HomeΚΡΗΤΗΤο επιτυχημένο πείραμα των αγροτικών φυλακών – Η ζωή μέσα για μια καλύτερη ζωή έξω

Το επιτυχημένο πείραμα των αγροτικών φυλακών – Η ζωή μέσα για μια καλύτερη ζωή έξω

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δύναμη για ζωή μέσα στην αγροτική φυλακή αλλά και το… πάθος για επανένταξη αφήνει έκπληκτους τους επισκέπτες των τεσσάρων καταστημάτων κράτησης, με τους κρατουμένους να ζουν και να εργάζονται με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, αφού εκτίσουν την ποινή τους.

Στις τέσσερις αγροτικές φυλακές, όπως αναφέρει το ethnos.gr οι «κάτοικοι» δεν κάθονται κλεισμένοι στα κελιά τους. Ζουν σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης, κοντά στα μαντριά, ή στα χωράφια που καλλιεργούν, ενώ άλλοι σηκώνονται νωρίς γιατί τους περιμένει ο φούρνος ή το τυροκομείο.

Καλλιεργούν πρακτικά τα… πάντα, ενώ και από ζώα, άλλο τίποτα.

Αγελάδες και κατσίκες δίνουν το γάλα, άρα και… πρώτη ύλη στα τυροκομεία, ενώ τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι δουλεύουν εντατικά… Δεν λείπουν βέβαια και οι καλλιτέχνες κρατούμενοι, αφού τα εργαστήρια κεραμικής και ζωγραφικής ολοένα και γεμίζουν από δασκάλους και μαθητές.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι με πρόσφατο νόμο του 2015, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα σε περισσότερους κρατουμένους να πάρουν «μετάθεση» για τις αγροτικές φυλακές σε Τίρυνθα, Αγιά, Κασσαβέτεια και Χαλκιδική, αυτές γέμισαν, αφού εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον. «Η αναβάθμιση των αγροτικών φυλακών, μέσα από την αναδιοργάνωση της παραγωγής και της σωφρονιστικής τους λειτουργίας, αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας.

Οι αγροτικές φυλακές υπηρετούν το τρίπτυχο ασφάλεια-ανθρωπισμός-επανένταξη, καθώς μπορούν πραγματικά να προετοιμάζουν τον κρατούμενο για μια ελεύθερη ζωή με υπευθυνότητα και χωρίς έγκλημα. Ετσι συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντεγκληματική πολιτική» λέει στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας στις αγροτικές φυλακές.

Συμβάσεις με το Δημόσιο

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε δόθηκε η δυνατότητα με νομοθετική παρέμβαση να συνάπτονται συμβάσεις με δημόσιους φορείς, ώστε να προβαίνουν σε απευθείας ανάθεση προμήθειας προϊόντων από τις αγροτικές φυλακές, ενώ συστάθηκε επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, με στόχο την εκπόνηση σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών, κτηνοτροφικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων των αγροτικών φυλακών.

Το εντυπωσιακό σε αυτού του τύπου τις φυλακές είναι ότι πολλοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι δουλεύουν μαζί με τους κρατουμένους και ο ένας μαθαίνει στον άλλο την τέχνη που γνωρίζει.

Σε αυτές τις φυλακές θα δει κανείς όλη την γκάμα των ηλικιών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι αλλοδαποί περίπου 65%- και το υπόλοιπο ημεδαποί.

«Η επαφή που έχουν οι κρατούμενοι με τα ζώα και τη γη», λέει η διευθύντρια των φυλακών Αγιάς στην Κρήτη κ. Δήμητρα Δρακάκη «είναι πολύ ευεργετική για την ψυχολογία τους. Δεν βρίσκονται κλεισμένοι στα τσιμέντα και αισθάνονται πολύ παραγωγικοί. Ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν και δηλώνουν περήφανοι γι’ αυτά. Το γεγονός ότι μπορούν να βρουν μετά την έκτιση της ποινής τους δουλειά πάνω σε αυτό που έμαθαν μέσα στη φυλακή, τους δίνει ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουν» προσθέτει.

«Το κλίμα των αγροτικών φυλακών της Τίρυνθας αλλάζει προς το θετικότερο την ψυχολογία σου» λέει ο κρατούμενος Σ.Β.

«Το γεγονός ότι δεν σε κλειδώνουν σε κάνει να αισθάνεται όχι κρατούμενος, αλλά απλώς περιορισμένος. Λόγω των εναλλαγών των εργασιών που μας ανατίθενται σπάει πολύ η μονοτονία. Εδώ, απέκτησα γνώσεις και εμπειρίες που μόνο θεωρητικά γνώριζα. Ο ανοιχτός χώρος, το πράσινο, και η δυνατότητα να κινούμαστε ξεκλείδωτοι όλο το 24ωρο συντελεί σε μία πολύ ανεβασμένη ψυχολογία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κρατούμενος καθυστέρησε να φύγει για την άδειά του ώστε να καμαρώσει προϊόντα από τη φυλακή της Αγιάς που παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην Κρήτη.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Από τα ερίφια της Αγιάς στη φέτα της Κασσάνδρας Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια πιο επικεντρωμένη ματιά στο τι παράγει και με τι ασχολείται το καθένα από τα τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα.

Αγιά Κρήτης

Περισσότερα από 160 στρέμματα με καλαμπόκι, βρώμη, λαχανικά, οπωροφόρα δέντρα, ελιές και πεπόνια υπό την επίβλεψη γεωπόνου, καλλιεργούνται στην αγροτική φυλακή της Κρήτης, ενώ και η κτηνοτροφία δεν πάει πίσω, αφού υπάρχει μαντρί με κατσίκια και πρόβατα, με σύγχρονο αρμεκτήριο, σε χώρο μακριά από το κυρίως κτίριο της φυλακής. 15 αγελάδες, 3 μόσχοι, 11 μοσχίδες, 162 πρόβατα, 19 κριάρια, 180 αρνιά, 91 αίγες, 9 τράγοι, 75 ερίφια, 20 χοιρομητέρες, 4 κάπροι, 81 χοίροι, 178 χοιρίδια, 195 πουλάδες, 184 όρνιθες, είναι ο αριθμός των ζώων των φυλακών, ενώ παράγονται 26 τόνοι αγελαδινού γάλακτος, 23 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 30.000 αβγά!

agias

Υπάρχει όμως και ένα σύγχρονο αρτοποιείο με παραγωγή 80 τόνων άρτου και αρκετών δεκάδων χιλιάδων τεμαχίων αρτοπαρασκευασμάτων (αρτάκια, φρυγανιές, παξιμάδια κ.λπ.) και γλυκισμάτων (κρουασάν, κέικ, πάστες, τσουρέκια κ.λπ.). Επειδή η παραγωγή είναι μεγάλη, υπάρχει σύμβαση με νοσοκομείο και ιδρύματα. Και το ζαχαροπλαστείο όμως δεν πάει πίσω, όπως και τα εργόχειρα και τα κεραμικά. Μάλιστα, ένας εκ των φυλάκων που έχει και γνώσεις ζαχαροπλαστικής είναι ο υπεύθυνος του ζαχαροπλαστείου.

Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής οι καλλιέργειες παίρνουν και δίνουν. Σχεδόν 2.718 στρέμματα, με κριθάρι, βρώμη, αραβόσιτο, βίκο, μηδική, ηλίανθο, κουκιά, κηπευτικά, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ανθόκηπους, περιμένουν τους κρατουμένους να τα περιποιηθούν.

kassandra

Οσο για την κτηνοτροφία -εδώ υπάρχουν και πολλά γαϊδουράκια και άλογα τα οποία βοηθούν στις μετακινήσεις- εκτρέφονται αγελάδες, μοσχάρια και… ταύροι, 205 πρόβατα (εκ των οποίων 164 παραγωγικά), 11 κριάρια και 30 αμνάδες αναπαραγωγής, 29 χοίροι αναπαραγωγής, 3 κάπροι (γεννήθηκαν 401 χοιρίδια) και 600 κότες αβγοπαραγωγής. Το αρτοποιείο είναι το διαμάντι των φυλακών αφού η παραγωγή του αγγίζει τις 35.000 ευρώ, ενώ το τυροκομείο παράγει ποιήματα! Κεφαλογραβιέρα και φέτα πολύ νόστιμη!

Τίρυνθα Αργολίδας

Το διοικητήριο που κατασκευάστηκε από τον Καποδίστρια είναι ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής.

tiryntha

Οι καλλιέργειες, μικρότερες από ό,τι σε Αγιά και Κασσάνδρα, αλλά με πολύ μεράκι, όπως λένε οι υπεύθυνοι, αποτελούνται από 705 στρέμματα κριθαριού, βρώμης, βίκου, πατάτας, λαχανικών, οπωροφόρων δέντρων αλλά και ελιάς. Και εδώ υπάρχει κτηνοτροφία, με 15 αγελάδες, 188 πρόβατα, 19 χοιρομητέρες, 80 κουνέλια, 215 κότες, ενώ παράγονται 52 τόνοι αγελαδινού γάλακτος, 14 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 53.000 αβγά. Το αρτοποιείο κάνει ετησίως 151 τόνους ψωμί.

Κασσαβέτεια Βόλου

Σε αυτή την αγροτική φυλακή μπορούν να απασχοληθούν και νέοι και ενήλικες. Σήμερα διαμένουν εκεί 186 κρατούμενοι και ασχολούνται με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία αλλά και τον φούρνο.

volos

Αξιοποιούνται 1.782 στρέμματα, με σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτο, βίκο, λαχανικά και ελιές, αλλά και 44 αγελάδες, 11 μοσχάρια και 27 μοσχίδες, 185 πρόβατα και 189 αρνιά, που παράγουν 173 τόνους αγελαδινού και 15 τόνους πρόβειου γάλακτος.

Ο φούρνος παράγει ψωμί αξίας 39.000 ευρώ τον χρόνο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση