HomeΕΛΛΑΔΑΠέρασαν οι τρεις τροπολογίες από τη Βουλή μετά από μια συνεδρίαση σε τεταμένο κλίμα

Πέρασαν οι τρεις τροπολογίες από τη Βουλή μετά από μια συνεδρίαση σε τεταμένο κλίμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το πολιτικό θερμόμετρο να βρίσκεται στα ύψη ολοκληρώθηκε η επί της ουσίας συζήτηση των τροπολογιών για τις τηλεοπτικές άδεις στη Βουλή καθώς η εισαγωγική τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος επέμεινε ότι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τέσσερις άδειες, ενίσχυσε το τεταμένο κλίμα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί των τριών τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή προκειμένου να συμμορφώσει εν μέρει το νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες έως ότου εκδοθεί επίσημα η απόφαση του ΣτΕ.

Για την τροπολογία που αναστέλλει το άρθρο 2 Α το οποίο ορίζει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις και πως ο διαγωνισμός διενεργείται από την γγ Ενημέρωσης ψήφισαν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ «ΝΑΙ»

ΝΔ «ΟΧΙ»

Χ.Α «ΟΧΙ»

Δημ. Συμπαράταξη «ΝΑΙ»

ΚΚΕ ΠΑΡΩΝ

Ποτάμι «ΟΧΙ»

ΑΝΕΛ «ΝΑΙ»

Ενωση Κεντρώων «ΠΑΡΩΝ»

Για τις δύο επόμενες τροπολογίες που ορίζουν ότι τόσο για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών όσο και για την τιμή εκκίνησης της σχετικής δημοπρασίας τα κόμματα ψήφισαν:

ΣΥΡΙΖΑ «ΝΑΙ

ΝΔ «ΟΧΙ»

ΧΑ «ΟΧΙ»

Δημ Συμπαράταξη «ΝΑΙ»

ΚΚΕ «ΠΑΡΩΝ»

Ποτάμι «ΝΑΙ»

ΑΝΕΛ  «ΝΑΙ»

Ενωση Κεντρώων «ΟΧΙ»

Οπισθοχώρηση, την τρίτη κατά σειρά, πραγματοποίησε, μετά από πέντε περίπου ώρες συζήτησης, ο κ. Παππάς προκειμένου να διορθώσει τον νόμο του για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, να τον συμμορφώσει με την απόφαση του ΣτΕ και να πείσει την αντιπολίτευση να συναινέσει για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι κάνει δεκτή τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σύμφωνα με την οποία και για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας των αδειών θα απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης διαμορφώνουν το εξής τοπίο:

–  Το άρθρο 2 Α που ορίζει ότι ο αριθμός των αδειών είναι 4 και πως ο διαγωνισμός θα γίνεται από την γγ Ενημέρωσης αναστέλλεται έως ότου καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και διορθωθεί οριστικά ο νόμος

–  Για τον καθορισμό των αδειών θα απαιτείται υπουργική απόφαση και σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ

–  Για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας θα απαιτείται υπουργική απόφαση και σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ

Αμέσως μετά την παρουσίαση της νέας αλλαγής ο κ. Παππάς κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αποδεχθούν τις τροπολογίες για σύνεση, σύνθεση και συναίνεση» και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σήμερα και στην ερχόμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συγκροτηθεί ΕΣΡ».

Αντιδρώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι η νέα αλλαγή αποτελούσε πρόταση του κόμματός του.

Η πρόταση του Σπύρου Λάππα

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με διαφωνία επί της διαδικασίας καθώς η αντιπολίτευση αντέδρασε για την περιορισμένης έκτασης συζήτηση που προέκρινε το προεδρείο της Βουλής ζητώντας ανοικτό κατάλογο ομιλητών ώστε να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 από την ΝΔ και 4 από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

H συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες διεξάγεται στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ο οποίος το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του νόμου 4339 όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Στο παραπέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επί της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2 Α που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση των αδειών γίνεται από την γγ Ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανά κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κλπ πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα.

Κόντρα Βενιζέλου-Βούτση

Κατά τις τοποθετήσεις επι των διαδικαστικών ζητημάτων υπήρξε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του κ. Νίκου Βούτση και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει «λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η τελευταία αναφορά του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός». Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο  κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης»

Παππάς: Εμείς θέλουμε 4 άδειες αλλά μπορεί να υπάρξει και διάλογος για τον αριθμό

Για σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων για την συγκρότηση του ΕΣΡ έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσιάζοντας τις δύο τροπολογίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τέσσερις άδειες ωστόσο είπε ότι η νέα τροπολογία επιτρέπει την διεξαγωγή διαλόγου για τον καθορισμό της τελικής απόφασης.

«Στην προχθεσινή Διάσκεψη διαφαίνεται διάθεση – πέραν των βαθιών πολιτικών διαφωνιών – από τα κόμματα να ανταποκριθούν στις συνταγματικές υποχρεώσεις για συγκρότηση του ΕΣΡ» εκτίμησε ο υπουργός για να προσθέσει «φέρνουμε δύο τροπολογίες που αφορούν δύο ζητήματα του νόμου που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη. Το πρώτο αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Θυμίζω ότι η τροπολογία 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη εφαρμογή της την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Καθώς φαίνεται η τροπολογία γέννησε πράξεις που κρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματικές». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση προσαρμόζει την νομοθεσία στις αποφάσεις του ΣτΕ ενώ σημείωσε «ερχόμαστε να αναστείλουμε την εφαρμογή της τροπολογίας που είναι σχεδόν εκ του περισσού. Η τροπολογία προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού για μια φορά. Είναι προφανές ότι όποιος διαγωνισμός γίνει από δω και μπρός θα γίνει από το ΕΣΡ στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Αρα είναι βήμα που πρέπει να προστρέξουμε όλοι».

Αναφορικά με την δεύτερη τροπολογία εξήγησε «σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Η ρύθμιση ήταν σχεδόν αυτονόητη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα σκανδάλου για σκληρή και ανήθικη κριτική εναντίον μου». Επισήμανε ότι με την νέα διάταξη ο αριθμός των αδειών θα βγαίνει μετά από υπουργική απόφαση και με σύμφωνη γνώμη – αντι αιτιολογημένης – του ΕΣΡ. «Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης είναι σαφής. Όμως αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης να καταλήξουμε».

Ο κ. Παππάς παρά την απόφαση του ΣτΕ υποστήριξε ότι «η πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια. Υπάρχει τρόπος να βγει κερδισμένη η πολιτεία. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που έπρεπε να καταβάλλονται και δεν γινόταν. Υπάρχει δεδικασμένο των 250 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα και πως αυτό το τίμημα θα εισπραχθεί αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Αυτή η πλειοψηφία είναι απολύτως αποφασισμένη. Θα δοθούν άδειες και τίμημα θα υπάρξει. Αυτή είναι μια μεγάλη τομή».

Εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση έχει μετακινηθεί από τις αρχικές της θέσεις και πως «δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες αλλά αυτογνωσία που πρέπει να οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το τελευταίο βήμα για συγκρότηση του ΕΣΡ και ολοκλήρωση του πολυπόθητου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών».

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε «Δυστυχώς η οριακή απόφαση παρήγαγε 2 αποτελέσματα:

– Οικονομικό αποτέλεσμα που μεταφέρει οικονομικούς πόρους από φτωχούς συμπολίτες σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια

– Τεράστιο νομικό κενό. Η διοίκηση δεν μπορεί να χορηγήσει άδειες που είναι συνταγματική υποχρέωση και δεν υπάρχει ΕΣΡ που απαιτεί τα 4/5 Διάσκεψης. Αυτό το κενό και αδιέξοδο πρέπει να το υπερβούμε με αυτοκριτική και γενναιότητα»

«Άτοπο να προτείνετε αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικός»

Στον υπ. Επικρατείας απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό «πρόβλημα της Δημοκρατίας» ενώ ζήτησε την απόσυρση όλου του σχετικού νόμου.

«Είναι άτοπο να προτείνετε την αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Εκτός από επικοινωνιακή απόπειρα η ενέργειά σας αποτελεί και προσβολή της διάκρισης των εξουσιών. Με τον τρόπο που τοποθετηθήκατε είναι σαν να αναγνωρίσατε ως μόνο λάθος ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ μαζί με αυτές του ΕΣΡ» είπε ο κ. Κεδίκογλου για να προσθέσει «Πρέπει να υπάρξει σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ. Μόνη λύση η κατάργηση του νόμου και έναρξης συζήτησης από μηδενική βάση».

Σχετικά με τις αναφορές του υπουργού στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ είπε ότι «μας λέτε ότι η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία. Όμως μήπως μάθατε ότι και η μειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο αλλα είχε άλλη άποψη για την θεραπεία του;». «Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι παροδικές. Η δική σας εξαερώνεται ραγδαία» ειπε σε άλλο σημείο για να προειδοποιήσει «μη διανοηθείτε αλλαγή της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων. Είστε πρόβλημα της Δημοκρατίας.  Εμείς είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας».

Λαμβάνοντας τον λόγο επί προσωπικού ο κ. Παππάς είπε ότι «θα περίμενα από εσάς απολογία για το γεγονός ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση δεν εισπράξατε όσα έπρεπε. Εμείς τα εισπράξαμε από ψηφισμένους φόρους. Αυτό ήταν πρόβλημα στην Δημοκρατία όπως και το μαύρο στην ΕΡΤ. Όχι ότι εμείς προσπαθούμε  να τηρήσουμε την Δημοκρατία».

Ανταπαντώντας ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά» και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ν. Παππάς: να ζητήσετε συγγνώμη, δεν εισπράξατε τίποτα

Σ. Κεδικογλου: πετάτε λάσπη. Τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά.

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός είπε ότι «οι άδειες θα δοθούν και δεν κάνουμε πίσω. Με όποια τερτίπια δεν θα μπορέσετε να μας εμποδίσετε. Σήμερα σας αφαιρείτε κάθε δικαιολογία. Αν συνεχίσετε θα απομονωθείτε».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Ο κ. Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί των επίμαχων τροπολογιών.

Λοβέρδος σε Παππά: «Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης»

«Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για να απευθυνθεί προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας αναφέροντας «Θα πρέπει να μην λέτε άλλα ψέματα… Η συναίνεση που είναι εφικτή στην Διάσκεψη δεν αφορά έναν υπουργό με τέτοια πεπραγμένα».

Αναφορικά με τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν είπε ότι «η πρότασή μας είναι να αλλάξει ο όρος «αναστέλλεται» και να γίνει «καταργείται». Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην συναίνεση. Έρχεστε να θεραπεύετε την αδυναμία που δημιουργήσατε αλλά δεν το κάνετε πλήρως. Σας καλώ, αρκετά προβλήματα δημιουργήσατε, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές».

«Η Δικαιοσύνη μίλησε, η Δημοκρατία μίλησε και το «μαύρο δεν πέρασε» ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να υπενθυμίζει όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο θεσμικό τρόπο ότι είχε άδικο και το μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει δεν πέρασε. Πρώτος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ προεξόφλησε την απόφαση του ΣτΕ.

Ωραίος πρωθυπουργός! Στην συνέχεια έχουμε αυτό που είπαν κάποιοι ότι ορισμένοι πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη. Έχουμε όσα έγιναν γνωστά με τις δανειοδοτήσεις τράπεζας Αττικής και έναν υποψήφιο με τα βοσκοτίπια. Μετα κατατέθηκε τροπολογία Παππά που θα έριχνε μαύρο στα κανάλια μέσα σε 5 ημέρες αλλά αποσύρθηκε. Μετά αποπειράθηκαν να συγκροτήσουν ΕΣΡ χωρίς να βγει απόφαση ΣτΕ. Μετά αποφασίστηκε η αντισυνταγματικότητα του νόμου και το ίδιο βράδυ όλη η κυβέρνηση επιτέθηκε με το χειρότερο τρόπο στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Μετά τον πανικό ο υπουργός ανακοίνωσε τροπολογία γέφυρα που την πήρε πίσω. Ακολούθησε ανακοίνωση Πολύδωρα που το πήραν και αυτό το πήραν πίσω. Με την διαβεβαίωση του ΠτΒ που για εμάς έπαιξε ρόλο έγιναν όσα έγιναν στην Διάσκεψη. Όμως, την επόμενη και σήμερα ο υπουργός φρόντισε να τινάξει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση για το ΕΣΡ. Το πρωί στον ΣκΑΙ – όχι εδώ που έκανε ευπρεπή κυβίστηση – τα τίναξε όλα στον αέρα».

«Είστε σε πανικό. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας. Νομίζατε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας όλα μπορείτε να τα κάνετε» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει « Αν υποβάλλατε την παραίτησή σας δεν θα είχατε την ανάγκη να δικαιολογήστε κάθε μέρα. Σας αδειάζουν όλοι. Θα έπρεπε να το έχετε κάνει. Η παραίτηση εκτονώνει τις εντάσεις ακόμα και αν δεν το δεχθεί ο πρωθυπουργός. Επι 14 μήνες έχετε αναστατώσει την χώρα. Εσείς μιλούσατε περι ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με αντιφάσεις. Αντι να προσαρμοστείτε με την απόφαση του ΣτΕ αντιφάσκετε με τις τροπολογίες… Το τοπίο παραμένει πλήρως αρρύθμιστο και κανείς δεν ξέρει το συμβαίνει σήμερα»

Από την πλευρά της Δημ Συμπαράταξης ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Βούτσης: Οι τηλεοπτικές άδειες πρέπει να είναι τρεις

Σε μια τοποθέτηση που μάλλον θόλωσε τον ούτως ή άλλως μακρύ δρόμο της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση των δύο επίμαχων τροπολογιών θέλησε να δείξει ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν είναι αποδυναμωμένος μετά την απόφαση του ΣτΕ και πως η εμμονή του για 4 τηλεοπτικές άδειες εκφράζουν το σύνολο της πλειοψηφίας.

«Παρεξηγήθηκε ο κ. Παππάς επειδή σε συνέντευξή του είπε ότι οι άδεις πρέπει να είναι 4» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει «Εγώ από εδώ λέω ότι πρέπει να είναι 3 γιατί τόσες ανέφεραν τα ντοκουμέντα που έδειχνα στο παρελθόν όσοι σήμερα προΐστανται στις ενώσεις καναλιών».

Στην συνέχεια δε πρόσθεσε «Προφανές ότι το εύρος συχνοτήτων χωρά περισσότερα κανάλια. Τελικά μπορεί να είναι παραπάνω. Αυτό μπορεί να προκύψει από την συζήτηση ή την γνωμοδότηση ή την τελική απόφαση του ΕΣΡ. Όμως εμείς θα ξεκινήσουμε αυτό το διάλογο με τις συγκεκριμένες απόψεις που έχουμε».

Προκειμένου δε να υποστηρίξει την κυβερνητική θέση για μικρό αριθμό εκπεμπόμενων καναλιών είπε «Δεν μπορούν να επιβιώσουν 16 κανάλια στην Ελλάδα αν θέλουμε να έχουν 400 εργαζόμενους και να μην επικρατούν συνθήκες εργασιακής γαλέρας» ωστόσο δεν εξήγησε τι θα γίνει με εκείνους τους εργαζόμενους που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας λόγω του «μαύρου» που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια απόφαση για 4 ή 3 τηλεοπτικές άδειες.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο είπε ότι «πρέπει να πάμε άμεσα σε ΕΣΡ» για να υποστηρίξει ότι οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν συνδράμουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης. «Η μια τροπολογία που ορίζει ο αριθμός των καναλιών θα απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ δεν συναντά αντιρρήσεις. Για την άλλη και σε σχέση με το κατάργηση και αναστολή! Μας λένε η αναστολή να γίνει κατάργηση. Ποιου πράγματος; Του καταργημένου; Μέσα λεει ότι ισχύει μόνο για την πρώτη εφαρμογή αρα δεν υπάρχει ζήτημα για ισχύ σε 2ο  ή 3ο διαγωνισμό. Για λόγους νομικούς και προβλέψεων μπαίνει η έννοια της αναστολής».

Ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον ούτε «φύλλο συκής» για να εμποδίσει την συγκρότηση του ΕΣΡ και πρόσθεσε ότι «Το σήμα που δόθηκε ότι θα προχωρήσει το πολιτικό σύστημα έξω από λογικές υποταγής σε οικονομικά συμφέροντα και λογικές ότι θα αποφασίζει το δικαστικό σώμα για τους πολιτικούς πρέπει να διατηρηθεί. Τις ευθύνες και αποφάσεις θα τις πάρουμε εμείς ακούγοντας πλήρως τι λενε οι δικαστικοί και τι σκοπούς έχουν τα συμφέροντα. Θα υπάρξει αρμονική συνεργασία με το ΕΣΡ».

Νωρίτερα δε είπε ότι  «θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί όπως το έκαναν θέλοντας και μη υπουργοί πρωθυπουργοί επι τόσα χρόνια. Θα μπορούσε εύκολα να συμβιβαστεί μπροστά σε μια δύσκολη πορεία της χώρας. Ποιος θα μας έλεγε τι από το πολιτικό προσωπικό αν είχαμε συμβιβαστεί. Αν δηλαδή με ορισμένους καναλάρχες κάναμε τις άτυπες συμφωνίες για την στήριξη της πολιτικής μας και της κυβέρνησης αυτά τα δύσκολα χρόνια με ανταποδοτικότητα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για όλο το πολιτικό σύστημα ότι δηλώθηκε προς όλους, ευθαρσώς, ότι χρειάζεται διαγωνιστική διαδικασία που δεν έγινε επι χρόνια. Αυτό είναι ένα όπλο για όλους και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ακολουθήθηκε μια διαδικασία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα ώστε όλοι όσοι εκπέμπουν να είναι ελεγχόμενοι για όλους τους όρους».

Βενιζέλος: Πανηγυρική ήττα της κυβέρνησης η συζήτηση στη Βουλή

Ως πιστοποίηση «με πανηγυρικό τρόπο» της «βαρυσήμαντης πολιτικής ήττας της κυβέρνησης» χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου συζητούνται τροπολογίες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Νομοθετούμε την απόρριψη μιας αφήγησης που στηρίχθηκε η πλειοψηφία τους προηγούμενους μήνες. Καταρρέει ένας ακόμα μύθος όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα συνεχώς με κατάρριψη ψεμάτων» είπε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει «αυτό επηρεάζει την κυβέρνηση στην σχέση της με τους πολίτες όπως την επηρεάζει και η πορεία της οικονομίας με το 3ο μνημόνιο και δυστυχώς με το 4ο που ακολουθεί χωρίς μάλιστα δάνεια».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «Είχαμε πει σε όλους τους τόνους ότι η υφαρπαγή αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική. Ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση με ένα νόμο να κηρύσσει έκπτωτη την σύνθεση των μελών του ΕΣΡ και αμέσως μετά να λεει ότι επειδή δεν έχουμε ΕΣΡ οι αρμοδιότητές του πάνε στον υπουργό. Λέγαμε επίσης ότι η ολιγοπωλιακή αντίληψη των 4 αδειών επίσης είναι αντισυνταγματική» για να προσθέσει «Τι είπε το ΣτΕ; Αυτό που όλοι έχουν αντιληφθεί δημοσιογραφικά. Θα δείτε τις αιτιολογίες. Θα πει το αυτονόητο για κάθε νομικό όχι γι αυτόν που παίζει τον άσχετο ή εκείνον που χυδαιολογεί εναντίον των Θεσμών. Το επιχείρημα της χυδαιότητας είναι ότι πήραμε 250 εκατ. ευρώ και επι αυτού του επιχειρήματος υποστηρίζει ότι πρέπει να καταλυθούν οι θεσμοί και το ΣτΕ. Το λέει αυτό μια κυβέρνηση που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη βλάβη που ξεπερνά τα 100 δις ευρώ».

«Κάνατε έγκλημα καθοσιώσεως εναντίον των Θεσμών. Ευτελίσατε θεσμούς και ανθρώπους. Εκβιάσατε δικαστές παραβιάζοντας τον πυρήνα προσωπικών δεδομένων και νομίζατε ότι με μοχλούς συγκεκριμένους δικαστές μπορείτε να επηρεάσετε την βούληση του ΣτΕ που έχει την δική του παράδοση» εξήγησε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει « Το ίδιο κάνετε και στους άλλους κλάδους της δικαιοσύνης όμως και αυτό θα στραφεί εναντίον σας».

«Πήγατε να οργανώσετε μια προνομιακή σχέση με συγκεκριμένα συμφέροντα για τον έλεγχο όλου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίο. Σας είχα προειδοποιήσει ότι αυτό θα είναι ο πολιτικός σας τάφος αυτό που κάνετε. Τα οπίσθια όσων σας στήριξαν φάνηκαν πριν ανεβούν στο δέντρο» είπε ο ίδιος και συνέχισε «Ο νόμος κηρύχτηκε αντισυνταγματικός. Θα το δείτε.

Ο νόμος παραμερίζεται ως αντισυνταγματικός και θα αναγκαστείτε να πάρετε μέτρα συμμόρφωσης καθώς αν δε το κάνετε όλες οι διοικητικές πράξεις θα ακυρώνονται… Ο νόμος πρέπει να αντικατασταθεί και να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και του καθορισμού του αριθμού των αδειών. Θα δείτε ότι θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα μέσω της εφαρμογής του ΣτΕ θεσμικά και δημοσιονομικά καλύτερο. Αν οι άδειες ήταν 8 και η τιμή για κάθε άδεια ήταν ίδια τότε το άθροισα θα ήταν μεγαλύτερο από τα 250 εικατ. Ευρώ. Όμως τότε θα είχε βλαφθεί ο σχεδιασμό σας για ολιγοπώλιο».

Αναφορικά με τις Διασκέψεις για την συγκρότηση ΕΣΡ είπε «Η πρόταση για υποψηφιότητα Πολύδωρα στο όνομα ενός εισοδισμού στο χώρο της ΝΔ με  επιχειρήματα που ανέπτυξε ο ίδιος και ο κ. Καμμένος. Τι επιχειρήματα είναι αυτά; Που στοχεύουν; Δόθηκε ηχηρή απάντηση και περιμένω ηχηρότερη γιατί πρέπει να προστατευτούν όλοι. Τι καταφέρνετε με την μέθοδο συνεχών αλλαγών ονομάτων για συγκρότηση ΕΣΡ. Είναι ευτελισμός προσώπων και βουλευτών. Δεν υπάρχει σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ σας».

Τέλος είπε ότι «αν θέλει η κυβέρνηση να αποκατασταθεί η θεσμική ταξη πρέπει να καταργηθεί η διάταξη να αποδοθεί πλήρως η αρμοδιότητα στο ΕΣΡ και να μην υπάρχουν ρυθμίσεις περιορισμού του αριθμού αδειών και μετά θα υπάρξει ΕΣΡ με πρόεδρο και μέλη αντάξια του θεσμικού ρόλου και προσδοκίας του λαού να γίνει αυτό που δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να κάνει».

Λυκούδης: Θετική η τροπολογία για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ

Ως θετική χαρακτήρισε την μια από τις δύο τροπολογίες που ορίζει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών ο κ. Σπύρος Λυκούδης, πρόσθεσε όμως ότι απαιτείται ακόμα ένα βήμα για να ολοκληρωθούν οι συνθήκες συναίνεσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού εξήγησε ότι «Δεν κατανοούμε την επιμονή σας να μην καταργείτε το άρθρο 2 Α και να το αναστέλλετε σαν να θέλετε να το επαναφέρετε στο μέλλον. Αλλάξτε το για να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση»

Φάμελλος: Κανείς δεν ηττήθηκε. Η κοινωνία προχώρησε μπροστά

Το περιεχόμενο των τροπολογιών αλλά και το σύνολο των κυβερνητικών ενεργειών αναφορικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο υπερασπίστηκε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος υποστηρίζοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις «αναστέλλεται το μείζον (σ.σ. άρθρο 2Α) και επιφυλασσόμαστε να διορθώσουμε το νόμο μετά την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση είπε ότι «Κανείς δεν ηττήθηκε. Η κοινωνία προχώρησε μπροστά. Η κοινωνία κερδίζει γιατί αποτινάζει από πάνω τις τα δεσμά που την κρατάγανε τόσα χρόνια υπο ομηρία γιατί και η ενημέρωση ήταν υποταγμένη».

Πρόσθεσε δε ανεβάζοντας τους τόνους ότι «Δεν θα κάνουμε την χάρη στους συνηγόρους των καναλαρχών να αποσύρουμε ένα νόμο που το ΣτΕ έχει πει ότι έλλειπε» και να τινάξει κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης λέγοντας ότι «Θέλετε μια  Ελλάδα υπόδουλη ώστε όλοι εμείς να εργαζόμαστε για την διαπλοκή και  λίγες οικογένειες που βγάζουν και ξαναβγάζουν τα μέλη τους βουλευτές υπουργούς και πρωθυπουργούς»

Δένδιας: Ψευτοπόνηρες οι δύο τροπολογίες

Ως ψευτοπόνηρες» και  «μη παραδεκτές» για την αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις δύο υπουργικές τροπολογίες ο κ. Νίκος Δένδιας ζητώντας από την κυβέρνηση να τις αποσύρει, να καταργήσει πλήρως το νόμο Παππά και να καταθέσει νομοσχέδιο στην βάση της απόφασης του ΣτΕ.

«Δεν έχει νόημα η πονηριά. Η δική μας θεσμική θέση είναι βαθύτερη. Δεν ικανοποιούμαστε με την σύμφωνη γνώμη που δίνετε στο ΕΣΡ. Από την αρχή αυτής της συζήτησης λέμε ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και δεν αναθέτει καμία αρμοδιότητα στον υπουργό. Δεν μπορεί ο υπουργός να εκχωρεί λίγο λίγο αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και να κρατά για τον εαυτό του άλλες» είπε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ για να προσθέσει «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ρόλο ώστε από όλα τα κόμματα να βρεθεί συναίνεση. Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα το ΕΣΡ σε μια περίοδο που το σύνολο της κοινωνίας αγωνιά για την ύπαρξή της» και να επισημάνει όμως ότι «αναμέναμε μετά την απόφανση του ΣτΕ να αποκτήσει συνταγματική και θεσμική σεμνότητα ο αρμόδιος υπουργός. Να πει ότι έσφαλε και οδήγησε τη Βουλή και την κοινωνία σε μια διαμάχη χωρίς αντικείμενο. Αντ’ αυτού βλέπουμε την κυβέρνηση να λειτουργεί με χυδαιότητα έναντι της Δικαιοσύνης».

Τόνισε τέλος ότι «Μας κατηγορεί η κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρινόμαστε στον θεσμικό μας ρόλο για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Το λένε αυτό οι ίδιοι που έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας»

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση