HomeΚΡΗΤΗΣτην ολομέλεια της βουλής η αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς

Στην ολομέλεια της βουλής η αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της βουλής το θέμα της αναβάθμισης της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς.

Το ζήτημα είχε φέρει στο προσκήνιο με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

« Με τον πρόσφατο Ν4384/2016 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ενισχύονται κρίσιμες πλευρές για τους δημόσιους φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας μπορούν να δημιουργούνται νέες ειδικότητες με τις εθνικές/περιφερειακές ανάγκες της αγροτικής οικονομίας.

Μέσα στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα κομβικό και σημαίνοντα ρόλο έχει η ιστορική Γεωργική Σχολή Μεσσαράς που βρίσκεται στον Αμπελούζο του Δ. Γόρτυνας, πρωτολειτούργησε το 1920 ως Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο και σήμερα διαθέτει  την ειδικότητα των «Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών». Ωστόσο, ειδικά τα τελευταία χρόνια προσελκύει και διαθέτει ελάχιστους μαθητές με περιορισμένο αντικείμενο σπουδών και χωρίς τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει στην πραγματική αγροτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» με την Περιφέρεια Κρήτης για την ίδρυση πολυλειτουργικού αγροκτήματος στις εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής.

Επειδή η Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς πρέπει να είναι «μαγνήτης» εκπαίδευσης για μαθητές από όλη την Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την πρόσβαση σε όλα τα κίνητρα και τις δυνατότητες που έχουν οι νέοι αγρότες.

Επειδή η Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς απαιτεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών  με ειδικότητες «κλειδιά», ικανοποιώντας, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τις πραγματικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς σχεδιάζεται συνολικά και με ποιο χρονοδιάγραμμα η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας της Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα;
  2. Ο πιο πάνω σχεδιασμός θα συμπεριλάβει συνέργειες και συνεργασίες με τις σημαντικές δομές της περιοχής (όπως Σκαλάνι, Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο, Σταθμός Ιεράπετρας, ερευνητικά ιδρύματα Κρήτης, Μουσείο Μεσσαράς κ.ά.);»
Διαφήμιση
Διαφήμιση