HomeHL-WorldΑναδιπλώνεται ο Τραμπ: Τώρα του αρέσει το πάθος των διαδηλωτών εναντίον του

Αναδιπλώνεται ο Τραμπ: Τώρα του αρέσει το πάθος των διαδηλωτών εναντίον του

Λίγες ώρες νωρίτερα τους κατηγορούσε ως υποκινούμενους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την Παρασκευή το πάθος το οποίο επιδεικνύουν οι άνθρωποι που διαδηλώνουν για τη χώρα τους, λίγες ώρες αφού τους κατηγόρησε ότι είναι «επαγγελματίες διαδηλωτές» τους οποίους υποκινούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Μου αρέσει το γεγονός ότι οι μικρές ομάδες διαδηλωτών χθες το βράδυ επέδειξαν πάθος για την υπέροχη χώρα μας. Θα ενωθούμε όλοι μαζί και θα σταθούμε περήφανοι» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την Παρασκευή.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε αναρτήσει: «Μόλις ολοκλήρωσα μια πολύ ανοικτή και επιτυχημένη προεδρική εκλογική αναμέτρηση. Τώρα οι επαγγελματίες διαδηλωτές, τους οποίους υποκινούν τα ΜΜΕ, διαδηλώνουν. Πολύ άδικο!».

Οι διαδηλώσεις – οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν ειρηνικές, χωρίς επεισόδια – πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 8 πόλεις στον απόηχο της ήττας της υποψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι διαδηλωτές διατυπώνουν την ανησυχία τους ότι με τον Τραμπ στην εξουσία θα πληγούν τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών.

Οι επικριτές άλλωστε του μεγιστάνα φοβούνται ότι η συχνά εμπρηστική ρητορική του κατά των μουσουλμάνων, των γυναικών και άλλων – σε συνδυασμό με την υποστήριξη που έχει από την Κου Κλουξ Κλαν και άλλες ακραίες ρατσιστικές ομάδες– θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη μισαλλοδοξία, με θύματα τις μειονότητες.

Την Πέμπτη κινητοποιήσεις έγιναν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη, ενώ στις δυτικές ακτές πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους στο Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίνσκο και το Οκλαντ στην Καλιφόρνια. Επίσης στο Πόρτλαντ και το Ορεγκον.

Η αστυνομία στο Πόρτλαντ ανακοίνωσε την Πρασκευή ότι προχώρησε στη σύλληψη 26 ανθρώπων, που πέταξαν αντικείμενα και κατέστρεψαν αυτοκίνητα, αφού έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και πλαστικών σφαιρών προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές. Επίσης χαρακτήρισε τη διαδήλωση, εξέγερση.

«Πολλοί από το πλήθος προσπάθησαν να πείσουν τις ομάδες των αναρχικών να σταματήσουν να καταστρέφουν περιουσίες, οι αναρχικοί αρνήθηκαν. Υπήρξαν εκκλήσεις να φύγουν από την περιοχή» επισήμανε το αστυνομικό τμήμα του Πόρτλαντ σε ένα Twitter.

Αφού ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να επικρατήσει έναντι της Χίλαρι Κλίντον, έδειξε να υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο κι υποσχέθηκε ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Το επιτελείο τους είχε απορρίψει εξάλλου την στήριξη που του είχε προσφέρει εφημερίδα που πρόσκειται στην Κου Κλουξ Κλαν πριν από τις εκλογές, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ «καταδικάζει το μίσος σε οποιαδήποτε μορφή του».

Ωστόσο οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και η αστυνομία κατήγγειλαν μια αύξηση των περιστατικών επιθέσεων εναντίον των μειονοτικών ομάδων, σε ορισμένες περιπτώσεις από δράστες που διατείνονταν ότι ήταν υποστηρικτές του δισεκατομμυριούχου.

Νέες διαδηλώσεις αναμένονται το σαββατοκύριακο. Στις κινητοποιήσεις της χθεσινής νύχτας, που ήταν μικρότερες σε εύρος, οι έφηβοι και οι νέοι πρωτοστάτησαν.

Σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ράινς Πρίμπους αναγνώρισε την πολύ μικρή διαφορά με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε της αντιπάλου του, αλλά επισήμανε ότι οι διαδηλωτές κατά του εκλεγέντος προέδρου πρέπει να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ για ενότητα και ότι οι συναντήσεις του μεγιστάνα με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αποτελούν λόγους για εφησυχασμό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση