, και να δώσει περισσότερη δύναμη στην εκτελεστική εξουσία.

Ενώ ένας μεγάλος νομοθέτης θα μπορούσε να είναι πιο δημοκρατικά αντιπροσωπευτικός, το κοινοβούλιο της Ιταλίας είναι δυσκίνητο, με ένα νομοθετικό σώμα με 951 μέλη, είναι το τρίτο μεγαλύτερο εθνικό κοινοβούλιο στον κόσμο.

Στην δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Demopolis, για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7, η πρόθεση ψήφου υπέρ του «όχι» αγγίζει το 39%, υπέρ του «ναι» το 36%, ενώ το υπόλοιπο στατιστικό δείγμα δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική του απόφαση.

Σε γκάλοπ παράλληλα της εταιρίας Tecnè, για λογαριασμό της Rai, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα καταψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ποσοστό 53,5%, ενώ το 46,5% εννοεί να τις στηρίξει.

Βάσει της δημοσκοπικής έρευνας της εταιρίας Euromedia Research, τέλος, το «όχι» «πείθει» το 52,5% των ερωτηθέντων και το «ναι» το 47,5%. Σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσκόπους, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται γύρω στο 20%, κάτι που δείχνει ότι αυτή η κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση πρόκειται να κριθεί, πιθανότατα, με αρκετά μικρή διαφορά.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση