HomeCity GuideΜε την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» από την ΜΚΟ Γυναικών «Ίριδα»

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» από την ΜΚΟ Γυναικών «Ίριδα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η Ομάδα Θεάτρου της ΜΚΟ Γυναικών Ίριδα θα παρουσιάσει την Κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 9:00 μ.μ.  και στην Αίθουσα Αντωνίου Βορεάδη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στο Τζερμιάδω την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις  7:30 μ.μ.. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Η Ομάδα Θεάτρου Ίριδα είναι μια νεοσύστατη ομάδα που δημιουργήθηκε το 2015 από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Γυναικών «Ίριδα». Τα μέλη της ομάδας και ηθοποιοί  στο θεατρικό έργο, είναι γυναίκες που με μεγάλο ζήλο και αγάπη για το θέατρο συμβάλλουν στην ανάπτυξη δράσεων πολιτισμού.

Η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Γυναικών Ιριδας κα Ρένια Δρόσου σε σχετικό σημείωμα της για την θεατρική παράσταση αναφέρει: «Είναι σε όλους γνωστό ότι η πολιτιστική δράση, δηλαδή το θέατρο, η μουσική,  οι συναυλίες, το συγγραφικό έργο, τα βιβλία, ο κινηματογράφος κ.λ.π. αποτελούν συνιστώσες της πολιτισμικής ανάπτυξης του ανθρώπινου γένους, μαζί με την πνευματική καλλιέργεια, δηλαδή τις αξίες, τις παραδόσεις, την παιδεία, την μόρφωση και την αισθητική. Αυτές λοιπόν οι συνισταμένες διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων κατά τόπους και έτσι καταδεικνύεται η σημασία του πολιτισμού στη ζωή τους. Στα πλαίσια αυτά, η «Ίριδα» θεώρησε ότι το όφειλε στον τόπο μας να αναλάβει πολιτιστική δράση, να δημιουργήσει την ομάδα θεάτρου «’Ιριδα» και να παρουσιάσει αυτή την παράσταση. Είναι η πρώτη φορά που στο Σύλλογο μας δημιουργείται μια τέτοια ομάδα. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης έχουμε περάσει τόσο καλά που έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε την θεατρική μας δράση με ετήσιες παραστάσεις. Ευχόμαστε όλες και όλοι να απολαύσουν την επίκαιρη παράσταση μας και να διασκεδάσουν μαζί μας με πολύ γέλιο. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την πολύτιμη συνεισφορά της στην πραγματοποίηση των παραστάσεών μας».

Σύντομη Περιγραφή του Έργου

Εκκλησιάζουσαι (393-391 π.Χ.). Στο έργο αυτό ο Αριστοφάνης ασχολείται για άλλη μια φορά με τις γυναίκες οι οποίες με επικεφαλής την Πραξαγόρα (πράσσω + αγορά) και μεταμφιεσμένες σε άντρες καταλαμβάνουν με πραξικόπημα την εξουσία και επιβάλλουν σε όλα την κοινοκτημοσύνη (θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί 20 χρόνια μετά ο Πλάτων στην Πολιτεία του). Το νέο σύστημα οδηγεί τελικά σε αδιέξοδες καταστάσεις, δίνοντας την ευκαιρία στον ποιητή να σατιρίσει τις νέες ιδέες για κοινοκτημοσύνη και χειραφέτηση των γυναικών, την ανικανότητα των ανδρών να κυβερνήσουν σωστά το κράτος. Το όνομά της η κωμωδία το οφείλει στο χορό των γυναικών από τους εξοχικούς δήμους της Αθήνας που μετέχουν στη συνέλευση (Εκκλησιάζω = μετέχω στην Εκκλησία του Δήμου).

ekklhsiaouses

Συντελεστές της παράστασης

Πραξαγόρα: Χρυσή Πετσαλάκη

Βλέπυρος: Γιάννα Πετσαλάκη

Γείτονας: Δώρα Κορνιλάκη

Χρέμης: Σοφία Κλειδή

Μάγκας: Ρένα Χατζάκη

Α’ Γριά: Μαρία Βασιλάκη

Β’ Γριά: Ρένα Χατζάκη

Γ’ Γριά: Ρένα Φραγκούλη

Κορίτσι: Δώρα Κορνιλάκη

Νεαρός: Κατερίνα Ταμπακάκη

Υπηρέτρια: Μαρία Βογιατζή

Χορός: Ρένια Δρόσου (Κορυφαία)

Χορός: Μαρία Βασιλάκη

Χορός: Μαρία Βογιατζή

Χορός: Μαργαρίτα Χαραλαμπάκη

(Κύρηκας)

Χορός: Κατερίνα Ταμπακάκη

Χορός: Μαρίνα Λαγκωνάκη

Σκηνοθεσία:  Δομίνικος Ταβερναράκης.

Επιλογή μουσικής, στίχοι τραγουδιών: Ευανθία Αλατσάκη.

Κοστούμια και Σκηνικά: Η Ομάδα Θεάτρου «Ίριδα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση