HomeΚΟΣΜΟΣΟ Βόρειος Πόλος 2,2 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός από το κανονικό

Ο Βόρειος Πόλος 2,2 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός από το κανονικό

Η Γη εκπέμπει SOS

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι η αλλαγή του κλίματος η επόμενη μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα; Οι επιστήμονες σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση προς τους ηγέτες των μεγάλων κρατών ιδιαίτερα, αλλά και στους υπόλοιπους, προκειμένου να λάβουν μέτρα. Τα εντονότατα καιρικά φαινόμενα, υποστηρίζουν, είναι μόνο η αρχή της μεγάλης καταστροφής (;) που μπορεί να επέλθει. Μία νέα διαπίστωση των επιστημόνων ήρθε να προστεθεί στα ήδη ανησυχητικά μηνύματα, σημαίνοντας συναγερμό για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η θερμοκρασία στον Βόρειο Πόλο κατά τη διάρκεια του 2016 μετρήθηκε 36 βαθμούς Φαρενάιτ ή 2,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Αρκτικής Ρωσίας, η διαφορά μετρήθηκε στους 40 βαθμούς Φαρενάιτ, ή 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι νέες μετρήσεις έχουν προκαλέσει σοκ στην επιστημονική κοινότητα, καθώς προστέθηκαν στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 2016 ήταν η πιο θερμή χρονιά στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη, ενώ ο Οκτώβριος ήταν ο τρίτος θερμότερος μήνας από τότε που ο άνθρωπος καταγράφει τα σχετικά στοιχεία.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ακόμη πιο ανήσυχοι, καθώς οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες καταγράφηκαν κατά την περίοδο που η νύχτα είναι μακράν μεγαλύτερη από την ημέρα. Τον Οκτώβριο συνήθως, ο πάγος γίνεται πιο σφριγηλός και αυξάνει τον όγκο του στη θαλάσσια περιοχή, πριν ακολουθήσει το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου ικανό ποσοστό λιώνει. Τον Οκτώβριο του 2016, ο όγκος του πάγου στη θάλασσα κατέγραψε νέο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ, γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των επιστημόνων, το 2016 θα αποδειχθεί 100% το θερμότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ οι επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ήδη ορατές.

«Μετρήσαμε περιοχές στην Αρκτική Ρωσία 6 και 7 βαθμούς Κελσίου πιο θερμές από το μέσο όρο τους. Πολλές άλλες περιοχές στην Αρκτική, τη Ρωσία, την Αλάσκα και τον βορειοδυτικό Καναδά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό», τόνισε ο γενικός διευθυντής της παγκόσμιας μετεωρολογικής υπηρεσίας, συμπληρώνοντας πως «έχουμε συνηθίσει σε αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας, αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Οι επιστήμονες αποφεύγουν να αναφερθούν σε πιθανές συνέπειες, καθώς στο άκουσμά τους θα ήταν πιθανό να προκληθεί πανικός στον παγκόσμιο πληθυσμό, ο οποίος δεν θα προσέφερε κάτι σε επίπεδο λύσης. Τα καιρικά φαινόμενα είναι μόνο μία από τις επιπτώσεις. Η εκτίμηση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης θα επιφέρει ραγδαία άνοδο της στάθμης στους ωκεανούς και τις θάλασσες, είναι δεδομένη. Πρόκειται για ένα καταστροφικό σενάριο, καθώς αν επιβεβαιωθεί, μεγάλες περιοχές ξηράς του πλανήτη θα χαθούν κάτω από το νερό και μαζί τους αρκετές παραθαλάσσιες πόλεις, στις οποίες διαβιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ανθρωπότητα καλείται να δώσει μία μάχη για την επιβίωσή της στον πλανήτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν με τις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους. Πριν να είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Οι αποφάσεις στη Σύνοδο του Παρισιού, τον περασμένο Δεκέμβριο, θεωρούνται ήδη ξεπερασμένες, καθώς οι τότε μετρήσεις διαφέρουν σημαντικά από τα νέα στοιχεία. Η εξέλιξη του φαινομένου είναι πιο ραγδαία απ’ ότι μπορούσαν να φανταστούν ακόμη και οι ειδικοί. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS. Ο άνθρωπος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί;

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση