HomeΚΡΗΤΗΗγουμενίδης: «Οι επιστήμονες δίνουν και έναν αγώνα με γνώμονα την πρόοδο της έρευνας»

Ηγουμενίδης: «Οι επιστήμονες δίνουν και έναν αγώνα με γνώμονα την πρόοδο της έρευνας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό σε διεπιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος των επιστημόνων για την ενημέρωση και το περιορισμό των  επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον από την έκθεση σε φυτοφάρμακα».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Μεσογειακής Επιστημονικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος (MESAEP) και του Iνστιτούτου Διατροφολογίας του Νew York College

Ακολουθεί το κείμενο της σύντομης παρέμβασης-χαιρετισμού του Νίκου Ηγουμενίδη.

«Κυρίες και κύριοι,

Παλαιότερη έρευνα, στα τέλη του 1990, του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε 120 καλλιεργητές της Ιεράπετρας έριξε φως στον συσχετισμό τοξικής δράσης των φυτοφαρμάκων και διαταραχών στο συκώτι. Από τότε μέχρι σήμερα η Ιατρική Κοινότητα φυσικά έχει στα χέρια της ακόμη πιο ισχυρά δεδομένα που τεκμηριώνουν την ανάγκη περιορισμού της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων, την μέχρις ενός ορίου εντατικοποίηση της παραγωγής, αλλά και την ανάγκη διενέργειας επιδημιολογικών μελετών συσχέτισης έκθεσης και αύξησης νοσηρότητας.

Είναι απολύτως ορθό που σήμερα στην 1η Διεπιστημονική Ημερίδα βρίσκονται και εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου. Η επιστημονική ιατρική κοινότητα πρέπει να επιδιώξει την στενή συνεργασία και ενημέρωση με την πρωτογενή πηγή χρήσης των φυτοφαρμάκων.

Έχει επίσης αξία ότι η ημερίδα γίνεται στην Κρήτη. Να αναφέρω ότι η προσπάθεια που γίνεται για τη λειτουργία και αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς με ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης και με περισσότερους μαθητές μπορεί να παίξει ένα ρόλο ως φυτώριο συνεργασίας και ως πεδίο εφαρμογής της στενά λελογισμένης χρήσης σε συνδυασμό με αγροδιατροφικά πρότυπα και με ποιοτικά αγροτικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

Αυτός είναι ο ρόλος των επιστημόνων: Να φέρνουν στο φως τα νέα επιστημονικά δεδομένα, να αξιοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους – επιτρέψτε μου να πω ότι ο Χάρτης Υγείας είναι ένα από αυτά τα εργαλεία -, να προχωρούν τη γνώση, αλλά και κατά τη γνώμη μου να δίνουν και έναν αγώνα με γνώμονα την πρόοδο της έρευνας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Σας ευχαριστώ.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση