HomeΕΛΛΑΔΑΧαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την επίσκεψη Ομπάμα -«Μούδιασαν» τραπεζικοί κύκλοι και παράγοντες

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την επίσκεψη Ομπάμα -«Μούδιασαν» τραπεζικοί κύκλοι και παράγοντες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ας δούμε το πρόγραμμα του. Δεν μας πέφτει λόγος. Επέλεξε ο Αμερικανικός λαός», ήταν η πρώτη, μετρημένη αντίδραση ανώτατου τραπεζικού παράγοντα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ως Πρόεδρος ο Ντ. Τραμπ θα ξαναδεί τις αρνητικές προεκλογικές δηλώσεις του για το ζήτημα του Χρέους και την παραμονή της Ελλάδα στο Ευρώ.

Μετρημένες είναι οι πρώτες αντιδράσεις και από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφορικά με τις ενδεχόμενες επιπλοκές στο ελληνικό ζήτημα από την εκλογή Τραμπ. «Θα βάλει νερό στο κρασί του» εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, μιλώντας στο iefimerida, συμπληρώνοντας ότι αν δεν δώσει το στίγμα του ο νέος Πρόεδρος, είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κανείς ποιος μπορεί να είναι εφεξής ο ρόλος των Η.Π.Α. στο ελληνικό ζήτημα.

«Δεν ξέρουμε ακόμα τα λόμπι της Νέας Υόρκης που θα τον επηρεάσουν», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αν και παραδέχονται ότι ο ρόλος Ομπάμα ως τώρα ήταν καθοριστικός για την άσκηση πιέσεων προς το Βερολίνο.

Μείωση προσδοκιών από τον Ομπάμα

Εν αναμονή του απερχόμενου Προέδρου των Η.Π.Α. στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αναμφίβολα η πίεση Ομπάμα στη Μέρκελ για το ελληνικό Χρέος δεν μπορεί, πλέον, να είναι η ίδια και ως εκ τούτου ο πήχης των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς- και σε επικοινωνιακό και σε ουσιαστικό επίπεδο- χαμηλώνει εκ των πραγμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, όταν η Ελλάδα βρέθηκε προ των πυλών εξόδου από την Ευρωζώνη, υπήρξε προσωπική παρέμβαση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου και άσκηση πίεσης τόσο προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Η εκτίμηση του Λευκού Οίκου ήταν ότι όσο δεν κλείνει το ελληνικό μέτωπο και σε συνδυασμό με τους γεωπολιτικούς κινδύνους εξ Ανατολής, επιτείνεται η αβεβαιότητα στη Γηραιά Ήπειρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης και μετάδοσης της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι «όταν έρθει η ώρα, το ίδιο θα κάνει και ο Τραμπ»…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση