HomeΕΛΛΑΔΑΣε επιφυλακή 300.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία

Σε επιφυλακή 300.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, με αφορμή και την ένταση που έχει αυξηθεί στην περιοχή της Βαλτικής, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιανς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας πως χιλιάδες στρατιώτες της Βορειοατλαντικής συμφωνίας έχουν τεθεί σε κατάσταση «υψίστης επιφυλακής», ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν. Πληροφορίες από παράγοντες που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, αναφέρονται σε 300.000 στρατιώτες.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε στους Times ότι σκοπός είναι να φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο ταχείας αντίδρασης, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. «Έχουμε διαπιστώσει ότι η Ρωσία έχει ενεργοποιηθεί σε πολλά επίπεδα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», τόνισε ο Αμερικανός επικεφαλής και πρόσθεσε ότι «έχουμε δει τη Ρωσία να κινείται επιθετικά για την υλοποίηση ενός σχεδίου, τριπλασιάζοντας τους πραγματικούς πόρους για την ενίσχυση του στρατού της, βγάζοντας νέες τεχνολογίες, γυμνάζοντας τις δυνάμεις τους και χρησιμοποιώντας επιθετικά το στρατό της στους γείτονές της».

Ο Γιανς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στην προπαγάνδα της Μόσχας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ. «Αυτός είναι ο λόγος που ενεργοποιήθηκε το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στο μεγαλύτερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», τόνισε ο γ.γ. της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να δηλώσει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής. Παράγοντες, ωστόσο, που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300.000 στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας στη Βρετανία, Σερ Άνταμ Τόμσον, μίλησε ότι αναζητείται ο τρόπος να μειωθεί το διάστημα κινητοποίησης στους δύο μήνες, από έξι που είναι τώρα.

Η πρόταση του Βρετανού παράγοντα απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη του ΝΑΤΟ. Παρ’ ότι υπάρχουν χιλιάδες διάσπαρτοι στρατιώτες, καταστρώνεται ήδη ένα σχέδιο, που θα καταστήσει συντομότερη την κινητοποίηση των στρατευμάτων, σε περίπτωση που αυτό παραστεί αναγκαίο.

Η κινητοποίηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και την κατάληψη και προσάρτιση της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας απευθύνουν έκκληση προς την ηγεσία του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενισχυθούν τα στρατεύματα στην περιοχή, εξαιτίας της επιθετικότητας που εμφανίζει το Κρεμλίνο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση