HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕικοσαήμερο-φωτιά για τη διαπραγμάτευση

Εικοσαήμερο-φωτιά για τη διαπραγμάτευση

Τα ανοιχτά μέτωπα και οι προθεσμίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων, που πιάνουν από σήμερα δουλειά στην Αθήνα, ξεκινά ένα καυτό 20ήμερο για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα που αφορούν σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, από τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό, μέχρι τα κόκκινα δάνεια και την φορολόγηση της ναυτιλίας. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει σαφές ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα, άλλωστε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ζήτησε την επιτάχυνση.  Εκτός από τα μέτρα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στις συναντήσεις με τους υπουργούς και τους επικεφαλής του κουαρτέτου που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου, που επιστρέφει στη χώρα μας και αναμένεται να διεκδικήσει να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Εργασιακά

Με παρακαταθήκη το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών αλλά και τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, θα κληθεί να διαχειριστεί το καυτό θέμα της ρύθμισης των εργασιακών. Στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης τα θέματα τα οποία δεν συζητήθηκαν καθόλου ήταν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την νομιμότητα όπως ομαδικές απολύσεις, η διαιτησία και ο υποκατώτατος μισθός δεν συζητήθηκαν καθόλου.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει εκπονηθεί κείμενο αρχών, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, που περιλαμβάνει κατά  κύριο λόγο τα σημεία που διαφαίνεται κάποιο ψήγμα συμφωνίας, επισημαίνοντας βέβαια ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρά την αλλαγή παραμένει σταθερή στον στόχο για ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι.

Φορολογία

Στο μέτωπο της φορολογίας οι αλλαγές είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα και στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, αφορούν ωστόσο και παρεμβάσεις στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.Μεταξύ των θεμάτων που μπαίνουν στο τραπέζι με τους δανειστές περιλαμβάνονται:

Η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων

Η επανεξέταση της νομοθεσίας για την φορολογία εισοδήματος των εταιρειών που αφορά σε συγχωνεύσεις, εξαγορές κα.

Το νέο καθεστώς  φορολόγησης για τα οχήματα των συλλογικών επενδύσεων

Το νέο φορολογικό πλαίσιο για τη ναυτιλία σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ

Η αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να επέλθει εξίσωση με τις εμπορικές αξίες

Η δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Η αλλαγή τπου Κώδικα Εισπραξης Δημοσίων Εσόδων

Νέο σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ταχύτερες κατασχέσεις

Η επέκταση ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου

Στα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμμότητα εντάσσεται και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ζήτημα μείζονος σημασίας τόσο για τις επιχειρήσεις και την αγορά αλλά και τις τράπεζες που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Στην κατεύθυνση αυτή εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται και το θέμα της στελέχωσης των διοικήσεων των τραπεζών.

Τέλος, στη διαπραγμάτευση περιλαμβανεται  η οριστικοποιήση της  μορφής του νομοσχεδίου για την παροχή κινήτρων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές για την επέκταση των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα στην αγορά με «αγκάθι» τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, αίτημα που μπλοκάρει στην άρνηση των δανειστών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  η δημιουργία του ακατασχέτου λογαριασμού, που αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επιπλέον απομένει η οριστικοποίηση της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων ενώ ένα μεγάλο κεφάλαιο με πολιτικές ίσως προεκτάσεις είναι και τα ενεργειακά, με αιχμή της πώληση του 17% της ΔΕΗ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση