HomeΚΟΣΜΟΣΟ Τίμερμανς παραδέχεται εμπλοκή του Γκιουλέν στο πραξικόπημα

Ο Τίμερμανς παραδέχεται εμπλοκή του Γκιουλέν στο πραξικόπημα

«Διαδραμάτισε πράγματι κάποιο ρόλο», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πεποίθησή του ότι το κίνημα Γκιουλέν «διαδραμάτισε πράγματι κάποιο ρόλο στο πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία» εξέφρασε ο ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Knack όπου επικαλείται τα πορίσματα αμερικανικής έρευνας.

Αναφερόμενη στη συνέντευξη αυτή η βελγική εφημεριδα De Tijd σημειώνει ότι «το νούμερο δύο» της Κομισιόν ομολογεί «mea culpa», παραδεχόμενος ότι το κίνημα Γκιουλέν «»έβαλε πράγματι το χεράκι του» στο τουρκικό πραξικόπημα» και «η Ευρώπη δεν συμπαραστάθηκε στην Τουρκία όσο θα έπρεπε». Ωστόσο σημειώνεται ότι ο Τίμερμανς εξακολουθεί να είναι επικριτικός απέναντι στην κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν και στηλιτεύει το πογκρόμ εκκαθαρίσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Τίμερμανς αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν παρέχει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία και εκφράζει την άποψη ότι η συμφωνία με την Τουρκία παράγει αποτελέσματα, αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι «δραματική».

Η ίδια εφημερίδα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβάλλει εξάλλου τις νέες κατηγορίες του Ερντογάν σε βάρος του Βελγίου ότι παρέχει «χείρα βοηθείας» προς τους οπαδούς του PKK και του κινήματος Γκιουλέν. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Βέλγιο ένα «σημαντικό κέντρο» για τους οπαδούς του PKK και του Γκιουλέν, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν δείχνει να ενοχλείται».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση