HomeΚΡΗΤΗΤο αναπτυξιακό πακέτο δράσεων για την Κρήτη…δια στόματος Γιώργου Δέδε

Το αναπτυξιακό πακέτο δράσεων για την Κρήτη…δια στόματος Γιώργου Δέδε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μοντέλο ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει μια νέα πορεία για την Κρήτη τα επόμενα χρόνια, περιέγραψε σήμερα από τα Χανιά ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, κλείνοντας την περιοδεία που πραγματοποίησε σε όλους τους Νομούς του νησιού.

Το μεσημέρι, ο κ. Δέδες, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη, καθώς και του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Φώτη Καζάζη, παρουσίασε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπο, έναν απολογισμό της περιοδείας του στο νησί, καθώς και των εξαγγελιών που έκανε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είναι η ληξιαρχιακή πράξη γέννησης μιας διαφορετικής αναπτυξιακής πορείας για το νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, τα όσα ανακοινώθηκαν και προγραμματίζονται, είναι προϊόν ουσιαστικής συνεργασίας μηνών, μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών και φορέων. «Οι παρεμβάσεις στις υποδομές του νησιού έχουν απήχηση σε άμεσα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων.

Πρόκειται για στοχευμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο νησί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του κ. Δέδε κατά την παραμονή του στο νησί, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως γιατρός πρέπει να παρευρεθώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησης μιας καινούργιας ημέρας για το νησί.

Για πρώτη φορά μιλάμε συγκεκριμένα και όχι σε θεωρητική βάση. Μπαίνουμε σε μια άλλη ημέρα και αυτό φαίνεται πραγματικά».

Την ικανοποίησή τους για το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Δέδες, εξέφρασαν οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης. «Είμαστε αποφασισμένοι, όχι πια να λέμε, αλλά να κάνουμε», είπε η κ. Βαγιωνάκη, ενώ «για σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις» έκανε λόγο ο κ. Μπαλωμενάκης. Για ένα πακέτο δράσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα μίλησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Φώτης Καζάζης.

Το πακέτο που παρουσίασε κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Δέδες, περιλαμβάνει παρεμβάσεις που άμεσα δρομολογούνται, συνολικού κόστους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιεραρχώντας κάποιες από αυτές, μίλησε πρώτα για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, κάνοντας γνωστό ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 θα υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις για ένα ισχυρό πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα σημάνει, όπως είπε, την έναρξη της κατασκευής του συνόλου του ΒΟΑΚ, ως ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού οδικού δοκτύου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, καταστρώνεται η στρατηγική μελέτη για τον ΒΟΑΚ, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέσω του Συμφώνου Εταιρικής Συμφωνίας (ΣΕΣ), θα δοθούν 25 εκατ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας.

Για έργα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ο κ Δέδες ανακοίνωσε την επιχορήγηση του ΟΑΚ με 800 χιλιάδες ευρώ, ώστε να εκπονήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε όλο το νησί, τόσο για την ύδρευση, όσο και για την άρδευση.

Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε ακόμα στην χορήγηση 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου στο Οροπέδιο Λασιθίου, 5 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωση του οδικού δικτύου Παλαιόχωρα – Κουντούρα, 6, 6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων του φράγματος Αποσελέμη, καθώς και 6 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αναδομής της γέφυρας Χαμεζίου.

Ακόμα έκανε γνωστό, ότι μέχρι τέλος του Οκτωβρίου θα αναδειχθεί ο εργολάβος για το δρόμο Αγία Βαρβάρα – Μαρμαρά.

www.dikaiologitika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση