HomeΕΛΛΑΔΑΛαβρόφ από την Αθήνα: Το «όχι» στις ΗΠΑ, το «ναι» στο Κυπριακό και το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα

Λαβρόφ από την Αθήνα: Το «όχι» στις ΗΠΑ, το «ναι» στο Κυπριακό και το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα

Διαφήμιση

Μια αποστροφή του Προκόπη Παυλόπουλου για τον πόλεμο στη Συρία και τα προβλήματα των διμερών σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ ήταν αρκετή για να προκαλέσει ένα… ξέσπασμα 851 λέξεων του Σεργκέι Λαβρόφ για τις ευθύνες της Ουάσιγκτον. Ουσιαστικά κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως σαμποτάρουν τη λύση για να διώξουν τον Άσαντ εντοπίζοντας τη ρίζα του κακού στην περίφημη «Aραβική Άνοιξη», με στόχο να αλλάξουν τα μη αρεστά καθεστώτα, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η Χίλαρι Κλίντον.

«Δυστυχώς, πολλές φορές ασκείται “σαμποτάζ” εις βάρος των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές, ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ» επισήμανε.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υλοποιούνταν τίμια, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι πολύ καλύτερη» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Νιετ» στη μονοκρατορία των ΗΠΑ

Μιλώντας για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ είπε ότι «τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι εμείς δεν συμφωνούμε πάντα σε ό,τι θέλουν να κάνουν, όταν είδαν ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας».

«Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παίζουν με τους όρους τους. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή δεν πρόκειται να έχουμε κανένα αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Με απλά λόγια διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον πως… δεν είναι μόνη στον κόσμο και ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα συμφέροντα και τον ρόλο τις Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να υπολογίζουν τη Ρωσία για τη διεθνή ασφάλεια και ενότητα. Μειώσαμε τα όπλα μαζικής καταστροφής και, όπως είπε ο κ. Πούτιν, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όποιος και αν είναι αυτός» κατέληξε.

«Ντα» σε Συνθήκη της Λωζάνης και Συμβούλιο Ασφαλείας για σύνορα και Κυπριακό

«Η απάντηση για τις δηλώσεις αυτές (σ.σ. του Ερντογάν) είναι πολύ απλή. Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο και ο,τι απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις». Με αυτά τα λόγια ο κ. Λαβρόφ στήριξε τη χώρα μας στο θέμα των συνόρων της… καρδιά του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι σύνορα του διεθνούς δικαίου. Κάποιος μπορεί και να ερωτευτεί μια γυναίκα στη Χαβάη, δεν το απαγορεύει κανείς, αλλά ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός» συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Την ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια» προσέθεσε και μίλησε για πολιτικούς στην περιοχή μας που σκέφτονται μα παλαιούς τρόπους και «παλαιούς εθνικισμούς που εκδηλώνονται με νέους τρόπους», σχολιάζοντας εμμέσως και τις δηλώσεις Ράμα.

Ίσες αποστάσεις από Ελληνοκύπριους- Τουρκοκύπριους

«Αναμφίβολα, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων» επισήμανε ο Σεργκέι Λαβρόφ κληθείς να τοποθετηθεί ειδικότερα επί του κυπριακού.

«Και εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να μην υπάρχουν αποκλίσεις απ’αυτήν την πορεία στο πλαίσιο των Συμφωνιών» προσδιόρισε τη ρωσική συμμετοχή στη διαδικασία.

Οικονομική συνεργασία

«Καλωσορίζουμε τις περιφερειακές συνεργασίες. Στις 10 Οκτωβρίου υπογράψαμε τη συμφωνία για τον αγωγό με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και θέση από τις Βρυξέλλες για την επέκταση στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Λαβρόφ για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, δείχνοντας κατανόηση για τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ.

«Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά ξεκινά η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν για τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρούμε τους τρόπους αύξησης του εμπορίου» κατέληξε, δείχνοντας ότι επιθυμεί την διεύρυνση του πεδίου των ελληνορωσικών σχέσεων.

Protothema.gr

Διαφήμιση