HomeΕΛΛΑΔΑΓκάζια Τσίπρα στους υπουργούς: Ξενυχτήστε για να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου

Γκάζια Τσίπρα στους υπουργούς: Ξενυχτήστε για να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον κύριο λόγο για τον οποίο έγινε ο ανασχηματισμός, τον οποίο χαρακτήρισε «τομή μέσα στη συνέχεια», περιέγραψε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, κατά την πρώτη του συνεδρίαση το μεσημέρι της Κυριακής, όπου και έκανε λόγο, για πολλοστή φορά πάντως, για ένα «νέο ξεκίνημα» της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως κεντρικό στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς εκπτώσεις και άσκοπες κωλυσιεργίες,  εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε στη συνεδρίαση του eurogroupo στις 5 Δεκεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Να ξενυχτήσουμε για να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η χώρα εντός του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Ο οδικός αυτός χάρτης περιλαμβάνει σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Τσίπρα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 και στη συνέχεια έξοδο στις αγορές.

YPOYRGIKO SYMBOYLIO

«Θέλουμε να είμαστε μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση;» ρώτησε ρητορικά τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός και περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη σημασία των επόμενων εβδομάδων:

«Είμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα στο τέλος ενός δύσκολου μαραθώνιου. Είμαστε κοντά στον τερματισμό μία περιόδου δύσκολων αποφάσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά και έθεσε το μείζονα στόχο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και κατ’ επέκταση ανάκτηση των θέσεων εργασίας και περαιτέρω αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

«Ανοίγει χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αυτό τρομοκρατεί τους αντιπάλους, που προτιμούν να σέρνεται η χώρα, μήπως επιστρέψουν στην εξουσία. Γνωρίζουν καλά ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κλείνει η τρίτη πράξη του δράματος περί αριστερής παρένθεσης» πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Συλλογική προσπάθεια…

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αυστηρός προς τους υπουργούς του, σχετικά με τη συνεργασία και τη συλλογικότητα που πρέπει να επιδείξουν. Μάλιστα ξεκίνησε με την παραίνεση να στηριχθούν από τους παλιούς υπουργούς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρθηκε ειδικά στην νέα υπουργό Εργασίας την 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, για την οποία υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη και έντονες αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες, αλλά και την τοποθέτησή της απέναντι στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, αφού φέρεται ως «εκλεκτή της τρόικας».

«Είμαι βέβαιος ότι θα στηριχθεί απ’ όλους γιατί από την επιτυχία αυτή θα κριθεί η επιτυχία της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά, αλλά έδωσε και ο ίδιος έμφαση και διαβεβαιώσεις ότι θα υποστηριχθεί η θέση γα προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Θέλουμε ανάπτυξη όχι βασισμένη στη συντριβή της εργασίας και των δικαιωμάτων, αλλά να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για τα εργασιακά έχουμε σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την έκθεση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».YPOYRGIKO SYMBOYLIO1

Για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του πάντως ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι υπουργοί να λειτουργήσουν μεθοδικά και με συνέπεια», μίλησε για «ενιαία και αδιαίρετη κυβέρνηση» και διαμήνυσε ότι «τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, ούτε περίκλειστοι χώροι, αλλά κομμάτια μίας κοινής κατοικίας, μας αφορούν όλους». Οι υπουργικές καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας.

Επίσκεψη Ομπάμα…

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη στην Αθήνα του Μπαράκ Ομπάμα «για τη μάχη που δίνουμε για το χρέος και την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Μίλησε δε για «ιστορικής σημασίας επίσκεψη, γιατί η Ελλάδα είναι ένας από τους τελευταίους σταθμούς της θητείας του Ομπάμα» και εξέλαβε την κίνηση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου ως  απόδειξη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε σε πόλο σταθερότητας με την οποία όλοι θέλουν να συζητούν, όταν πριν δεν ήθελε κανείς να έχει επαφή μαζί της».

Στήριξη στο νόμο Παππά και επίθεση στη ΝΔ…

Ο πρωθυπουργός παρείχε ξεκάθαρη στήριξη στον συνεργάτη του Νίκο Παππά και τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

«Δεν θα υποχωρήσουμε, παρά τις πρόσκαιρες αντιξοότητες, στην μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο» διαμήνυσε, διευκρινίζοντας ότι «δώσαμε μία έντιμη μάχη, η απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή, θα την υλοποιήσουμε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο νόμος που ψηφίσαμε εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό του, εκτός του άρθρο που ακυρώθηκε». Υποστήριξε όμως ότι «η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση έγινε από ανάγκη, επειδή η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη υπονόμευσε τη συγκρότηση του Συμβουλίου». Χαιρέτισε τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, με τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  και του Ποταμιού και είπε ότι «η ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία να μην συνδράμει στη προσπάθεια συγκρότησή του. Τυχόν άρνησή της θα σημαίνει θεσμική εκτροπή».

Διαμήνυσε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάθεση του «νόμου γέφυρα» για τις προσωρινές άδειες λειτουργίας έναντι αντιτίμου, ότι «κανείς δεν πρόκειται να συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας συχνότητας, η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς δεν αποτελεί επιλογή».YPOYRGIKO SYMBOYLIO2

Παραδέχθηκε όμως εμμέσως ότι τα χρήματα των 4 υπερθεματιστών του διαγωνισμού, που ακυρώθηκε, θα επιστραφούν, καθώς διαβεβαίωσε ότι «τα κοινωνικά προγράμματα, που έχουν εξαγγελθεί – σημείωση: με βάση εκείνα τα χρήματα – θα στηριχθούν, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του θέματος με τις άδειες».

Υπουργείο… καθημερινότητας και ανοιχτών θυρών στους πολίτες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ανακοινώνοντας μάλιστα και… αρμόδιο υπουργείο. Προσδιόρισε έτσι ουσιαστικά τις αρμοδιότητες πλου θα έχει ο νέος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος θα έχει το ειδικό αυτό χαρτοφυλάκιο και θα συντονίζει όλη την προσπάθεια, ώστε οι πολίτες να καταφεύγουν στο νέο υπουργείο, προκειμένου να βρίσκουν λύση για όσα εμπόδια συναντούν στην επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός όλων των υπουργείων σε αυτό το κομμάτι. Επιπλέον ζήτησε να έχουν όλα τα υπουργεία ανοιχτές τις πόρτες στους πολίτες και χαρακτήρισε αδιανόητο για μία κυβέρνηση σαν τη σημερινή να υπάρχουν φαινόμενα κλειστών θυρών.

«Τα υπουργεία να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών, να δοθεί βάρος στην επαφή με τον πολίτη, όχι στις κλειστές πόρτες» διαμήνυσε.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση