HomeΚΡΗΤΗΜία προσφορά για το αεροδρόμιο στο Καστέλι-Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός

Μία προσφορά για το αεροδρόμιο στο Καστέλι-Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του πολυπόθητου αεροδρομίου Καστελίου, με την κατάθεση μίας και μοναδικής προσφοράς από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δόθηκε περιθώριο μισής ώρας, μήπως και υπάρξει άλλη προσφορά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η διαδικασία θα κινηθεί πλέον με ταχύτερους ρυθμούς, καθώς υπάρχει μία μόνο προσφορά.

Θα ακολουθήσει τεχνικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρείας, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες το θέμα θα φτάσει στη Βουλή για επικύρωση.

Για τη δημοπρασία στο Καστέλι έχουν δοθεί πάνω από 10 παρατάσεις την τελευταία διετία, γεγονός που όπως εξηγούσαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές «έδινε όλο το χρονικό περιθώριο προετοιμασίας στους υποψήφιους».

Για τον λόγο αυτό το υπ. Υποδομών όπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες, προχωρά κανονικά στη δημοπρασία του έργου, καθώς «εάν δινόταν άλλη μία παράταση του διαγωνισμού αυτό θα ισοδυναμούσε με την ακύρωση του έργου».

Στο υπουργείο Υποδομών, επιδίωκαν όλο το προηγούμενο διάστημα να τρέξει ο διαγωνισμός με πάνω από ένα ενδιαφερόμενο, παρά τις απόψεις των συμβούλων που υποστηρίζουν ότι με το ρίσκο της χώρας και το ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, είναι «θρίαμβος» ακόμη και μία προσφορά. Η ύπαρξη ενός υποψηφίου προβάλλει και ένας από τους βασικούς λόγος που αναβλήθηκε ο διαγωνισμός του Σεπτεμβρίου μολονότι και τότε υπήρχαν αιτήματα για αναβολή.

Στους κόλπους των εταιρειών υπάρχουν ακόμη πολλές ασάφειες για το διαγωνισμό και το θέμα της συμμετοχής του δημοσίου στην εταιρεία παραχώρησης είναι μία από αυτές. Η επιδίωξη του υπουργείου, το δημόσιο να διατηρήσει αυξημένη συμμετοχή, βρίσκει αντίθετες πολλές εταιρείες, χωρίς όμως να υπάρχουν περιθώρια ελιγμών.

“Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις και η κυβέρνηση να επιδιώκει αυξημένη συμμετοχή του δημοσίου” υποστηρίζουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου που εκτιμούν ότι με αυτό το μοντέλο, το έργο δεν βγαίνει.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για το Καστέλι δεν περιλαμβάνει προεπιλογή με αποτέλεσμα η διαδικασία να οδηγείται αυτομάτως σε κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Τις προσφορές συνοδεύει εγγυητική επιστολή 8 εκ. ευρώ μαζί με όλες τις διασφαλίσεις για τη χρηματοδότηση του έργου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση