HomeΚΟΣΜΟΣDW: Οι δημοσκοπήσεις απειλούν τον Ρέντσι

DW: Οι δημοσκοπήσεις απειλούν τον Ρέντσι

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της μεταρρύθμισης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση κατά των θεσμικών αλλαγών που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι με το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου. Ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» δεν αποκλείεται να εξωθήσει σε παραίτηση τον ιταλό πρωθυπουργό.

Το ιταλικό δημοψήφισμα για τις θεσμικές αλλαγές στις 4 Δεκεμβρίου είναι το επόμενο κρίσιμο πολιτικό γεγονός για την Ευρώπη. Τα γκάλοπ, μέχρι αυτή τη στιγμή, δείχνουν ότι το 52% με 54% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα. Κάτι που σημαίνει ότι, αν όντως επιβεβαιωθεί η σημερινή τάση, ο Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να αναγκασθεί σε παραίτηση, με σύσταση νέας κυβέρνησης και, στη συνέχεια, προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει μείωση των δικαιοδοσιών της γερουσίας και του αριθμού των γερουσιαστών, αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας από το κοινοβούλιο και περιορισμό των αρμοδιοτήτων των περιφερειών.

Πρόκειται για θέματα που δεν «ενθουσιάζουν», δεν προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στους πολίτες. Μετά όμως από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, όλοι διερωτώνται αν οι Ιταλοί, με την ψήφο τους, θα αποφασίσουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της μεταρρύθμισης

Κατά της μεταρρύθμισης τάσσονται όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης: από τα Πέντε Αστέρια, μέχρι την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά  και την ιταλική Αριστερά. Μεγάλο μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της κεντροαριστεράς απορρίπτει επίσης τις αλλαγές αυτές.

Ο Ρέντσι παίζει όλα του τα «χαρτιά». Έστειλε μάλιστα επιστολή στους Ιταλούς που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό, ζητώντας τους να βοηθήσουν τη χώρα τους, που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, να κάνει τη σωστή επιλογή. Το μέτωπο του «όχι», ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη δικαιοσύνη να εξακριβώσει άμεσα ποιος ενέκρινε τα αναγκαία κονδύλια για να αποσταλούν τέσσερα εκατομμύρια γράμματα σε ισάριθμους απόδημους ιταλούς.

Όσο για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη Ρώμης απέναντι στις Βρυξέλλες σχετικά με τον προϋπολογισμό του ιταλικού δημοσίου για το 2017, τις επόμενες τρεις εβδομάδες πρόκειται να επικρατήσει μάλλον μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Μέχρι το τέλος του μηνός πάντως θα πρέπει να εξετασθούν από τα αρμόδια όργανα τρεις προσφυγές ιταλών πολιτικών και πρώην δικαστικών, με τις οποίες ζητείται η αναβολή του δημοψηφίσματος.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση