HomeΚΡΗΤΗΟλοκληρώθηκαν στα Χανιά οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου

Ολοκληρώθηκαν στα Χανιά οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για το τρέχον έτος.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενα δελτία τύπου, η καρποφορία της ελιάς ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κατά την τρέχουσα περίοδο κυρίως προς το εσωτερικό της Περιφεριακής Ενότητας. Καλύτερη ήταν η εικόνα στην βόρεια κυρίως παραλιακή ζώνη. Η δακοκτονία εξελίχθηκε ομαλά, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός της μη έγκαιρης έναρξης των δολωματικών ψεκασμών σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, λόγω των γνωστών δυσχερειών στις διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων ψεκασμού.  Τα ποσοστά γόνιμης δακοπροσβολής είναι σχετικά χαμηλά για την εποχή, στην πλειονότητα των περιοχών, παρά την προαναφερθείσα καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών και την χαμηλή καρποφορία, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες.

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. εκτός από τις κάτωθι, για τις οποίες αναφέρεται η αντίστοιχη ημερομηνία συγκομιδής:

Δήμος Πλατανιά

Δημοτική Ενότητα Μουσούρων: Τ.Κ. Μεσκλών, Σκινέ και Φουρνέ από 18/11/2016,

Δημοτική Ενότητα Πλατανιά: Τ.Κ. Πλατανιά και Βλαχερωνίτισσας από 16/11/2016, Τ.Κ. Κοντομαρίου, Ξαμουδοχωρίου, Συριλίου και Ζουνακίου (εκτός Οικισμού Λίμνης που εξαιρείται του προγράμματος δακοκτονίας) από 17/11/2016,  Τ.Κ. Μοδίου, Ντερέ και  Γερανίου από 18/11/2016 και Τ.Κ. Μάλεμε από 20/11/2016.

Δήμος Χανίων

Δημοτική Ενότητα Θερίσσου: Τ.Κ. Περβολίων από 22/11/2016

Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας: Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας και Σταλού από 18/11/2016

Δήμος Αποκορώνου

Τ.Κ. Ασή Γωνιάς και Κουρνά από 8/11/2016

Δήμος Καντάνου – Σελίνου

Δημοτική Ενότητα Καντάνου: Τ.Κ. Καντάνου (εκτός Οικισμού Φλωρίων που εξαιρείται του προγράμματος δακοκτονίας) από 17/11/2016

Δημοτική Ενότητα Πελεκάνου: Τ.Κ. Σαρακήνας από 14/11//2016, Τ.Κ. Παλαιόχωρας (εκτός Οικισμών Αζωγυρέ, Αχλαδιάκες, Ασφενδιλές, Πλατανές, Προδρόμι που εξαιρούνται του προγράμματος δακοκτονίας), και Τ.Κ. Βοθιανών από 14/11/2016, Τ.Κ. Βουτά και Σκλαβοπούλας από 15/11/2016.

Δήμος Σφακίων

Τ.Κ. Ανώπολης από 12/11/2016, Τ.Κ. Σκαλωτής από 14/11/2016, Τ.Κ. Πατσιανού από 17/11/2016, Τ.Κ. Ασφένδου από 18/11/2016 και Τ.Κ. Χώρας Σφακίων από 19/11/2016.

Καλούνται οι παραγωγοί να τηρήσουν αυστηρά τις ως άνω ημερομηνίες καθώς επίσης και σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, σε συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας και σε ελαιώνες που θα συγκομισθούν όψιμα, να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα και να προειδοποιούν τους παραγωγούς των όμορων αγροτεμαχίων, προκειμένου να αποφευχθούν τα υπολείμματα στο ελαιόλαδο. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί καθώς και η καθυστέρηση της συγκομιδής στους ελαιώνες που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ελαιοποίησης του ελαιοκάρπου.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων θα πραγματοποιήσει και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο ελέγχους στο ελαιόλαδο για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι:

1) Δήμος Καντάνου Σελίνου

α) Δημοτική Ενότητα Ανατολικού Σελίνου: Τ.Κ. Σκάφης και  Τ.Κ. Επανοχωρίου

β) Δημοτική Ενότητα Καντάνου: Τ.Κ. Πλεμενιανών, Οικισμός Φλωρίων της Τ.Κ. Καντάνου, Τ.Κ. Κακοδικίου

γ) Δημοτική Ενότητα Πελεκάνου: Οικισμοί Αζωγυρέ, Αχλαδιάκες, Ασφενδιλές, Πλατανές, Προδρόμι της Τ.Κ. Παλαιόχωρας

2) Δήμος Γαύδου

3) Δήμος Κισσάμου

α) Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου στο σύνολό της

β) Δημοτική Ενότητα Κισσάμου: Τ.Κ. Πλατάνου, Τ.Κ. Σηρικαρίου

γ) Δημοτική Ενότητα Μηθύμνης στο σύνολό της

4) Δήμος Πλατανιά

α) Δημοτική Ενότητα Βουκολιών: Τ.Κ. Βουκολιών, Τ.Κ. Νέου Χωριού, Τ.Κ. Νεριανών, Τ.Κ. Παλαιών Ρουμάτων και ο Οικισμός Μεσαυλίων της Τ.Κ. Κακοπέτρου

β) Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου: Τ.Κ. Γλώσσας, Τ.Κ. Επισκοπής, Τ.Κ. Καληδονίας, Τ.Κ. Καρρών, Τ.Κ. Ροδωπού

γ) Δημοτική Ενότητα Μουσούρων : Τ.Κ. Κουφού, Τ.Κ. Ορθουνίου, Τ.Κ. Ψαθογιάννου, Τ.Κ. Αλικιανού, Τ.Κ. Βατολάκκου, Τ.Κ. Καράνου, Τ.Κ. Λάκκων, Οικισμοί Πρασσέ και Χωστής της Τ.Κ. Πρασσέ, Τ.Κ. Σέμπρωνα

β) Δημοτική Ενότητα Πλατανιά: Τ.Κ. Μανωλιόπουλου, Τ.Κ. Βρυσσών, Τ.Κ. Κυπαρίσσου και Οικισμός Λίμνη της Τ.Κ. Ζουνακίου

5) Δήμος Σφακίων: Τ.Κ. Αγίας Ρουμέλης, Τ.Κ. Αγίου Ιωάννου, Τ.Κ. Ασκύφου Τ.Κ. Ίμβρου

6) Δήμος Χανίων

α) Δημοτική Ενότητα Θερίσου: Τ.Κ. Αγιάς, Τ.Κ.Θερίσου και Τ.Κ. Βαρυπέτρου

β) Δημοτική Ενότητα Κεραμειών: Τ.Κ. Δρακώνας

γ) Δημοτική Ενότητα Σούδας: Τ.Κ. Απτέρων, Δ.Κ. Σούδας, Τ.Κ. Τσικαλαριών

δ) Δημοτική Ενότητα Χανίων: Δ.Κ. Χανίων

Για το ελαιόλαδο που προέρχεται από αγροτεμάχια που βρίσκονται στις περιοχές αυτές δεν καταβάλλεται η εισφορά δακοκτονίας. Σχετική ενημέρωση ως προς το θέμα αυτό θα αποσταλλεί στην αρμόδια ΔΟΥ και στους Δήμους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση