HomeΚΡΗΤΗΗ συμμετοχή του Μαλεβιζίου στην Επανάσταση του 1866 – 69 από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Η συμμετοχή του Μαλεβιζίου στην Επανάσταση του 1866 – 69 από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με το Λύκειο Γαζίου, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στις 6:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Λυκείου, με θέμα: «Η συμμετοχή του Μαλεβιζίου στην Επανάσταση του 1866 – 69».

Ομιλητής της βραδιάς θα είναι ο ερευνητής Γιώργος Σκουλάς του Μιλτανδρέα, τον συντονισμό και την γενική επιμέλεια έχει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Κώστας Τριγώνης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η ομιλία περιλαμβάνει:

Α’ Μέρος: Γενική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1866

Β’ Μέρος: Η συμμετοχή του Μαλεβιζίου

  • Η ύψωση της Σημαίας στο Μαλεβίζι.
  • Επίσημες εκθέσεις των Οπλαρχηγών του Μαλεβιζίου Ηρακλή Κοκκινίδη, Χαράλαμπου Βλαχάκη και Μιχαήλ Καλημεράκη για τις μάχες που διεξήχθησαν.
  • Επίσημα έγγραφα της Τμηματικής Επιτροπής Μαλεβιζίου, Τεμένους και Μεσαράς.
  • Έκθεση του Γεωργίου Κατεχάκη για τον ηρωικό θάνατο του Ηρακλή Κοκκινίδη.
  • Έκθεση του πλοιάρχου Γεωργίου Κουρεντή, για τη βύθιση του ατμοπλοίου «Αρκάδι».
  • Το προσφυγικό πρόβλημα
  • Ο θάνατος των 1.000 γυναικοπαίδων

Μαλεβίζι και Επανάσταση

H Eπανάσταση του 1866 καταγράφεται ως ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα του 19ου αιώνα στην Κρήτη. Σε όλες τις φάσεις της, το Μαλεβίζι πρωταγωνίστησε, τόσο στα πεδία των μαχών, όσο και στις γενικότερες οργανωτικές και διπλωματικές  προσπάθειες που καταβλήθηκαν.

Δεν είναι καθόλου υπερβολική η άποψη ότι το Μαλεβίζι, με τους αιματηρούς αγώνες των άξιων τέκνων του και με τη συνεργασία των ενόπλων τμημάτων από όλο το νησί που συμμετείχαν στις μάχες που δόθηκαν στις διάφορες περιοχές του Μαλεβιζίου, κράτησε το μεγαλύτερο βάρος και στήριξε αποφασιστικά την πορεία της τριετούς αυτής Επανάστασης στην κεντρική Κρήτη.

Δυστυχώς, αυτή η συμμετοχή του Μαλεβιζίου και των Μαλεβιζιωτών, δεν έτυχε της δέουσας προβολής στα διάφορα ιστορικά εγχειρίδια που είδαν κατά καιρούς το φως. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Δήμος Μαλεβιζίου, με τη συνεργασία του γνωστού ερευνητή κ. Γεωργίου Σκουλά, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αναδείξει, όσο είναι δυνατόν, τα ιστορικά γεγονότα και τις προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση