HomeΚΟΣΜΟΣΟΗΕ για συλλήψεις φιλοκούρδων: Οι τουρκικές αρχές «υπερβαίνουν το επιτρεπτό»

ΟΗΕ για συλλήψεις φιλοκούρδων: Οι τουρκικές αρχές «υπερβαίνουν το επιτρεπτό»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι συλλήψεις ή απολύσεις περισσοτέρων από 110.000 Τούρκων αξιωματούχων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, περιλαμβανομένων των σημερινών συλλήψεων φιλοκούρδων βουλευτών, μπορεί «να υπερβαίνει το επιτρεπτό», ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πρέπει να υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας όταν πας να απολύσεις κάποιον από τη δουλειά του, όταν πας να θέσεις κάποιον υπό κράτηση, πρέπει να τα κάνεις αυτά βάσει της ορθής διαδικασίας», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Και δεδομένων των αριθμών, ανησυχούμε πως αυτό δεν γίνεται».

Ο ΟΗΕ είχε εκφράσει την ανησυχία του την περασμένη εβδομάδα για τις φυλακίσεις εκλεγμένων βουλευτών, όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η καταστολή των μέσων ενημέρωσης είναι επίσης πολύ ανησυχητική, δήλωσε η Σαμντασάνι.

Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να εγγυηθεί πως οι ενέργειές της γίνονται βάσει του νόμου, πρόσθεσε.

«Ανησυχούμε επειδή, μολονότι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν δηλώσει πως αναστέλλουν ορισμένες αρχές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές υπερβαίνουν αυτό που είναι επιτρεπτό σ’ αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία, οι αρχές διέταξαν σήμερα την επίσημη προφυλάκιση άλλων δύο φιλοκούρδων βουλευτών, εν αναμονή της δίκης τους με κατηγορίες σχετικές με την τρομοκρατία στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Λεϊλά Μπιρλίκ και η Νουρσέλ Αϊντογκάν ήταν μεταξύ των βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση

Νωρίτερα σήμερα είχε προφυλακιστεί και ο βουλευτής Ιντρίς Μπαλουκέν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση