HomeΚΟΣΜΟΣΓιατί πραγματικά έγινε η συνάντηση Τραμπ – Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Γιατί πραγματικά έγινε η συνάντηση Τραμπ – Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Ολοένα και σημαντικότερος ο ρόλος του Βερολίνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να κάνουν μερικές εβδομάδες ή και μήνες υπομονή μέχρι να ξεκαθαριστεί ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο Ντόναλτ Τραμπ.

Αυτό δηλώνει στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF ο Τζάκσον Τζέινς, επικεφαλής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σύγχρονων Γερμανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Ουάσιγκτον. Κατά την άποψη του αμερικανού πολιτικού επιστήμονα η πρώτη συνάντηση Ντόναλτ Τραμπ – Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο είχε ως μοναδικό στόχο να δείξει στην αμερικανική και διεθνή κοινή γνώμη ότι το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά παρά το γεγονός ότι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα όπως ο Ντόναλτ Τραμπ αναλαμβάνει σε δύο μήνες τα ηνία της χώρας.

Ως προς την αβεβαιότητα που επικρατεί για τα πρόσωπα στα οποία ο νέο πρόεδρος θα εμπιστευθεί τις θέσεις κλειδιά στο υπουργικό συμβούλιο, ο αμερικανός ειδικός τονίζει: «Τα ονόματα που ακούγονται, είτε του Νιουτ Γκίνγκριτς πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε του πρώην στρατηγού Μάικελ Φλιν, είτε του Ρούντολφ Τζιουλιάνι πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης δείχνουν ότι ο νέος πρόεδρος θα προτιμήσει πρόσωπα με διασυνδέσεις σε ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Όμως ο Ντόναλτ Τραμπ είναι εκείνος που θα χαράζει την πορεία, ενώ εκείνοι θα έχουν κυρίως συμβουλευτικό ρόλο. Είναι ωστόσο ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του νέου πρόεδρου».

Ολοένα και σημαντικότερος ο ρόλος του Βερολίνου

Ο αμερικανός ειδικός στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις πιστεύει ότι μετά το Brexit και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Αυστρία, ο ρόλος της Γερμανίας στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός: «Από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη η Γερμανία θα πρέπει να ορίσει μια συγκεκριμένη και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ευρώπη δεν πρέπει να περιμένει έως ότου ο Ντόναλτ Τραμπ ορίσει τις προτεραιότητες και τους συνεργάτες του. Η πρότασή μου είναι η Ευρώπη να βρει τη δική της φωνή έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ισότιμα τον νέο αμερικανό πρόεδρο. Χωρίς συνοχή τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους Ευρωπαίους, διότι ο Ντόναλτ Τραμπ είναι επιχειρηματίας και θα πρέπει αν θες να είσαι ισότιμος συνομιλητής να γνωρίζεις πολύ καλά τις προτεραιότητες και τους στόχους σου».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση