HomeΥΓΕΙΑ10 τροφές για το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού

10 τροφές για το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μόνιμο άγχος (και μπελάς) κάθε νοικοκυράς είναι το τι να μαγειρέψει κάθε μέρα. Πόσο μάλλον αν είναι και μαμά, που θα πρέπει να βρει τρόφιμα που θα είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη του παιδιού. Είστε σίγουρες ότι ξέρετε, λοιπόν, ποιες είναι οι 10 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τραπέζι;

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα παιδιά χρειάζονται 1 φορά τη βδομάδα κόκκινο κρέας, 2 φορές κοτόπουλο, 2 φορές ψάρι και 2 φορές όσπρια ή λαδερό. Πόσα παιδιά βέβαια τρώνε λαδερό ή ψάρι θα αναρρωτηθείτε εύλογα. Αυτός, όμως, είναι ένας γενικός κανόνας, που δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει ποικιλία στο εβδομαδιαίο διατολόγιο του παιδιού, ότι το κόκκινο κρέας πρέπει να είναι περιορισμένο και ότι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών παίζει η πρωτείνη.

Το ίδιο, περίπου, συμβαίνει και στο ημερήσιο διαιτολόγιο των παιδιών. Μες την ημέρα πρέπει να υπάρχουν κυρίως πρωτεϊνούχα τρόφιμα και υδατάνθρακες ως συνοδευτικό.

Αν θέλαμε να φτιάξουμε, λοιπόν, τις 10 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητα ενός παιδιού αυτές θα ήταν:

Γάλα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γάλα στη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού κάνει καλό. Ακόμα κι αν δεν τρώει όλα τα φαγητά, αν πίνει πολύ γάλα είναι σημαντικό. Το γάλα, εκτός από πρωινό, είναι για όλες τις ώρες. Για απογευματινό, ακόμα και μετά το φαγητό, μαζί με το βραδινό (π.χ. ένα τόστ πάει τέλεια με ένα ποτήρι γάλα) ή ακόμα και πριν από τον ύπνο τους.

Ψωμί

Το ψωμί το λατρεύουν τα παιδιά και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Δώστε του μια φέτα ψωμί με τυρί για δεκατιανό ή μια φέτα ψωμί μαζί με το φαγητό του, αλλά γενικά μην το παρακάνετε, γιατί μπορεί, αν φάει πολύ ψωμί, να μην έχει όρεξη για το κυρίως φαγητό.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο αρέσει σε όλα τα παιδιά και μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους, οπότε μάς λύνει τα χέρια. Είναι πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β και σε ψευδάργυρο, στοιχείο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του δέρματος. Δοκιμάστε συνταγές σε πολλές παραλλαγές, όπως τραγανές κοτομπουκιές, κοτομπιφτέκια ή μπιφτέκια γαλοπούλας, κοκκινιστό με μακαρόνια ή με χυλοπίτες, σουβλάκια κοτόπουλου και άλλες πολλές, που αγαπούν τα παιδιά. Συνοδεύστε το κοτόπουλο με πατάτες, ζυμαρικά ολικής άλεσης ή με ένα λαδερό (π.χ. κοτόπουλο με μπάμιες)

ή

Ψάρι

Το ψάρι είναι τόσο καλό που μπορεί να καταναλώνεται και δυο φορές την εβδομάδα. Αρκεί να το τρώνε τα παιδιά, διότι πολλά αρνούνται ακόμα και να το δοκιμάσουν. Πολύ καλή και θρεπτική επιλογή είναι η Ψαρόσουπα με ρύζι και λαχανικά.

ή

Κρέας

Το κόκκινο κρέας, δηλαδή το μοσχάρι, που είναι και το πιο ωφέλιμο κρέας μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με μακαρόνια ή πατάτες, αλλά να γίνει και ωραιότατο μπιφτέκι που αρέσει πολύ στα παιδιά. Ξαφνιάστε τα ευχάριστα κάνοντάς τους 2 φορές το μήνα μπέργκερ!

Όσπρια & Ρύζι

Πρόκειται για τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό μπορείτε να τις έχετε καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι είτε ως κύριο πιάτο (φακές για παράδειγμα) είτε ως συνοδευτικό σε κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο. Συνδυάστε όσπρια με δημητριακά, όπως φακές με ρύζι, για να έχετε μια πιο πλήρη τροφή και να αυξήσετε τη βιολογική αξία στις πρωτεΐνες κάθε γεύματος.

Αβγό

Λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, τα αβγά ενδείκνυνται ακόμα και για κάθε μέρα, καθώς είναι πολύ σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου των παιδιών. Οι πρόσφατες έρευνες άλλωστε απενοχοποιούν τα αβγά για την ανάπτυξη χοληστερίνης αν συνδυάζονται με μια ισορροπημένη διατροφή. Αν παρόλ’ αυτά φοβάστε , δίνετέ του αβγό μέρα παρά μέρα ή προτιμήστε να του δίνετε περισσότερες φορές το ασπράδι (βραστό ή σε ομελέτα).

Σαλάτα

Τα περισσότερα παιδιά -αλλά και γονείς- πολλές φορές ξεχνάνε ή δεν βάζουν στις πρώτες τους επιλογές τη σαλάτα. Όμως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να παίρνουν βιταμίνες και στοιχεία από λαχανικά, πάντα εποχής, τα οποία κάλλιστα μπορούν να συνοδεύσουν το μεσημεριανό και το βραδινό. Κάντε πειράματα και δείτε τι τους αρέσει και ξαφνιάστε τα κάθε μέρα με έξυπνες παραλλαγές. Π.χ. Μπορείτε μια μέρα να προσθέσετε στην ντοματοσαλάτα ελιές, την επόμενη σε μια πράσινη σαλάτα αβοκάντο.

Τυρί

Το τυρί καταναλώνεται μόνο του με μια φρυγανιά ή μια φέτα ψωμί, αλλά μπορεί και να προστεθεί στη σαλάτα, στο τοστ ή σε πίτα. Προτιμήστε να δίνετε στο παιδί τόσο λευκά όσο και κίτρινα τυριά εναλλάξ.

Γιαούρτι

Στο βραδινό τους τα παιδιά μπορούν να φάνε γιαούρτι με μέλι ή με μέλι και δημητριακά. Αποφύγετε τα επιδόρπια γιαουρτιού και προτιμήστε τα πρόβεια ή κατσικίσια γιαούρτια.

Ξηροί καρποί

Λίγα αμύγδαλα, κάσιους ή άλλοι ξηροί καρποί με σταφίδες είναι τέλειο δεκατιανό για το σχολείο ή απογευματινό στο σπίτι. Μπορείτε ακόμα να τους συνδυάσετε με αποξηραμένα φρούτα.

Φρούτα

Το φρούτο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου τους και της διάθεσής τους, καθώς είναι αυτό που μπορούμε να τους δίνουμε αντί για γλυκό. Προσπαθήστε να τους μάθετε όλα τα φρούτα αλλά αν δείτε ότι έχουν σε κάποια προτίμηση, δίνετέ τους αυτά σε καθημερινή βάση. Ένα με δύο φρούτα την ημέρα είναι απαραίτητα. Φροντίστε μόνο τα φρούτα να είναι πάντα εποχής. Επίσης μην παραλείπετε να δίνετε στο παιδί σας ακόμα και καθημερινά χυμό από πορτοκάλι, καθώς αυτός ενισχύει την άμυνά του απέναντι στις ιώσεις. Προτιμήστε να τον πίνει πρωί ή απόγευμα και μακριά σχετικά από τα κυρίως γεύματα. Καλή επιλογή όταν δεν έχουμε φρούτο στο σπίτι είναι και τα αποξηραμένα φρούτα.

olivemagazine.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση