HomeHL-CultureΧωρίς προσωπικό οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης

Χωρίς προσωπικό οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης

Στη βουλή το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων σε εργαζόμενους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη βουλή έφθασε το ζήτημα των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σε ερώτησή του που απευθύνεται στους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Οικονομικών επισημαίνει τις συνέπειες αναφορικά με τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, καθώς οι συμβάσεις των εργαζομένων έληξαν ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αναδεικνύει επίσης το πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει, σε σχέση με τη φύλαξη των σημαντικότερων  χώρων  πολιτισμού του νησιού (Κνωσού, Γόρτυνας, Φαιστού, Μαλίων, Ελεύθερνας και Σπιναλόγκας), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας ως σημαντικού τουριστικού προορισμού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το προσφάτως ανακαινισθέν Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αποτελεί ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, δεδομένου ότι είναι αυτό που κυρίως φιλοξενεί τους Μινωικούς Θησαυρούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η επισκεψιμότητά του αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ σε σχετικές μετρήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις των επισκεπτών, αμέσως μετά το μουσείο της Ακρόπολης.

Δυστυχώς όμως μετά την λήξη της σύμβασης αρκετών συμβασιούχων υπαλλήλων στις αρχές Νοεμβρίου, η συλλογή των ιστορικών χρόνων που εκτίθεται στις αίθουσες του πρώτου ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου θα παραμείνει κλειστή. (Πρόκειται για πάνω από 10 αίθουσες, σε σύνολο 25, που αντιστοιχούν περίπου στο μισό μουσείο).

Το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης, σε ό,τι αφορά κυρίως την φύλαξη επεκτείνεται και σε άλλους χώρους πολιτισμού του νησιού, όπως στους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού, της Γόρτυνας, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ελεύθερνας και της Σπιναλόγκας. Σε κάποιους από τους εν λόγω αρχαιολογικούς τόπους απασχολείται ένας και μόνο φύλακας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ασφάλειας λόγω κρουσμάτων αρχαιοκαπηλίας και λαθρανασκαφών, όπως προσφάτως στην περιοχή της Γόρτυνας.

Δεδομένου ότι οι συνεχείς συνταξιοδοτήσεις μονίμων υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού στερούν κάθε χρόνο απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των μνημείων της Κρήτης, της οποίας η τουριστική περίοδος είναι μεγαλύτερη άλλων περιοχών της χώρας.

Δεδομένου ότι οι παραπάνω δυσλειτουργίες καθιστούν αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα τις σημαντικότατες αρχαιολογικές συλλογές και τους χώρους πολιτισμού της Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας ως σημαντικού τουριστικού προορισμού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αλλά και στους υπόλοιπους προαναφερθέντες αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης;
  2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες ανάγκες για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων που μένουν στην κυριολεξία αφύλακτοι, με ό,τι κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτιστική μας κληρονομιά;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση