HomeΚΟΣΜΟΣΙσπανία: Οι Podemos φιλοδοξούν να εκτοπίσουν τους Σοσιαλιστές από την αξιωματική αντιπολίτευση

Ισπανία: Οι Podemos φιλοδοξούν να εκτοπίσουν τους Σοσιαλιστές από την αξιωματική αντιπολίτευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Podemos, το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, επωφελείται από την κρίση που εξασθενίζει τους σοσιαλιστές στην Ισπανία στην προσπάθεια να τους πάρει την ηγεσία της αντιπολίτευσης, περνώντας στην επίθεση τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στον δρόμο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) τους πρόσφερε μια χρυσή ευκαιρία για να αποφύγουν μια επιστροφή στις κάλπες όταν αποφάσισε, την Κυριακή, να επιτρέψει στον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση απέχοντας κατά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο το ερχόμενο Σάββατο.

Για να φθάσει σε αυτή την απόφαση, το παλαιότερο κόμμα της Ισπανίας χρειάστηκε να ωθήσει τον γενικό γραμματέα του Πέδρο Σάντεθ σε παραίτηση και αυτό το γεγονός εξακολουθεί να διαιρεί.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Podemos, είχε την ευκαιρία σήμερα από το βήμα της Βουλής να καταδικάσει την «τριπλή συμμαχία» του PSOE με το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι και τους φιλελεύθερους Ciudadanos που θα ψηφίσουν αύριο υπέρ του Ραχόι. Ο Ιγκλέσιας κατηγόρησε τους σοσιαλιστές «ότι είναι πολύ πιο κοντά στο PP απ΄ό,τι εμείς».

Όμως δεν αρκείται στις κοινοβουλευτικές επιθέσεις. Ο σχηματισμός, κληρονόμος των μεγάλων διαδηλώσεων των Αγανακτισμένων κατά της κρίσης που εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015, πρέπει να έχει «το ένα πόδι στους θεσμούς (και) το κεφάλι στον δρόμο», επέμεινε ο Ιγκλέσιας.

«Τις έδρες των βουλευτών τις έχουμε, πρέπει να ενισχυθούμε στην κοινωνική δράση και να είμαστε μια πολιτική οργάνωση που εγγράφεται σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα», εξήγησε πρόσφατα αυτός ο πρώην καθηγητής Πολιτικών Επιστημών σε μια μακρά συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα eldiario.es. «Πρέπει να ανοίξουμε ορύγματα στην κοινωνία των πολιτών για να προετοιμάσουμε την επίθεση» προς την κατάληψη της εξουσίας.

Οι Podemos έχουν ήδη αρχίσει. Το κόμμα υποστήριξε χθες μεγάλες διαδηλώσεις φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και ενέκρινε μία άλλη που αναμένεται να σχηματίσει κλοιό γύρω από το κοινοβούλιο όταν ο Μαριάνο Ραχόι ορκιστεί πρωθυπουργός.

Ο Ιγκλέσιας ζήτησε ακόμη από τους υποστηρικτές του να προετοιμαστούν για να υποστηρίξουν μια ενδεχόμενη γενική απεργία των συνδικάτων κατά της κυβέρνησης.

Οι Podemos μπορεί να κερδίσουν από την κρίση των σοσιαλιστών γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένας στους πέντε ψηφοφόρους των σοσιαλιστών είναι έτοιμος να περάσει στους Podemos, εκτιμά ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρλος Γ’ της Μαδρίτης.

Εξάλλου, από φόβο ότι θα βαθύνουν την απόσταση με τη βάση τους, περίπου 15 από τους 84 σοσιαλιστές βουλευτές ετοιμάζονται να αγνοήσουν τη συμβουλή για αποχή και να ψηφίσουν κατά του Ραχόι το Σάββατο, κάτι που δεν θα τον εμποδίσει να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Σώματος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ανοίγεται μια ευκαιρία για τους Podemos γιατί το PSOE του αφήνει τη θέση του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης», λέει ο Πάμπλο Σιμόν.

Όμως θα πρέπει να «υιοθετήσει έναν πιο μετριοπαθή λόγο που δεν προκαλεί φόβο, προκειμένου να προσελκύσει τους ορφανούς ψηφοφόρους του PSOE», λέει ο Νταβίντ Πακ, καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα.

Ο Ιγκλέσιας αρνείται κάτι τέτοιο μέχρι τώρα και αυτό είναι ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης με τον δεύτερο στην ιεραρχία, περισσότερο πραγματιστή, Ινίγο Ερεχόν, ενώ το κόμμα ετοιμάζεται για το 2017 μια συνέλευση η οποία αναμένεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική του.

Η φιλονικία επωάζεται μετά την απογοήτευση που απετέλεσαν οι εκλογές του Ιουνίου, όταν οι Podemos, με τους συμμάχους τους, απέτυχαν στον στόχο τους να ξεπεράσουν το PSOE διατήρησαν, ωστόσο, τις 71 έδρες τους.

Οι Podemos απείλησαν επίσης να αποσύρουν την υποστήριξή τους από το PSOE η οποία τους επιτρέπει να κυβερνούν στις περιοχές της Αραγονίας, της Βαλένθια, της Καστίλης-Λα Μάντσα και στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων.

Μια στρατηγική που θα τους επέτρεπε για μία ακόμη φορά «να παρουσιάσουν το PSOE ως σύμμαχο του PP» γιατί θα είχαν ανάγκη τους συντηρητικούς προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία στις περιοχές αυτές, εκτιμά ο Κάρλος Μπαρέρα, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρας.

Ο Νταβίντ Πακ υπογραμμίζει πως πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές για να δούμε «αν η απόσταση που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα σε ορισμένους ψηφοφόρους και στο PSOE διατηρηθεί» και αν οι Podemos θα καταφέρουν να τους σαγηνεύσουν.

Στο μεταξύ, οι Podemos θα συνεχίσουν «να ενοχλούν, να τραβάνε τη δημοσιότητα πάνω τους και να παρουσιάζονται ως η πραγματική αριστερά».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση