HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒουλιάζουν στα χρέη τα ασφαλιστικά ταμεία- «Μαύρη τρύπα» 33,6 δισ. ευρώ

Βουλιάζουν στα χρέη τα ασφαλιστικά ταμεία- «Μαύρη τρύπα» 33,6 δισ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βουλιάζουν στα χρέη τα ασφαλιστικά ταμεία, η «μαύρη τρύπα» από τις οφειλές των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει στο ιλλιγγιώδες ποσό των 33,6 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα των στοιχείων ανά ταμείο, που δημοσιεύει αποκλειστικά η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σχεδόν το 90% των οφειλών, δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ, αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ (19,5 δισ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ. ευρώ).

Ακολουθούν ο ΟΓΑ με 1,4 δισ. ευρώ οφειλών, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης με άλλα 836 εκατ. ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ με 800 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο αυτών των οφειλών μόνο τα μισά, δηλαδή τα 16,3 δισ. ευρώ, έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη από τα ασφαλιστικά ταμεία στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ.

Σε αυτές τις οφειλές συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των ιδιωτών – αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι και οι οφειλές προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) με 316,3 εκατ. ευρώ, στο ΝΑΤ (ναυτικοί) με 120 εκατ. ευρώ, αλλά και στο ταμείο των εργαζομένων στον χώρο του τύπου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο οποίο οι οφειλές στο τέλος του 2015 (πριν από την έξαρση της κρίσης στον χώρο των media) ανέρχονται στο ποσό των 99,3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η έξαρση των εύελικτων μορφών εργασίας, που προκύπτει από τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα στα ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα έξι στις δέκα προσλήψεις αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση γεγονός που σημαίνει όχι μόνο χαμηλότερες αμοιβές αλλά και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση