HomeΚΡΗΤΗΣύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του κυβερνητικού έργου

Σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του κυβερνητικού έργου

Παρουσία της νέας Υπουργού Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού έργου του Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Βουλή υπό τον συντονισμό του Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκη Σωκράτη, παρουσία της νέας Υπουργού Εργασίας κας Αχτσιόγλου.

Η Υπουργός, αφού τόνισε ότι επιδίωξη του Υπουργείου είναι η καλή συνεργασία και η εποικοδομητική συζήτηση με την Ε.Π.Ε.Κ.Ε, ενημέρωσε τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των εργασιακών ενόψει της διαπραγμάτευσης, της οποίας βασικοί άξονες είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν στόχο της Κυβέρνησης. Η απορρύθμιση που χαρακτηρίζει τις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχει μεταφέρει την διαπραγμάτευση σε ατομικό επίπεδο.

Η ενίσχυση λοιπόν των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα έρθει με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων (κλαδικών), για την οποία μάλιστα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τάσσεται κατά πλειοψηφία υπέρ. Επιπλέον η επιτροπή τάσσεται υπέρ της αρχής της εύνοιας, που ορίζει πως υπερισχύει η ρύθμιση από την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη προστασία του εργαζομένου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και ο κατώτατος μισθός, για τον οποίο τόσο η θέση της επιτροπής όσο και η θέση του Υπουργείου είναι ότι αυτός θα πρέπει να καθορίζεται με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και όχι με νόμο.

Για την Κυβέρνηση οποιαδήποτε συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις τις επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων. Το ΔΝΤ ανοίγει το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η γραμμή της Κυβέρνησης είναι να μην αυξηθούν σε καμία περίπτωση τα όρια των ομαδικών απολύσεων.

Τέλος υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και ο Συνδικαλιστικός Νόμος. Τόσο το πόρισμα της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όσο και η θέση της Κυβέρνησης είναι να μην επέλθει αυστηροποίηση κανόνων σχετικά με την απεργία και σε καμία περίπτωση να μην αρθεί η απαγόρευση της ανταπεργίας (lockout).

Τόσο η Υπουργός, όσο και ο κ. Βαρδάκης ανέφεραν ότι το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αποτελεί βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών για τα εργασιακά.

Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που θέτει καλές βάσεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τέλος ο κ. Βαρδάκης επεσήμανε ότι η κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι επιτακτική ανάγκη γιατί από την μια στερούν έσοδα περίπου 1,8 δις ευρώ το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία και από την άλλη δημιουργούν συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση