HomeΕΛΛΑΔΑΠροχωρά η εξέταση της υπόθεσης για τα προσωπικά δεδομένα αντιπροέδρου του ΣτΕ

Προχωρά η εξέταση της υπόθεσης για τα προσωπικά δεδομένα αντιπροέδρου του ΣτΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως θέμα εβδομάδων οριοθετεί χρονικά την αυτεπάγγελτη έρευνα στην οποία προχωρά για την υπόθεση αντιπροέδρου του ΣτΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, είπε ότι είναι εμφανές πως τίθεται θέμα εξέτασης αν υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και γι’ αυτό η Αρχή αποφάσισε να το εξετάσει αυτεπαγγέλτως.

Είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών -τον Γιάννη Τραγάκη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο- και όπως εξήγησε ο κ. Μενουδάκος, «η υπόθεση δεν θέλει πολύ χρόνο για να ερευνηθεί, γιατί είναι σαφές το θέμα, αλλά έχει σημασία η εξέταση αυτή και για να οριοθετηθεί πότε υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από τον Τύπο, δηλαδή να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο, μια νομολογία, και αυτό είναι το ενδιαφέρον της Αρχής».

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είπε, ότι ενδεχομένως στην έρευνα να πρέπει να εμπλακεί και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), να συμπράξουν δηλαδή οι δύο αρχές για το κατά πόσον υπήρξε υποκλοπή κατά τη μεταφορά δεδομένων, σε ό,τι αφορά την ΑΔΑΕ και σε ό,τι αφορά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ποιος παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα.

Η Αρχή ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών, ότι διενεργεί αιφνίδιους ελέγχους στην Αττική, που αφορά ιδίως σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης. Στις περιπτώσεις αυτές, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι και αφού ακουστούν οι απόψεις τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις.

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι για τις περιπτώσεις που εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να παρακολουθούνται με GPS. Όπως απάντησαν τα μέλη της Αρχής, «εάν ο εργαζόμενος, στο αυτοκίνητο του οποίου μπήκε GPS, έχει καθορισμένο δρομολόγιο, τότε καλώς μπήκε», αλλά εάν ο εργαζόμενος δεν έχει καθορισμένο δρομολόγιο και το GPS μπαίνει για να παρακολουθείται ο εργαζόμενος κατά την εργασία του, εκεί δεν επιτρέπεται. Η Αρχή Προστασίας κλήθηκε να ασχοληθεί με περιπτώσεις ιατρικών επισκεπτών.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έγινε νωρίτερα και ακρόαση του ΑΣΕΠ, με τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Καραβοκύρη να ενημερώνει τους βουλευτές για τα πεπραγμένα της Αρχής. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, να μεταφέρει στον πρόεδρο της Βουλής, την πρότασή του για ένα πολιτικό μνημόσυνο για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στον Αναστάση Πεπονή, εμπνευστή του Ν. 2190 για τις προσλήψεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση