HomeΚΡΗΤΗ2.000 οι πρόσφυγες που θα έρθουν στην Κρήτη – Πότε αναμένεται η άφιξή τους

2.000 οι πρόσφυγες που θα έρθουν στην Κρήτη – Πότε αναμένεται η άφιξή τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

2.000 θα είναι οι πρόσφυγες που θα έρθουν στην Κρήτη και «ούτε ένας παραπάνω» όπως αναφέρθηκε στην σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Αθήνα ανάμεσα στον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κρήτης.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το πώς θα γίνει η φιλοξενία των προσφύγων στο νησί.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του cretapost, μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου θα έχει δημιουργηθεί – σε συνεργασία του υπουργείου, την ΠΕΔ Κρήτης αλλά και του ΟΗΕ – ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της κατανομής και της φιλοξενίας των προσφύγων.

Συνάντηση με Μουζάλα - 1

 

Επίσκεψη Μουζάλα στην Κρήτη

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται στην Κρήτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας προκειμένου να βρεθούν λύσεις για όλα τα ζητήματα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας θα παρουσιάσει εκείνη την περίοδο στους φορείς του νησιού το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα έχει εκπονηθεί.

Συνάντηση με Μουζάλα - 3

Πότε έρχονται οι πρόσφυγες στο νησί

Κατά την σύσκεψη αναφέρθηκε πως οι πρόσφυγες δεν θα έρθουν στα τέλη Νοεμβρίου αλλά μέσα στο 2017.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει όλα να είναι έτοιμα για την φιλοξενία τους.

Στην σύσκεψη ο κ. Μουζάλας επεσήμανε στους φορείς του νησιού πως κατά το πλείστον οι πρόσφυγες που θα έρθουν στην Κρήτη θα είναι οικογένειες ενώ θα διανεμηθούν και στους τέσσερις νομούς.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο πρόγραμμα εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη με τις καλύτερες συνθήκες για τον τοπικό πληθυσμό και για τους πρόσφυγες», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, επισήμανε ότι «η μεταφορά προσφύγων ελπίζω να γίνει με καθόλου ή μικρές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης εκτίμησε ότι «δεν δημιουργείται πρόβλημα στο νησί αν ο αριθμός των προσφύγων είναι μέχρι 2.000».

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, καθώς και οι δήμαρχοι Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, και Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Συνάντηση με Καμίνη

Η ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης για την συνάντηση με Μουζάλα

Σημαντικές συναντήσεις για το Προσφυγικό είχε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Π.Ε.Δ. Κρήτης.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή της Π.Ε.Δ. για το Προσφυγικό συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, και τους συνεργάτες του.  Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του κ. Μουζάλα,  παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος προεδρεύει της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο Γραμματέας και Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Στη συζήτηση, η οποία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, τέθηκε επί τάπητος η πρόσφατη απόφαση της Π.Ε.Δ. αναφορικά με το Προσφυγικό, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας. Ο κ. Μουζαλάς γνωστοποίησε την πρόθεση του να έρθει στην Κρήτη στα τέλη του Νοεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η του μήνα, προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι ο αριθμός των προσφύγων, που θα φιλοξενηθούν στο νησί, δεν θα υπερβεί τους 2.000, ενώ η έλευση τους θα γίνει σταδιακά.  Τέλος, συζητήθηκε και η εμπειρία άλλων Δήμων που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα

Νωρίτερα, το Προεδρείο της Π.Ε.Δ, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και τους συνεργάτες του και  ενημερώθηκε για τους τρόπους με τους οποίους χειρίζονται στον συγκεκριμένο Δήμο τη φιλοξενία των προσφύγων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Cretapost με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση