HomeΕΛΛΑΔΑΒιέννη: Η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύσκεψη για το προσφυγικό και την Τουρκία

Βιέννη: Η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύσκεψη για το προσφυγικό και την Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσκεψη για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και για το προσφυγικό, δίχως την παρουσία της Ελλάδας, συγκάλεσε η κυβέρνηση της Αυστρίας, καλώντας μόνο τις χώρες της ζώνης του Βίζεγκραντ, μετά και το νέο τελεσίγραφο που απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Πέτερ Ντόσκοτσιλ ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε στη Βιέννη – την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη – τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για να συζητήσουν το θέμα, λόγω του πρόσφατου κύματος συλλήψεων στην Τουρκία. «Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που η Τουρκία καταγγείλει πλήρως τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντότσκοτσιλ.

«Έλεγα πάντα ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό θα πρέπει να είναι μόνο μια μεταβατική λύση, έως ότου η ίδια ΕΕ να είναι σε θέση να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα και να περιορίσει έτσι τις προσφυγικές ροές» τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας στην εφημερίδα Bild. «Ο χρόνος για να οργανωθεί κάτι τέτοιο ολοένα και λιγοστεύει» τόνισε.

Πριν δύο ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αν μέχρι τέλος του 2016 δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ, η Τουρκία θα ακυρώσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Ο Ντόσκοτσιλ κάλεσε την τουρκική πολιτική ηγεσία να βάλει τάξη στα του οίκου της, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να απειλούμαστε άλλο πια».

Ωστόσο, σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, το κύριο βάρος των συνεπειών θα κληθεί να σηκώσει η Ελλάδα, στο έδαφος της οποίας θα εισέλθουν οι χιλιάδες των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και τις άλλες χώρες της εμπόλεμης ζώνης. Τα σύνορα της Ευρώπης παραμένουν κλειστά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων εισέρχονται στην Ελλάδα, παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση