HomeHL-EconomyΆρχισαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί από την εφορία -Στο… περίμενε 5.500 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ

Άρχισαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί από την εφορία -Στο… περίμενε 5.500 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ

Θα γίνει ηλεκτρονική ενημέρωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χρωστάς στην εφορία; Θα σου βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Σου χρωστάει η εφορία; Θα πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι να βγει ο ήλιος από τη Δύση. Αυτή η κατάσταση φαίνεται, πάντως, ότι άρχισε να αλλάζει δειλά- δειλά, με δεδομένο ότι ξεκίνησαν οι πρώτοι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές εκτός ρύθμισης.

Η πρώτη φουρνιά ασφαλώς έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το ποσό μόλις που φτάνει στα 6,76 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 92.958 συμψηφισμούς για φορολογούμενους με επιστροφές φόρου και μία εκτός ρύθμισης οφειλής, της περιόδου 2014-16. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα δουν, μάλιστα, στο e- mail τους σχετικό μήνυμα, ενώ τα στοιχεία θα είναι αποτυπωμένα στον προσωπικό τους λογαριασμό (προσωπική πληροφόρηση) στο Taxis.

Το επόμενο βήμα, θα είναι η επανάληψη της διαδικασίας αυτόματων συμψηφισμών για φορολογούμενους με έως δύο οφειλές εκτός ρύθμισης, οι οποίοι επίσης δικαιούνται επιστροφή φόρου, ενώ στόχος είναι η δημιουργία ειδικής εφαρμογής στην οποία οι φορολογούμενοι μόνοι τους θα μπορούν να προχωρούν σε συμψηφισμούς οφειλών τους με επιστροφές φόρου.

Όπως επισημαίνουν από τη ΓΓΔΕ, το νερό μπήκε στο αυλάκι και οι φορολογούμενοι δεν θα γλιτώσουν μόνο την ταλαιπωρία της υποβολής σχετικής αίτησης στην εφορία τους αλλά θα τελειώσει και το απαράδεκτο φαινόμενο να καλούνται οι πολίτες να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ενώ η εφορία εξακολουθεί να τους φεσώνει.

Η μεγάλη «πληγή» εξακολουθεί να είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, οι οποίες ξεπερνούν τις 7.000, εκ των οποίων οι 5.500 είναι σε αναμονή άνω των 90 ημερών. Οι εν λόγω φορολογούμενοι καλούνται να εκπληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις- μεταξύ των οποίων η απόδοση του ΦΠΑ- ενώ το Δημόσιο τους έχει «δεσμεύσει» πάνω από 800 εκατ. ευρώ για διάστημα που φτάνει ακόμα και την πενταετία!

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση