HomeHL-EconomyΠροειδοποίηση Τσακαλώτου: Κινδυνεύουμε αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος

Προειδοποίηση Τσακαλώτου: Κινδυνεύουμε αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος

Μήνυμα στη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές μέσω της Wall Street Journal

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυμα-προειδοποίηση προς τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές έστειλε με συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τους δανειστές να συμφωνήσουν τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της Ελλάδας.

Προειδοποίησε πως η κωλυσιεργία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, τονίζοντας πως οι επόμενες εβδομάδες παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία στην ευρωζώνη για να δείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφύγει τα προβλήματά της.

«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι «θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια» για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Τονίζει ακόμα ότι ενώ οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις… τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό (σ.σ. η ευρωζώνη) δεν λειτουργεί» προσθέτει με νόημα.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ίδια συνέντευξη εκφράζει την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αυτό θα γίνει πιο εύκολα αν το χρέος της Ελλάδας καταστεί βιώσιμο.

Είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο, συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος. «Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή» συμπληρώνει.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε πάντως τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των επερχόμενων εκλογών. Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα «μεταφράζονταν» σε αξιοσημείωτο κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο, σημείωσε. Κατά τον ίδιο, η Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν πάρει την ελάφρυνση χρέους. «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».

Η αποτυχία να υπάρξει ένα «ενάρετος κύκλος» ανάκαμψης, στον οποίον θα δοθεί ώθηση από την ελάφρυνση χρέους, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης κατά τον σχεδιασμό, «κάτι που θα αποτελέσει μειονέκτημα τόσο για εμάς όσο και για τους πιστωτές», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως επισήμανε, ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και της ανάκαμψης, θα έδιναν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το πρόγραμμα επώδυνο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.

Ο ίδιος επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι, αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους –κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί. Είπε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να επεξεργάζονται από κοινού.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακούει τον απερχόμενο αμερικανό ηγέτη, σχολιάζοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες της Δύσης –επιτομή του οποίου υπήρξε η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ- αποτελεί προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης.

Η αριστερά πρέπει να προσδιορίσει «μια ατζέντα ώστε ο κόσμος να μπορέσει να δει τη θέση του σε μια πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία». Κατά τον ίδιο, τα κεντροαριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέδρασαν πολύ καλά στην ευρεία οικονομική ανασφάλεια πολλών ψηφοφόρων της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εν μέσω των ταχύτατων οικονομικών αλλαγών.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση