HomeΚΟΣΜΟΣΣυγγνώμη για τους «σχιστομάτηδες» Κινέζους ζήτησε ο Έτινγκερ

Συγγνώμη για τους «σχιστομάτηδες» Κινέζους ζήτησε ο Έτινγκερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις σφοδρές αντιδράσεις αλλά και τη κατακραυγή του Τύπου, ο Επίτροπος εξέδωσε επίσημη απολογία, λέγοντας πως «δεν ήταν πρόθεση μου» και πως ζητάει «συγγνώμη για οποιαδήποτε δήλωση δεν έδειχνε σεβασμό».

Εσπευσμένα ανακαλεί τις δηλώσεις του ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, ζητώντας συγνώμη για τις προκλητικές αναφορές του σε ομιλία του σε επιχειρηματική συνάντηση στο Αμβούργο στη Γερμανία.

Ο Γερμανός Επίτροπος είχε προκαλέσει σάλο όταν χαρακτήρισε τους Κινέζους «σχιστομάτηδες» και έκανε λόγο για γάμο ομοφυλοφίλων. που σύντομα πρόκειται να «επιβληθεί» στη Γερμανία και τέλος, σε άλλη του ομιλία, χαρακτήρισε το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαλωνίας στο Βέλγιο ως «μικρό-περιφέρεια που διοικείται από κομμουνιστές», αναφερόμενος στις αντιστάσεις που πρόβαλε κατά της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου CETA.

Με τις σφοδρές αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, αλλά και τη κατακραυγή του Τύπου, ο Επίτροπος Έτινγκερ εξέδωσε επίσημη απολογία, λέγοντας πως «δεν ήταν πρόθεση μου» και πως ζητάει «συγγνώμη για οποιαδήποτε δήλωση δεν έδειχνε σεβασμό».

«Ήμουν έντιμος και ανοιχτός -δεν ήταν προετοιμασμένος λόγος, αλλά «έξω από τα δόντια» (frei von der Leber), όπως λέμε στη Γερμανία», δήλωσε ο Επίτροπος και συνέχισε λέγοντας πως ο στόχος του ήταν να «αφυπνίσει τους Γερμανούς».

Πάντως, ο Επίτροπος Έτινγκερ αναθεωρεί μεν τις δηλώσεις του για Κίνα και Βαλωνία, δεν υπάρχει όμως κάποια αναφορά για τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Αναλυτικά η απολογία του Γερμανού Επιτρόπου.

«Είχα αρκετό χρόνο για να εξετάσω τις δηλώσεις μου και πλέον μπορώ να δω πως οι λέξεις που χρησιμοποίησα δημιούργησαν άσχημα συναισθήματα και μπορεί να πλήγωσαν κόσμο. Δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου και θα ήθελα να απολογηθώ για οποιαδήποτε σχόλια μου δεν είχαν τον απαραίτητο σεβασμό.»

«Ήμουν έντιμος και ανοιχτός -δεν ήταν προετοιμασμένος λόγος, αλλά «έξω από τα δόντια» (frei von der Leber), όπως λέμε στη Γερμανία. Αυτό που ήθελα να κάνω είναι να αφυπνίσω το Γερμανικό κοινό, αν οι Γερμανοί εστιάσουν την πολιτική τους δουλειά στο να μειώσουν την ηλικία των συντάξεων και να αυξήσουν τα επιδόματα τότε κανείς δεν πρέπει να αναρωτιέται γιατί χάσαμε την παγκόσμια μάχη για την ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο πηγαίνει και σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας και να μην ξεκουραστούμε. Πρέπει να θέσουμε σωστές προτεραιότητες -με ένα δημοκρατικό και ισορροπημένο τρόπο. Στην ομιλία μου είχα διαλέξει κάποια παραδείγματα (και πάλι συγνώμη αν οι λέξεις μου δημιούργησαν αρνητικά συναισθήματα).»

«Επίσης τόνισα πως χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση -η CETA για παράδειγμα μας έδειξε πως η Ευρωπαϊκή αξιοπιστία στο διεθνές εμπόριο μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί αν δεν προσέχουμε».

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ πως μετανιώνω για κάποιες από τις δηλώσεις μου που παρερμηνεύτηκαν  σχετικά με τη Βαλωνία, που όχι μόνο είναι μια ιστορικά σημαντική περιφέρεια, αλλά προσδίδει πολιτιστική και πολιτική διαφορετικότητα στην Ευρώπη. Καθώς προέρχομαι και εγώ από ένα ομόσπονδο κρατίδιο, εκλαμβάνω πολύ σοβαρά τις περιφέρειες και τις απόψεις τους».

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τη δυναμική της Κινεζικής οικονομίας – η Κίνα είναι ένας εταίρος και σκληρός ανταγωνιστής. Συνεπώς χρειαζόμαστε ένα ίσο πλαίσιο όπου οι Κινέζικες οικονομίες μπορούν να αγοράσουν Ευρωπαϊκές και οι Ευρωπαϊκές μπορούν να αγοράσουν Κινεζικές. Είναι σημαντικό να υπάρχει είσοδος και από τις δύο πλευρές και βλέπω πως υπάρχει χώρος για βελτίωση εδώ».\

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση