HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜε την στήριξη της Περιφέρειας η έκθεση «Σπουδή στην ΟΔΥΣΕΙΑ»

Με την στήριξη της Περιφέρειας η έκθεση «Σπουδή στην ΟΔΥΣΕΙΑ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η εικαστική αφιερωματική έκθεση στον Νίκο Καζαντζάκη με τίτλο «Σπουδή στην ΟΔΥΣΕΙΑ» με τη συμμετοχή τριάντα πέντε (35) καταξιωμένων εικαστικών δημιουργών, πρόκειται να «ταξιδέψει» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού στις αρχές του 2017. Το επόμενο έτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε, το 2017 «Έτος Νίκου Καζαντζάκη».

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα των τριών σημαντικών φορέων που εργάζονται πάνω στη διάδοση και προστασία του έργου του Καζαντζάκη: των Εκδόσεων Καζαντζάκη, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Μουσείου Καζαντζάκη, ενώ επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Νίκη Βλασσιώτου-Παπαδάκη Διευθύντρια του Πολιτιστικού Οργανισμού kaplanon Contemporary Art.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα (αίθουσα τέχνης ena Contemporary Art)  και συμμετέχουν τριάντα πέντε (35) καταξιωμένοι εικαστικοί δημιουργοί όπως επίσης απόφοιτοι αλλά και φοιτητές του Εργαστηρίου κατεύθυνσης Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Έκτορα Παπαδάκη. Η έκθεση, στα εγκαίνια της οποίας παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση  ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, θα παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της χώρας το 2017 ενώ όταν επιστρέψει στην Αθήνα μέρος αυτής θα εκτεθεί σε συνέδριο, που διοργανώνεται από τους τρεις προαναφερόμενους φορείς, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 13-14 Οκτωβρίου 2017, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και η Πολιτική», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής & μικτής τεχνικής. Ο κάθε συμμετέχων, όπως αναφέρει ο επιστημονικός επιμελητής της έκθεσης Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης, έχει επιλέξει μία τουλάχιστον λέξη από την ΟΔΥΣΕΙΑ του Καζαντζάκη, δημιουργώντας το έργο του βασιζόμενος σε εννοιολογικά και πραγματολογικά στοιχεία της λέξης αυτής. Η ιδιαιτερότητα των λέξεων αυτών είναι πως είναι αθησαύριστες, καθώς δεν βρίσκονται σε κανένα λεξικό της Κοινής Νέας Ελληνικής. Τα έργα της έκθεσης με τις επιλεγμένες λέξεις συντάσσουν ένα «Αλφαβητάρι» από το Α ως το Ω.  Επίσης, στην έκθεση πρόκειται να παρουσιαστούν προσωπογραφίες του Καζαντζάκη, είτε ζωγραφικά έργα, είτε γλυπτά πορτρέτα. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί ποικιλότροπα εικαστικά η εμβληματική μορφή του Νίκου Καζαντζάκη, στη προβολή του έργου του μέσα από την εικαστική ματιά των συμμετεχόντων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση