HomeΚΟΣΜΟΣΚυπριακό: Πρόοδος στις διαβουλεύσεις

Κυπριακό: Πρόοδος στις διαβουλεύσεις

Δεν έχει προκύψει συμφωνία για το «σημείο αιχμής» του εδαφικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε καλό κλίμα και με τα Ηνωμένα Έθνη να διαπιστώνουν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, ολοκληρώθηκαν στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνηση Ν.Χριστοδουλίδη, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη, αφού δεν συμφωνήθηκαν τα κριτήρια για το εδαφικό. Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη και οι διαβουλεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.

H ελληνοκυπριακή πλευρά θα δώσει «πράσινο φως» για πολυμερή διάσκεψη «μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνημένος (σ.σ: για το εδαφικό) χάρτης» τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το τέλος των συνομιλιών.

Ακόμη δήλωσε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία θα «αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη». Επεσήμανε πως «σε όλα τα θέματα, που αφορούν τα κριτήρια δεν υπήρξε κατάληξη». Αν υπήρχε κατάληξη, θα γίνονταν και σχετικές ανακοινώσεις, εξήγησε.

Η διεθνής διάσκεψη, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα πρέπει «να γίνει στο ‘παρά ένα’ της λύσης, γιατί πρέπει να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας για να μπορεί να συγκληθεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε σαφές πως στο Μοντ Πελερέν δεν παρουσιάστηκε χάρτης, ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη πλευρά, καθώς «δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια» για το εδαφικό.

«Υπήρξε μεν πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω (…) θα πρέπει να γίνει εις βάθος ανταλλαγή απόψεων» σημείωσε, αναφέροντας πως με την επιστροφή του στη Λευκωσία ο Ν.Αναστασιάδης «θα ενημερώσει όπως είχε υποσχεθεί τους αρχηγούς των κομμάτων»

Σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελερέν «υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα που έχουν συζητηθεί».

Επειδή ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε αναβολή μίας βδομάδας και την επανέναρξη των συζητήσεων στη Γενεύη την ερχόμενη Κυριακή (20ή Νοεμβρίου)», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν πάλι στην Ελβετία, θα διαρκέσει πιθανόν τρεις μέρες.

Στο ερώτημα εάν οι τρεις ημέρες στη Γενεύη είναι αρκετές για να υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, η απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη ήταν πως αν υπάρχει η βούληση, μία-δύο ημέρες αρκούν για να επιτευχθεί συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και πως «για πρώτη φορά συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού». Αν και υπήρξε «αξιοσημείωτη πρόοδος», σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο και δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια» την 20ή Νοεμβρίου.

«Εάν ούτε στην Γενεύη υπάρξει κατάληξη επί του εδαφικού, τότε ο στόχος για λύση εντός του 2016 απομακρύνεται» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση, αν τα μπλε και κόκκινα χρώματα στο ενοποιημένο έγγραφο έγιναν μαύρα, είπε ότι «δεν υπήρξε μετατροπή σε μαύρο». Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) λένε ότι «μαυρίζει» το κείμενο ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Δεν ξέρω τι λένε τα ΗΕ. Τα ΗΕ δεν συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, απλώς παρευρίσκονται στη διαπραγμάτευση».

Στην ερώτηση αν στη Γενεύη θα συζητηθεί αποκλειστικά το εδαφικό ή αν θα συζητηθούν και πτυχές του περιουσιακού, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «ο στόχος της Γενεύης είναι η συνέχιση του διαλόγου, που έγινε αυτές τις μέρες. Αντιλαμβάνεστε ότι τα κριτήρια του εδαφικού είναι το θέμα, που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις».

Συζητήθηκαν, είπε, πολλά θέματα. Και όλα τα θέματα στο τραπέζι για τη δική μας πλευρά, και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, σημείωσε. «Το συγκεκριμένο (εδαφικό) θέμα συζητήθηκε τις τελευταίες δύο μέρες. Προηγουμένως έγινε συζήτηση για πρώτη φορά για πτυχές του περιουσιακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού» δήλωσε. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για να υπάρξει πρόοδος υπήρξε κάποια υπαναχώρηση είτε από ελληνοκυπριακής είτε από τουρκοκυπριακής πλευράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατάληξη, το επιχείρημα δεν μπορεί να επαληθευτεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα συνεχιστεί στο εξωτερικό, «επειδή υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που δεν επιθυμεί να το συζητήσει στη Λευκωσία». Για μας το πιο σημαντικό, σημείωσε, δεν είναι η τοποθεσία, αλλά το να γίνει πραγματική και ουσιαστική συζήτηση σε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι για το θέμα της ασφάλειας «έγινε κάποια αναφορά, ανταλλαγή απόψεων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις των δύο ηγετών». Επίσης, είπε ότι δεν έγινε «πάρε-δώσε» και ότι δεν τέθηκε το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Αναφερόμενος στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σχετίζεται με τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση, γιατί μέχρι τώρα αναφερόταν ότι συνδέεται με το θέμα της ασφάλειας, εξήγησε: «Όταν υπάρχει υποδομή από τα έξι κεφάλαια, υποδομή από πλευράς προόδου, τότε πάμε στη διεθνή διάσκεψη, αλλά δεν θα συζητηθούν άλλα θέματα πέραν της ασφάλειας».

ΟΗΕ: Σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες

Σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη διαπιστώνουν ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελερέν. Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέρεται πως «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχαν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν από τις 7 του Νοέμβρη υπό την αιγίδα των ΗΕ».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, προστίθεται, το κεφάλαιο για το εδαφικό και όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν αλληλένδετα. Αναφέρεται επίσης πως οι δυο ηγέτες για μια ακόμη φορά επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία και την φιλοξενία της και για την ανεκτίμητη υποστήριξη που παρασχέθηκε σε αυτούς και τις ομάδες τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ακιντζί: Μερική πρόοδος επί του εδαφικού

Για «μερική πρόοδο» στα κριτήρια επί του εδαφικού έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρζιού, ενώ ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Ακιντζί εξέφρασε αίτημα, όπως και ο κ. Αναστασιάδης, για αναβολή χρόνου για να διαβουλευθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αναληθείς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες την Παρασκευή, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ανάγκη, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, να έχει χρόνο μιας βδομάδας για να διαβουλευθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησε. Σύμφωνα με τον ίδιο συμφώνησαν, χωρίς να τίθεται θέμα καθυστέρησης ή αναβολής, σε μια νέα ημερομηνία που συμφωνήθηκε, από εκεί όπου έμειναν, με το ίδιο σχήμα και τους ίδιους στόχους να συνεχίσουν.

Αναφερόμενος στη «μερική πρόοδο» στη διαβούλευση για τα κριτήρια του εδαφικού, ο κ. Μπουρτζιού δήλωσε ότι μόλις κλείσουν αυτά τα κριτήρια και καθοριστεί η ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, θα περάσουν από κοινού στην εργασία αποτύπωσης των κριτηρίων σε χάρτη. «Εμείς είμαστε εντελώς έτοιμοι και ανοικτοί. Αυτό θέλω να γίνει καλά γνωστό» είπε.

Σε ερώτηση, εάν υπήρξε χάρτης στο τραπέζι, ο κ. Μπουρτζιού απάντησε αρνητικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι στα κριτήρια στο εδαφικό δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά ότι έφτασαν στο στάδιο της συμφωνίας και έχει επιτευχθεί πρόοδος. «Έπρεπε την πρόοδο που επιτεύχθηκε να την μετατρέψουμε σε συμφωνία και αμέσως να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της πενταμερούς διάσκεψης και να κάνουμε κοινή άσκηση πάνω σε χάρτη με τα κριτήρια, στα οποία συμφωνήσαμε. Ακριβώς σε αυτό το σημείο ήρθε το αίτημα του κ. Αναστασιάδη» ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα τρία κριτήρια, που είναι σημαντικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά, κ. Μπουρτζιού απάντησε λέγοντας ότι είναι καλύτερα να μην μιλάμε με λεπτομέρειες. Υπάρχουν, προσέθεσε, «και άλλα κριτήρια και άλλα κεφάλαια, που έχουν από κάτω τους κι άλλα θέματα».

Εξάλλου, ο κ. Μπουρτζιού χαρακτήρισε άδικους τους χαρακτηρισμούς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «κατάφερε να ξεφύγει», σημειώνοντας ότι από κοινού οι δύο ομάδες πήραν την απόφαση για να επιστρέψουν στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη.

Σε ερώτηση, εάν έγινε συζήτηση για την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης, όπως θέλει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Μπουρτζιού μίλησε για ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα που θέτει κάποια όρια, υπό την έννοια ότι από τα μέσα του Δεκέμβρη αρχίζουν οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα κάτι που θα επηρεάσει και την ελληνοκυπριακή πλευρά και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν κάποιες συζητήσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί και δεν είναι σωστό να πει «εάν μια πενταμερής θα μπορούσε να γίνει αρχές Δεκεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου ή τέλος Νοεμβρίου».

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση